Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka żytnia

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Żytnia Chlebowa Nadbużańska Typ 720 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka o niskim stopniu przemielenia oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren żyta pochodzących z nadbużańskich, certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Zawiera drobiny otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych, przede wszystkim: żelaza, fosforu i magnezu oraz witamin z grupy B. To podstawowa mąka do wyrobu chleba żytniego, dietetycznych ciasteczek żytnich, niezbędna do zrobienia zakwasu i żurku domowego. Odpowiednia mąka do sporządzania dietetycznych panierek dań mięsnych i jarskich.

Dostępność: brak towaru

Cena: 9,59 zł

Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Żytnia Razowa Nadbużańska Typ 2000 BIO 1 kg Młyny Wodne

W odróżnieniu od innych mąk żytnich razowych występujących na rynku, ta jest pełnoziarnista (zawiera zmieloną łuskę, jądro i kiełek) nierafinowana tzn. wyprodukowana jest z całego ziarna, tradycyjnym sposobem bez rafinacji otrąb żytnich – naturalnego źródła błonnika i składników mineralnych: cynku, magnezu, wapnia, manganu, potasu. Mielona „tak jak dawniej” , pradawną technologią wymiału mąk razowych w nadbużańskich młynach wodnych. Wymielona ze 100% ziaren żyta uprawianego w polskich, certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 10,49 zł
szt.

Mąka Żytnia

Smak żytniej mąki jest dość wyrazisty – orzechowy i lekko kwaśny. Największe różnice między mąką pszenną i żytnią tkwią w strukturze białek i węglowodanów. Mimo że mąka żytnia zawiera gluten, nie potrafi ona nadać pieczywu lekkości i sprężystości. Żytnie wypieki są cięższe, bardziej „zakalcowate”, a ich skórka nie bywa tak chrupka. Mąka żytnia w połączeniu z drożdżami lub proszkiem do pieczenia również ma graniczoną możliwość zwiększania objętości ciasta. Mąka żytnia w zestawieniu z pszenną ma więcej węglowodanów i błonnika, a mniej białek. Lepiej absorbuje wodę, a żytnie pieczywo dłużej zachowuje świeżość.

Na rynku dostępnych jest osiem typów mąki żytniej. Im wyższa jest liczba określająca typ mąki, tym jest ciemniejsza oraz zbliżona składem chemicznym do ziarna co za tym idzie, lepsza gatunkowo.
Typ 500 – zawiera najwięcej węglowodanów, ale najmniej białka i tłuszczy spośród wszystkich typów
Typ 580 – mąka żytnia jasna – dobrze sprawdza się do wyrobu makaronów lub wypieku chlebów
Typ 720 – mąka pytlowa – jest polecana do wyrobu zakwasu na żurek
Typ 1150 mąka chlebowa i typ 1400 – mąka sitkowa – używa się jej do wyrobu chleba i bułek
Typ 1850 – mąka starogardzka – ten typ zaliczany jest już do mąki pełnoziarnistej, ale w przeciwieństwie do mąki razowej poddaje się ją kilkakrotnemu mieleniu
Typ 2000 – mąka żytnia razowa – stosuje się ją do wyrobu chleba, bułek, klusek i makaronów
Typ 3000 – jest to mąka żytnia z pełnego ziarna

Mąka żytnia w kuchni
Możemy użyć jej przede wszystkim do wypieku domowego chleba. Jeśli chcemy wzbogacić chleb o dodatkowe walory odżywcze, możemy do wypieków dodać np. pestki dyni, słonecznika, czy siemię lniane. Równie wartościową wersją żytniego pieczywa jest chleb turecki z dodatkiem daktyli, moreli oraz żurawiny.
Do klasyki w tej kategorii zaliczają się też niemiecki pumpernikiel, o słodkawym smaku oraz ciężkiej konsystencji, skandynawski chrupki chleb żytni oraz żytni na zakwasie. Samo zakwaszanie żytniego ciasta ma na celu przeciwdziałać szybkiemu rozkładowi skrobi, co powodowało „gumowatość” pieczywa, a ponadto dodaje chlebowi ciekawego smaku. Zakwas żytni sporządza się również na potrzeby wielkanocnego żuru.

Z mąki żytniej przyrządza się również słodkie wypieki. Tradycyjny piernik – żytnie ciasto w połączeniu z miodem i masłem może w świetnej formie przetrwać długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto piecze się zdrowsze muffiny, tarty, babki i kruche ciasteczka. Produkuje się też żytni makaron, który oznacza się kruchością, ciemna barwą i wyrazistym smakiem.

Mąkę żytnią powinno się przechowywać w domu nie dłużej niż 4 miesiące, w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że nasz wypiek będzie nieudany, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów i pojawienia się szkodników takich jak wołki zbożowe.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl