Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Makaron do spaghetti

Makaron Spaghetti

Makaron spaghetti

Spaghetti uznawane jest za najpopularniejszy włoski makaron. Występuje pod postacią długich, cienkich sznurków. Nikt chyba nie jest w stanie wyobrazić sobie Italii bez tego właśnie znaku rozpoznawczego. To doskonałe uzupełnienie sosów, z czego najczęściej podawany jest w wersji bolognese, napoli, aglio e olio oraz carbonara. Makaron do spaghetti ekologiczny powinien zagościć w każdym domu. W razie konieczności można z jego udziałem stworzyć szybkie i proste danie. Spaghetti, obok pizzy, to jedno z najbardziej znanych dań włoskiej kuchni. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Czym jest makaron spaghetti?

Makaron spaghetti BIO jest cienki i długi (nawet do ok. 80 cm). Najczęściej produkowany jest z twardych odmian mąki pszennej durum, jednak coraz częściej można spotkać inne jego rodzaje. Pod nazwą „spaghetti” kryje się także potrawa – makaron z sosem pomidorowym oraz dodatkami.

Makaronu nie powinno się łamać podczas gotowania. Można go włożyć do wrzącej wody, a następnie zacząć mieszać łyżką, by całość się zatopiła. Z reguły do ugotowania 100 g makaronu należy zagotować 1 litr wody (osolonej). Po 8-12 minutach ekologiczny makaron spaghetti powinien być gotowy – należy zapoznać się z instrukcją na opakowaniu i przestrzegać określonego tam czasu. Całość odcedzić, jednak – jak w przypadku innych typów makaronu – nie zalewać zimną wodą. Najlepiej smakuje al dente – lekko twardy. Nie powinno się go przegotowywać.

Rodzaje makaronu spaghetti

To, co łączy ekologiczny makarony spaghetti, to ich forma – długie, cienkie sznurki. Niemniej jednak producenci oferują różne rodzaje tego typu produktu. W tym przypadku klasyfikacja opiera się przede wszystkim na tym, z czego został wyprodukowany dany makaron. Najpopularniejsze typy spaghetti:

  • bezglutenowy makaron spaghetti,
  • orkiszowy makaron spaghetti,
  • razowy makaron spaghetti,
  • żytni makaron spaghetti,
  • pszenny makaron spaghetti,
  • gryczany makaron spaghetti,
  • kukurydziany makaron spaghetti,
  • ryżowy makaron spaghetti,
  • kukurydziano-ryżowy makaron spaghetti,
  • wieloziarnisty makaron spaghetti,
  • makaron spaghetti z czarnej fasoli,
  • makaron spaghetti z czerwoną soczewicą,
  • makaron spaghetti BIO,
  • makaron spaghetti dla wegan.

Każdy powyższy typ makaronu spaghetti BIO może mieć nieco inne właściwości. Różnić się będzie nie tylko kolorem i smakiem, ale również zawartością składników odżywczych, w tym m.in. błonnika pokarmowego, witamin czy minerałów.

makaron do spaghetti

Spaghetti – pełne cennych składników

Spaghetti bolognese wywodzi się z miasta Bolonia. To jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Przygotowywane jest na bazie różnych mięs, jednak najczęściej jest to wieprzowina i wołowina (mielona lub krojona na drobne kawałeczki). W bolognese ważne są również warzywa (marchewka, pietruszka, seler, pomidory), oliwa z oliwek, a czasem i czerwone wino. To ostatnie nadaje potrawie wyrafinowanego charakteru. Już same pomidory są cennym źródłem ważnych składników odżywczych – minerałów i witamin. Są bogate m.in. w witaminę A, C, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, miedź, potas, fosfor, mangan oraz magnez. Nie zapominajmy również o błonniku pokarmowym i białku. Pomidory w diecie pomagają w zachowaniu zdrowego wyglądu skóry, a także wspierają pracę serca i korzystnie wpływają na odporność organizmu. Zarówno wołowina, jak i wieprzowina bogate są w różnorodne składniki odżywcze. Dlatego też makaron spaghetti bolognese to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim pożywne i zdrowe danie.

Drugą włoską potrawą, o której warto wspomnieć, jest spaghetti carbonara. Do przygotowania tego dania wykorzystuje się m.in. jajka, śmietanę oraz boczek. Jajka są cennym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera ono wszystkie aminokwasy, których ciało człowieka nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Nie zapominajmy również o witaminach A, D, E, K oraz witaminach z grupy B. Dostarcza ono również składników mineralnych: fosforu, cynku, magnezu, miedzi, selenu, sodu, potasu, wapnia oraz żelaza. Makaron spaghetti carbonara to również smaczna i zdrowa propozycja dania.

Z czym podawać makaron spaghetti?

Dieta z ekologicznym makaronem spaghetti wcale nie musi być nudna oraz ograniczać się tylko i wyłącznie do bolognese czy carbonara.

Oto kilka propozycji, z czym można połączyć ten produkt:

  • spaghetti z mozzarellą i warzywami,
  • spaghetti z łososiem i sosem śmietanowym,
  • spaghetti z pesto z brokułów,
  • spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym,
  • napoli – spaghetti z sosem neapolitańskim,
  • aglio e olio – spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i pieprzem,
  • puttanesca – spaghetti z kaparami, oliwkami i filetami anchovies,
  • cacio e pepe – spaghetti z serem i pieprzem.

Warto wspomnieć o tym, że Włosi często w swym potrawach łączą tylko i wyłącznie trzy składniki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przyrządzali bardziej rozbudowane dania z makaronem spaghetti.

Czy wiesz, że…

… w 2010 roku kucharze z restauracji Buca di Beppo w Kalifornii przygotowali porcję spaghetti, która ważyła 6,25 tony. Chociaż aktualnie uważamy, że spaghetti to typowo włoskie danie istnieje legenda, że to dzięki Arabom makaron spaghetti przywędrował do Włoch w IX wieku.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium