Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO makaron orkiszowy

Makaron Orkiszowy

Makaron Orkiszowy Nitki Złociste z Kurkumą BIO 250 g Niro Makaron Orkiszowy Nitki Złociste z Kurkumą BIO 250 g Niro
Cena:

12,95 zł

Cena regularna: 15,53 zł

Najniższa cena: 10,25 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy nie jest bezglutenowy. Tak samo, jak i pszenny zawiera to białko. Różnica jest jednak taka, że w przypadku produktów orkiszowych jest ono znacznie lepszej jakości. Dodatkowo zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że wiele osób chętnie sięga po makaron orkiszowy BIO. Znajdujące się w nim witaminy i minerały pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Powszechnie uważany jest on za zdrowy. Z orkiszu produkuje się również m.in. mąkę orkiszową oraz pieczywo. Poznaj właściwości, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie makaronu orkiszowego.

Właściwości makaronu orkiszowego

Makaron orkiszowy swym wyglądem jest bardzo zbliżony do makaronu pszennego. W sensie biologicznym orkisz pochodzi z tej samej rodziny co pszenica. Ma on jednak nieco inną barwę. W zależności od produktu może przybrać kolor od bursztynowego po ciemnobrązowy. Rozbieżności te mają związek z poziomem przemiału mąki (może być ona mniej lub bardziej pełnoziarnista). Im bardziej pełnoziarnista mąka, tym makaron jest ciemniejszy. Po ugotowaniu staje się wyraźniejszy w smaku, nieco orzechowy. Jaśniejsze wyroby są smakiem zbliżone do produktów pszenicznych.

Ekologiczny makaron orkiszowy ma nieco mniej glutenu niż produkty pszenne – jest on jednak zdecydowanie lepszej jakości. Dlatego też w niektórych przypadkach może być spożywany przez osoby z nietolerancją tego składnika. Warto jednak zaznaczyć, że makaron orkiszowy ma niższy indeks glikemiczny (ok. 30-40 IG). Mogą więc go bezpiecznie jeść pacjenci cierpiący na cukrzycę.

Lepsze właściwości orkiszu wynikają stąd, że nie poddaje się go procesom uszlachetniającym. Dzięki temu pozostaje cennym źródłem węglowodanów, składników odżywczych, aminokwasów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to jednak zboże trudniejsze i nieco droższe w uprawie niż pszenica – stąd też rzadziej można spotkać produkty orkiszowe niż pszenne.

Wartości odżywcze makaronu orkiszowego

Makaron orkiszowy zawiera więcej białka i błonnika niż pszenny. To bogate źródło witamin z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6), witaminy A, D, E, K oraz minerałów – potasu, żelaza, fosforu, cynku, kobaltu i miedzi. Nie zapominajmy również o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych (m.in. linolowy, oleinowy). W jego składzie na próżno szukać szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Spożywanie produktów orkiszowych nie wiąże się ze skokami poziomu glukozy czy insuliny we krwi. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na cały proces trawienia, jednocześnie zapobiegając m.in. zaparciom. Korzystnie oddziałuje na odporność organizmu, zapobiegając anemii. Zawarte w orkiszu składniki regulują poziom ciśnienia krwi oraz cholesterolu. W jego składzie można również znaleźć przeciwutleniacze, które w powszechnej opinii minimalizują ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Makaron orkiszowy BIO jest zdecydowanie lepiej trawiony niż jego pszenny odpowiednik. Zawiera ok. 10-11 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu. Składnik ten odpowiada za poprawę perystaltyki jelit oraz usprawnienie procesów trawiennych. Korzystnie wpływa on również na uczucie sytości. Jego kaloryczność jest natomiast określana na poziomie ok. 340-370 kcal w 100 g.

makaron orkiszowy BIO

Czy makaron orkiszowy jest zdrowy?

Po przeczytaniu powyższych właściwości nikogo nie powinno dziwić, że regularnie spożywany orkiszowy makaron BIO to szereg korzyści dla zdrowia. Wspomaga obniżenie cholesterolu, polecany jest osobom, które chcą pobudzić swój układ pokarmowy do pracy. W dłuższej perspektywie wspomaga również odchudzanie. Zbilansowana dieta z makaronem orkiszowym to wsparcie dla układu nerwowego oraz korzystny wpływ na stan skóry, paznokci i włosów. Niektóre badania dowodzą, że orkisz pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć.

Jak gotować i serwować makaron orkiszowy?

Makaron orkiszowy dostępny jest w różnej formie. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • świderki,
  • kolanka,
  • rurki,
  • penne,
  • spaghetti,
  • wstążki,
  • gniazda,
  • nitki,
  • muszle,
  • noodle,
  • jeżyki,
  • gwiazdki,
  • tagliatelle,
  • fusilli,
  • łazanki,
  • jajeczny makaron orkiszowy,
  • makaron orkiszowy ze szpinakiem.

Makaron z orkiszu wykazuje dość dużą sprężystość. Dzięki temu doskonale zachowuje oryginalne kształty, co może być istotne dla osób, którym zależy przede wszystkim na idealnym wyglądzie przyrządzonej potrawy. Trudno jest go rozgotować, dlatego też zazwyczaj ma konsystencję al dente.

Z czym łączyć makaron orkiszowy?

Praktycznie ze wszystkim tym, z czym łączymy makaron pszenny – mięsem, warzywami, owocami, twarogiem czy jogurtem. To świetny dodatek do zup, sosów, zapiekanek, sałatek, potraw jednogarnkowych oraz dań na słodko. Za sprawą delikatnego smaku lubią go zarówno dorośli, jak i dzieci. W wersji bez jajek sprawdzi się także dla wegan.

Czy wiesz, że…

… w starożytności i średniowieczu orkisz był jednym z najczęściej uprawionych zbóż. Stanowił podstawę jadłospisu ówczesnych ludzi. Masową hodowlę orkiszu zarzucono w czasach nowożytnych. Na szczęście jednak coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty makaron orkiszowy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium