Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Spaghetti to rodzaj dość cienkiego i długiego makaronu. To również potrawa wymyślona przez Włochów, i uwielbiana na całym świecie. Głównie za prostotę w przygotowaniu i doskonały smak. Najbardziej popularne potrawy z tym makaronem to spaghetti napoli i bolognese.

Makaron spaghetti bezglutenowy to długie, dosyć grube i proste nitki. Tradycyjny makaron wytwarza się z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Natomiast makaron spaghetti bezglutenowy najczęściej produkuje się na bazie mąki kukurydzianej lub ryżowej. Najbezpieczniejszy będzie taki makaron, który jest oznaczony symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy możesz mieć pewność, że został on dokładnie sprawdzony i przebadany na obecność tego składnika. Bezglutenowy makaron spaghetti to może być równie dobrze makaron gryczany, makaron z groszku, makaron ryżowy czy makaron konjac.

Makaron Spaghetti Bezglutenowy

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Alce Nero

Makaron bezglutenowy, wytwarzany według specjalnej receptury mającej na celu odtworzenie smaku tradycyjnego makaronu z pszenicy durum.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,30 zł

szt.

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy 100%) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy 100%) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy 100%) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Ekologiczny Makaron  z Ryżu Brązowego 100% Spaghetti BIO 250 g Terrasana Bezglutenowy

Klasyczny makaron ryżowy o delikatnym smaku, wyprodukowany z pełnoziarnistej mąki z brązowego ryżu. Dzięki temu zawiera więcej błonnika i składników odżywczych w porównaniu z produktami z ryżu białego. 
Stanowi doskonały dodatek do zup, dań z woka oraz dań kuchni azjatyckich.

Składniki:
mąka z ryżu brązowego*, woda.
*składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Produkt wegański. Może zawierać śladowe ilości sezamu, soi i orzeszków ziemnych.

Kraj pochodzenia: Niderlandy
Certyfikat: BIO

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,18 zł

szt.

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy) z Wakame Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy) z Wakame Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż brązowy) z Wakame Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Ekologiczny Makaron  z Ryżu Brązowego Spaghetti z Wakame BIO 250 g Terrasana
Bezglutenowy

Bezglutenowy makaron spaghetti wyprodukowany z pełnoziarnistej mąki ryżowej z dodatkiem wodorostów wakame, słynących z bycia bogatym źródłem jodu, wapnia i witamin. Doskonale nadaje się do zup, dań z woka i dań kuchni japońskiej.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

18,18 zł

szt.

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż czarny) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż czarny) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana
Makaron Ryżowy Spaghetti (ryż czarny) Bezglutenowy BIO 250 g Terrasana

Ekologiczny Makaron z Ryżu Czarnego Spaghetti BIO 250 g Terrasana
Bezglutenowy

Bezglutenowy makaron z czarnego ryżu o oryginalnym kolorze. Doskonały do zup, dań z woka, sałatek oraz dań kuchni azjatyckich.

Składniki:
mąka z ryżu czarnego* (60%), mąka z ryżu brązowego*, woda (*certyfikowany składnik  ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,56 zł

szt.

Makaron Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Makaron Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel
Makaron Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Ekologiczny Makaron Ryżowy Spaghetti BIO 250 g Rapunzel

Bezglutenowy makaron spaghetti wyprodukowany z mąki z brązowego ryżu. 

Składniki:
mąka z ryżu pełnoziarnistego* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,59 zł

Cena regularna: 14,07 zł

Najniższa cena: 11,49 zł
  • promocja

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel
Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 250 g Rapunzel

Naturalnie bezglutenowy makaron z mąki gryczanej z pełnego przemiału ziarna. Posiada specyficzny smak gryki i doskonale łączy się z sosami warzywnymi oraz smakami kuchni japońskiej.
Stanowi doskonałe źródło białka oraz cennych składników odżywczych takich jak tiamina czy magnez.

Składniki:

pełnoziarnista mąka gryczana* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Kraj producenta: Niemcy
Certyfikaty: BIO

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

16,58 zł

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur
Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Makaron Gryczany Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb Gold Alb Natur

Składniki
mąka gryczana* (100%)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

19,91 zł

szt.

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold
Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold

Makaron Kukurydziano-Ryżowy Spaghetti Bezglutenowy BIO 500 g Alb-Gold

Naturalnie bezglutenowy makaron wyprodukowany z ekologicznej mąki kukurydzianej i ryżowej. Receptura została opracowana specjalnie dla osób nie tolerujących glutenu, by smak makaronu przypominał w jak największym stopniu tradycyjny. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

14,19 zł

szt.

Makaron Sojowy z Czerwoną Fasolą Adzuki Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Makaron Sojowy z Czerwoną Fasolą Adzuki Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport
Makaron Sojowy z Czerwoną Fasolą Adzuki Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Makaron Sojowy z Czerwoną Fasolą Adzuki Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Ekologiczny makaron spaghetti z czerwoną fasolą adzuki, z wysoką zawartością zawartością białka.

Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu.

Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotować przez 6-8 minut. Odsącz makaron. Makaron można spożywać z ulubionym sosem, dodać do zupy albo innego dania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,77 zł

szt.

Makaron z Czarnej Fasoli Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Makaron z Czarnej Fasoli Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport
Makaron z Czarnej Fasoli Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Makaron z Czarnej Fasoli Spaghetti Bezglutenowy BIO 200 g Maxsport

Ekologiczny makaron z czarnej fasoli z wysoką zawartością białka.

Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu.

Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotować przez 6-8 minut. Odsącz makaron. Makaron można spożywać z ulubionym sosem, dodać do zupy albo innego dania.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,77 zł

szt.

Makaron spaghetti jest bardzo ważnym elementem kuchni włoskiej. Typowe spaghetti to porcja świeżo ugotowanego makaronu i sos z dodatkami. Możesz je posypać serem. Najlepiej parmezanem lub pecorino. Tradycyjne, włoskie spaghetti może być w wariancie wegetariańskim lub z mięsem.

Jak dobrze ugotować makaron spaghetti bezglutenowy?

Makaron spaghetti bezglutenowy tak samo jak ryżowy gotuje się bez łamania. Konieczna jest do tego bardzo duża ilość mocno posolonej wody. Odpowiednie proporcje to 1 litr wody na każde 100 g. Do garnka musisz dolać trzy razy więcej wody niż makaronu spaghetti.

Ile czasu powinieneś gotować makaron spaghetti bezglutenowy?

Czas gotowania zależy od grubości makaron. Jest to standardowo od 8 do 12 minut. Następnie musisz odcedzić wodę, połączyć makaron z sosem i podawać na stół. Co ciekawe, ugotowanego makaronu spaghetti nie powinno się przelewać wodą, ani oliwą z oliwek.

Gdy już bierzesz się za gotowanie bezglutenowego makaronu spaghetti, to pamiętaj o tym, że powinien być al dente. To znaczy lekko twardawy. Makaron spaghetti bezglutenowy nie może być za bardzo rozgotowany. Dlatego koniecznie sprawdź, czy po jego rozciągnięciu i przełamaniu, usłyszysz charakterystyczny dźwięk. W przekroju makaronu spaghetti bezglutenowym powinna znajdować się kropeczka.

Ile makaronu spaghetti bezglutenowego na jedną osobę najlepiej ugotować?

To zależy od indywidualnych preferencji. Jednak musisz pamiętać o tym, że suchy makaron spaghetti po ugotowaniu zwiększa swoją objętość ponad dwa razy. To znaczy, że ze 100 g surowego makaronu można uzyskać nawet do 250 g. Dla jednej dorosłej osoby optymalną porcją jest 50 g suchego spaghetti.

Jakie są najpopularniejsze sposoby przygotowywania makaronu spaghetti bezglutenowego?

Z czym jeść makaron spaghetti bezglutenowy? Poza tradycyjnymi, włoskimi przepisami, w sieci możesz znaleźć mnóstwo ich wariantów. Najbardziej klasyczne potrawy z makaronem spaghetti bezglutenowym to między innymi: spaghetti aglio, olio e peperoncino, spaghetti carbonara, oraz spaghetti bolognese i spaghetti napoli. Zobacz, jak szybko je przygotować.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to potrawa, do której przygotowania potrzebujesz oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki, papryczek chili i soli. Natomiast spaghetti carbonara to danie składające się z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Najbardziej odpowiedni do tej potrawy jest boczek Pancetta.

Już przedostatnia propozycja to klasyczne spaghetti bolognese. To makaron spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym lub sosem pomidorowym bez mięsa. Dobrze smakuje również w połączeniu z warzywami. Polecamy do niego na przykład seler, marchewkę, cebulę i czosnek. Aby jeszcze bardziej wzbogacić i wydobyć jego smak warto dodać zioła na przykład oregano, czy bazylię, zioła prowansalskie.

W Włoszech często spotkasz również wyśmienite spaghetti napoli, To bardzo smaczne połączenie makaronu spaghetti bezglutenowego, świeżych, dojrzałych pomidorów z oliwą, czosnkiem, octem winnym, bazylią i wiórkami parmezanu.

Makaron spaghetti bezglutenowy możesz również podawać ze szpinakiem, z bazyliowym pesto, z tuńczykiem, łososiem, czy z brokułami.

bezglutenowy makaron spaghetti

Jakie wartości odżywcze posiada makaron spaghetti bezglutenowy?

Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju makaronu oraz od pozostałych składników potrawy. Sosy, warzywa, czy mięso zmieniają wartość odżywczą od kaloryczność całego dania. Makaron spaghetti bezglutenowy jest produktem spożywczym bogatym w białko, tłuszcze, kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone) i przede wszystkim węglowodany. Stanowi również źródło: białka, witamin z grupy B oraz miedzi, cynku, żelaza i magnezu.

Czy wiesz, że…

… najwięcej makaronu zjadają Włosi. Przeciętny Włoch zjada rocznie aż 26 kilogramów makaronu - czyli całe Włochy zjadają rocznie odpowiednik 600 milionów kilometrów spaghetti. Na drugim miejscu znajdują się... Wenezuelczycy, pochłaniając zaledwie połowę tego. Trzecią lokatę zajęli natomiast Tunezyjczycy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium