Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO gryczany makaron

Makaron Gryczany

Makaron gryczany

Makaron gryczany to doskonała baza do przygotowania nie tylko potraw rodem z Japonii, Włoch, Korei czy Francji. Może stanowić również uzupełnienie klasycznych polskich dań – jako zamiennik np. makaronu pszennego. Wyróżnia go niski indeks glikemiczny oraz brak zawartości glutenu. Z tego też względu rekomendowany jest m.in. osobom z cukrzycą oraz celiakią. Poznaj właściwości, wartości odżywcze, rodzaje oraz zastosowanie makaronu gryczanego.

Właściwości makaronu gryczanego

Makaron gryczany ekologiczny wyróżnia się charakterystyczną ciemną barwą. Jego smak jest wyrazisty, porównywany do orzechowego. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym oraz brakiem glutenu. Jego atutem jest także niska kaloryczność. To doskonały produkt alternatywny, zamiennik dla makaronu pszennego. Często znajduje się w jadłospisach osób będących na diecie odchudzającej.

Gryka doceniana jest za właściwości prozdrowotne. Jest bogata w cenne białka (np. lizynę), które są niezbędne go prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Aminokwasy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego po spożyciu makaronu gryczanego uczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Składnik ten korzystnie wpływa także na procesy przemiany materii, usprawniając je.

Produkty gryczane powszechnie rekomendowane są osobom z miażdżycą, nadciśnieniem, trądzikiem (dzięki właściwościom regulującym wydzielanie sebum) oraz narażonym na ryzyko wystąpienia zawału. Oprócz makaronu gryczanego z gryki produkuje się również takie produkty jak m.in. kasza gryczana oraz mąka gryczana.

Wartości odżywcze makaronu gryczanego

Makaron gryczany – właściwości odżywcze doceniane są przez coraz większą grupę smakoszy. 100 gram produktu dostarcza organizmowi ok. 350 kcal. Produkt powinien być gotowany al dente, ponieważ rozgotowany makaron ma wyższy indeks glikemiczny.

Makaron z gryki ma w sobie niewielką zawartość tłuszczu. Część z niego stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, które znane są z pozytywnego wpływu na organizm. Warto wspomnieć o tym, że zawarte w nim węglowodany mają złożoną budowę – rozkładają się powoli, utrzymując przez długi czas uczucie sytości.

Produkt jest bogatym źródeł witamin i minerałów, w tym m.in. witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, żelaza, cynku, potasu oraz fosforu. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Liczne właściwości oraz korzystne wartości odżywcze sprawiają, że makaron gryczany jest ważnym elementem diety osób nie tylko odchudzających się i pragnących zdrowo się odżywiać, ale również osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość, nadciśnienie oraz będące na diecie bezglutenowej.

makaron gryczany

Makaron gryczany dla osób cierpiących na celiakię i nie tylko

Brak glutenu w makaronie gryczanym BIO czyni go doskonałą alternatywą dla produktu pszennego. Informacja ta szczególnie cieszy osoby borykające się z celiakią. Jest to schorzenie, które objawia się brakiem tolerancji tego składnika. Tutaj należy jednak uważać, ponieważ w tańszych, produkowanych na masową skalę makaronach może dojść do skażenia glutenem. Wówczas na opakowaniu powinna znaleźć się informacja o tym, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.

Dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu po makaron gryczany ten chętnie sięgają pacjenci z cukrzycą. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują, że makaron gryczany za sprawą zawartości rutyny (antyoksydantu) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Jak gotować i serwować makaron gryczany?

Gryczany makaron dostępny jest pod różną postacią. Jego najczęściej spotykane rodzaje to:

  • spaghetti,
  • wstążka,
  • wstążka karbowana,
  • muszla,
  • nitki,
  • noodle,
  • świderki,
  • pizzoccheri,
  • soba,
  • makaron gryczany z batatami.

Różnią się one między sobą nie tylko kształtem, ale również mogą mieć nieco inne właściwości.

Dla niektórych wyrazisty, orzechowy smak ekologicznego makaronu gryczanego jest na tyle wyjątkowy, że spożywają go wyłącznie z dodatkiem oliwy lub okrasy z masła. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby na jego bazie stworzyć pełnowymiarowy posiłek z najróżniejszymi dodatkami. Może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Z czym łączyć makaron gryczany?

Z warzywami, mięsem, grzybami, mleczkiem kokosowym oraz wyrazistymi sosami (np. sojowym). Ponadto świetnie sprawdzi się jako jeden ze składników sałatek oraz do zup. Ze względu na wyrazisty smak może nie sprawdzić się w daniach słodkich.

Zawsze na opakowaniu znajduje się instrukcja, w jaki sposób ugotować makaron. Należy pamiętać o tym, aby go nie rozgotować, ponieważ wówczas może zacząć się rozpadać. Najlepiej smakuje i prezentuje się w wersji al dente. Z zasady gotuje się go kilka minut (ok. 4-8 minut).

Czy wiesz, że…

… najpopularniejszym na świecie makaronem gryczanym jest makaron soba. Może on być wytwarzany wyłącznie z mąki gryczanej lub z jej połączenia z mąką pszenną. Po raz pierwszy o makaronie gryczanym wspomniano w 1570 roku, chociaż wiele wskazuje na to, że był znany i powszechnie wykorzystywany w Azji jeszcze przed naszą erą. W Korei znany jest pod nazwą Naengmyeon.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium