BIO makaron z pszenicy
Makaron Semolinowy Świderki BIO 6 kg Horeca
Składniki:
semolina z PSZENICY durum* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Spaghetti BIO 6 kg Horeca
Składniki:
semolina z PSZENICY durum* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Penne BIO 5 kg Horeca Alce Nero
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Pasta Di Gragnano Rigatoni Bio 500 G Alce Nero
Składniki:
ekologiczna semolina z PSZENICY durum, woda.
Opis:
Makaron „Pasta di Gragnano” jest znany ze względu na tradycyjną metodę produkcji, w której stosuje się matryce z brązu. Nadają one makaronowi chropowatość, dzięki której łatwo łączy się z różnymi sosami i dodatkami kulinarnymi. Podczas etapu tłoczenia matryce z brązu przytrzymują ciasto, tak że w niektórych miejscach przylega ono do samej matrycy, dzięki czemu tworzą się mikroskopijne nierówności, w których po ugotowaniu makaronu pozostaje sos, oraz które zwiększają powierzchnię styku z kubkami smakowymi, co jest jednocześnie korzystne dla surowca, który zachowuje swój smak i typowy aromat pszenicy.
Po ugotowaniu „Pasta di Gragnano” posiada następujące cechy charakterystyczne:
— konsystencja: jędrna i elastyczna
— jednorodność ugotowania: jednakowa
— jędrność w gotowaniu: dobra i długo utrzymująca się
— kleistość: nieistniejąca lub niewyczuwalna
Sposób przygotowania:
Na 1,5 litra wrzącej wody wsypać 100 g makaronu, gotować przez 11 minut. Po ugotowaniu makaron przepłukać pod bieżącą wodą.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Pasta Di Gragnano Paccheri BIO 500 g Alce Nero
Składniki:
ekologiczna semolina z PSZENICY durum, woda.
Opis:
Makaron „Pasta di Gragnano” jest znany ze względu na tradycyjną metodę produkcji, w której stosuje się matryce z brązu. Nadają one makaronowi chropowatość, dzięki której łatwo łączy się z różnymi sosami i dodatkami kulinarnymi. Podczas etapu tłoczenia matryce z brązu przytrzymują ciasto, tak że w niektórych miejscach przylega ono do samej matrycy, dzięki czemu tworzą się mikroskopijne nierówności, w których po ugotowaniu makaronu pozostaje sos, oraz które zwiększają powierzchnię styku z kubkami smakowymi, co jest jednocześnie korzystne dla surowca, który zachowuje swój smak i typowy aromat pszenicy.
Po ugotowaniu „Pasta di Gragnano” posiada następujące cechy charakterystyczne:
— konsystencja: jędrna i elastyczna
— jednorodność ugotowania: jednakowa
— jędrność w gotowaniu: dobra i długo utrzymująca się
— kleistość: nieistniejąca lub niewyczuwalna
Sposób przygotowania:
Na 1,5 litra wrzącej wody wsypać 100 g makaronu, gotować przez 13 minut. Po ugotowaniu makaron przepłukać pod bieżącą wodą.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Pszenno - Gryczany Soba BIO 250 g Terrasana
Składniki:
mąka PSZENNA*, prażona mąka gryczana* (5%), sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Makaron wsypać do wrzącej, osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Czas gotowania : 5-6 minut. Przecedź makaron i przepłucz w zimnej wodzie.
Podawać z orientalnymi warzywami i japońskimi przyprawami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Pszenny Udon BIO 250 g Terrasana
Makaron Udon BIO 250 g Terrasana
Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista*, sól morska (* certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Pełnoziarnisty Gomitini Kolanka BIO 1 kg La Bio Idea
Składniki:
pełnoziarnista semolina z PSZENICY durum*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Spaghettoni BIO 500 g Alce Nero
Makaron Semolinowy Spaghettoni BIO 500 g Alce Nero
Makaron jest wyrobem rzemieśliniczym, typowym dla miejscowości Gragnano, położonej niedaleko Neapolu. Dzięki bardzo długiemu suszeniu ma charakterystyczny smak.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Gomitini Kolanka BIO 1 kg La Bio Idea
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*, woda.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Pełnoziarnisty Spaghetti BIO 1 kg La Bio Idea
Składniki:
pełnoziarnista semolina z PSZENICY durum*, woda.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Spaghetti BIO 1 kg La Bio Idea
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*, woda
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Cannelloni BIO 250 g Byodo
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Gotować 9-10 min. w lekko osolonej wodzie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Orzo BIO 400 g La Bio Idea
Orzo (znany również jako Risoni) to mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu.
Według Włochów, ziarna wyglądają jak jęczmień. Z tego powodu produkt nazywa się Orzo, co oznacza jęczmień w języku włoskim.
Jest to dobrze znana odmiana makaronu w większości krajów śródziemnomorskich. W Izraelu jest to "ptim", w Grecji nazywają go "kritharáki", a w Turcji "arpa şehriye". Również w Arabii produkt jest dobrze znany.
Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, ludzie używają tego makaronu przede wszystkim jako dodatku do zup.
Ale jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania, na przykład z sosem pomidorowym lub pesto, także jako pilaw z warzywami z grilla.
Doskonale nadaje się do szybkiego risotto, zwanego orzotto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 24 godzin
Makaron Semolinowy Spaghetti Mega Długi BIO 500 g Alce Nero
Składniki:
ekologiczna mąka z pszenicy durum, woda.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Volanti BIO 500 g Byodo
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Sposób przygotowania:
Gotować 9-10 min. w lekko osolonej wodzie.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron (Semolinowy) Conchiglie BIO 500 g Rapunzel
Muszelki to polska nazwa makaronu conchiglie.
Makaron powstaje z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej PSZENICY durum.
Muszelki doskonale nadają się do zup oraz bardzo dobrze łączą się z sosami np. z kawałkami mięsa i warzyw. Stanowią idealny składnik zapiekanek oraz sałatek, nadając im efektowny wygląd.
Spróbuj ich w połączeniu z sosami i innymi produktami pomidorowymi.
Składniki:
semolina z PSZENICY durum*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy z Pokrzywą Spirelli BIO 500 g Alce Nero
Makaron Semolinowy z Pokrzywą Spirelli BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecany z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Tagliatelle Jajeczny BIO 250 g La Bio Idea
Makaron Tagiatelle Jajeczny BIO 250 g La Bio Idea
Składniki:
semolina z pszenicy durum*, jaja* (20%) (*cetyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Fusilli Trójkolorowy Durum BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Fusilli Durum Trójkolorowy BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Kolanka BIO 500 g La Bio Idea
Makaron Semolinowy Kolanka BIO 500 g La Bio Idea
Składniki:
semolina z pszenicy durum*, woda (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Lasagne BIO 250 g Alce Nero
Makaron Semolinowy Lasagne BIO 250 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Fusilli Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Fusilli Semolina BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy szczególnie z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Farfalle Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Farfalle Semolina BIO 500 g Alce Nero
Zagotować 1,5 l wrzącej wody na 100 g makaronu, dodać 10 g soli. Czas gotowania 'al dente': 8 min.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Razowy Fusilli Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Razowy Fusilli (semolina) BIO 500 g Alce Nero
Makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum z włoskich upraw ekologicznych. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Razowy Penne Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Razowy Penne (Semolina) BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum z pełnego przemiału. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Pełnoziarnisty Lasagne BIO 250 g Gron Balance
Makaron Semolinowy Pełnoziarnisty Lasagne BIO 250 g Gron Balance
Makaron idealny do przyrządzenia z mięsem, serem lub szpinakiem. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Razowej Pszenicy Durum Penne BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka pełnoziarnista z PSZENICY durum*
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Razowej Pszenicy Durum Fusilli BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka pełnoziarnista z PSZENICY durum*
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Razowej Pszenicy Durum Spaghetti BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka pełnoziarnista z PSZENICY durum*
* produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Pszenicy Durum Tortiglioni BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka z PSZENICY durum* *produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Pszenicy Durum Spaghetti BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka z PSZENICY durum* *produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron z Pszenicy Durum Fusilli BIO 500 g Vitaliana
Makaron obok pizzy to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Dobrej jakości pasta w połączeniu nawet z najprostszymi składnikami tworzy niesamowitą kompozycję, której smak przenosi nas do słonecznej Italii.
Składniki:
100% mąka z PSZENICY durum* *produkt pochodzący z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Razowy Spaghetti Semolina BIO 500g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Razowy Spaghetti Semolina BIO 500g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum z pełnego przemiału. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Penne Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Penne (Semolina) BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Spaghetti Semolina BIO 500 g Alce Nero
Ekologiczny Makaron Spaghetti Semolina BIO 500 g Alce Nero
Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Disney Auta BIO 300 g Dalla Costa
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Disney Auta BIO 300 g Dalla Costa
Ekologiczny makaron przeznaczony głównie dla najmłodszych smakoszy.
Dzięki magii Disneya możecie odkryć niepowtarzalne kształty oraz unikalne smaki, które zostaną docenione zarówno przez dzieci jak i rodziców.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Myszka Miki BIO 300 g Dalla Costa
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Disney Mickey BIO 300 g Dalla Costa
Ekologiczny makaron przeznaczony głównie dla najmłodszych smakoszy.
Dzięki magii Disneya rodziny mogą odkryć niepowtarzalne kształty oraz unikalne smaki, które zostaną docenione zarówno przez dzieci jak i rodziców.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Disney Księżniczki BIO 300 g Dalla Costa
Makaron Semolinowy Trójkolorowy Disney Princess BIO 300 g Dalla Costa
Ekologiczny makaron przeznaczony głównie dla najmłodszych smakoszy.
Dzięki magii Disneya możecie odkryć niepowtarzalne kształty oraz unikalne smaki, które zostaną docenione zarówno przez dzieci jak i rodziców.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron Semolinowy dla Dzieci Farma BIO 300 g Alb-Gold
Makaron Semolinowy dla Dzieci Farma BIO 300 g Alb-Gold
Składniki:
semolina z pszenicy durum* (100%)
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Makaron pszenny
Makaron pszenny jest jednym z najpopularniejszych rodzajów makaronów wykorzystywanych w kuchni. Największy wkład w jego rozpowszechnienie mieli Włosi oraz Chińczycy. Warto wybierać produkty wytwarzane z wysokiej jakości pszenicy. Dzięki temu zyskamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystko to, co najlepsze. Jednocześnie doskonałej klasy produkt nie tylko będzie zachwycał pięknym, złocistym kolorem, ale również zapachem i smakiem. To świetna baza dla wielu różnorodnych potraw.
Jakie są rodzaje makaronu pszennego?
Makaron pszenny ekologiczny można uszeregować w wielu kategoriach. Główny podział dotyczy jego kształtu. Inny z kolei ma związek ze składem produktu. Mnogość form makaronu sprawia, że można go z powodzeniem dopasować do każdej potrawy – również pod względem walorów estetycznych. Najczęściej wybierane formy to:
- świderki,
- fusilli,
- farfalle,
- krajanka,
- spaghetti,
- tagiatelle,
- lasagne,
- penne,
- kolanka,
- orzo,
- wstążka.
Makaron z mąki pszennej BIO można również podzielić na:
- zwykły – tradycyjny,
- pełnoziarnisty – z mąki pszennej z pełnego przemiału, wyróżnia się on ciemniejszym kolorem, jest nieco twardszy po ugotowaniu,
- jajeczny – z dodatkiem jajek, dzięki czemu makaron zyskuje intensywniejszą barwę, jest aksamitny po ugotowaniu,
- suchy – makaron ten ma długi okres ważności do spożycia, jest najczęściej wybieranym rozwiązaniem,
- świeży – makaron należy przechowywać w lodówce i spożyć w określonym, krótszym czasie (najczęściej jest to do 14 dni), wyróżnia go również krótki czas gotowania.
Jak produkowany jest makaron pszenny?
Sposób powstawania makaronu pszennego BIO wydaje się prosty. Wystarczy mąka pszenna ekologiczna, woda i ewentualnie jajka BIO. Tak naprawdę jednak sposób przygotowania makaronu wpływa na konkretne właściwości produktu. Najważniejszym aspektem jest wybór odpowiedniej mąki. Według włoskiej tradycji makaron powinien być produkowany z pszenicy twardej (durum). Jest ona bogatym źródłem białka, w tym glutenu, który odpowiada m.in. za zapewnienie elastyczności, sprężystości i wytrzymałości wyrobów makaronowych. W tradycyjnej włoskiej kuchni do wyrobienia makaronu wykorzystuje się drobno mieloną mąkę typu 00.
Wpływ na strukturę i smak wyrobów makaronowych ma także proporcja jajek do mąki. Im więcej żółtka, tym konsystencja bogatsza, a smak wyrazistszy. Jeżeli w składzie jest więcej białek, makaron pszenny BIO staje się bardziej elastyczny. Nie bez znaczenia jest sam sposób zagniatania ciasta oraz jego leżakowanie – nawet do 6 godzin.
Właściwości makaronu pszennego
Makaron z mąki pszennej ekologiczny to obowiązkowy element kuchni włoskiej. Zyskał on również duże znaczenie w polskiej tradycji. Nikt nie wyobraża sobie, chociażby rosołu z kury czy pomidorowej bez smacznych nitek.
Pszenica jest wartościowym zbożem, dlatego też wykonane z niej wyroby dostarczają organizmowi człowieka cennych składników odżywczych, w tym m.in. fosfor, miedź, magnez, selen, żelazo, potas, wapń oraz mangan. Ponadto jest to źródło witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy) oraz białka (ok. 10-15 g / 100 g suchego makaronu).
Z makaronem pszennym ekologicznym warto łączyć dodatki bogate w błonnik. Wówczas szybciej można poczuć uczucie sytości – już po zjedzeniu mniejszej porcji. Mity o tuczących wyrobach makaronowych z pszenicy już dawno zostały rozwiane. Najistotniejsze jest to, z czym zjadany jest makaron. To dodatki odpowiadają za to, czy danie będzie bogate lub ubogie w tłuszcz, sól czy inne składniki. Średnia kaloryczność makaronu pszennego po ugotowaniu to ok. 120-130 kcal w 100 gramach produktu. Warto pamiętać o tym, że objętość wyrobów makaronowych z pszenicy zwiększa się po ugotowaniu.
Uważa się, że więcej korzystnych właściwości odżywczych ma pełnoziarnisty makaron pszenny. W połączeniu z oliwą z oliwek pozwala dostarczyć do organizmu m.in. cenne i pożądane kwasy omega-3.
Z czym jeść makaron pszenny?
Makaron pszenny BIO ma stosunkowo neutralny smak, dlatego też świetnie łączy się z różnymi dodatkami. Można go spożywać zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Ważne jest także to, że makaron z mąki pszennej ma zdolność do nasiąkania. Dlatego też można go z powodzeniem komponować z najróżniejszymi sosami. To baza dla takich dań jak: spaghetti z mięsem mielonym, lasagne przekładana mięsem mielonym i sosem beszamelowym, carbonara w sosie śmietanowym czy też tagliatelle z kurkami lub innymi grzybami. Są to potrawy kojarzone głównie z kuchnią włoską. Jednak makaron pszenny jest szeroko stosowany w daniach kuchni azjatyckiej, w tym do zupy ramen lub w wersji smażonej w woku.
W polskiej tradycji ekologiczny makaron pszenny towarzyszy głównie zupom, w tym rosołowi z kury, pomidorowej czy też zupie owocowej. Smacznym rozwiązaniem jest zaserwowanie wyrobów makaronowych na słodko – z twarogiem, śmietaną i owocami lub też z makiem i cukrem pudrem. Nie zapominajmy również o wszelkiej maści sałatkach oraz zapiekankach z makaronem w roli głównej.
Czy makaron pszenny jest bezglutenowy?
Makaron pszenny nie jest bezglutenowy. Zawiera gluten, który w przypadku wyrobów pszennych odpowiedzialny jest za ich elastyczność, plastyczność, lepkość i wytrzymałość. Z punktu widzenia zdrowotnego powinny go unikać jedynie osoby z celiakią lub nietolerancją na gluten. Dla pozostałych w żaden sposób nie jest szkodliwy.