Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Samopsza to, obok płaskurki, jedno z najstarszych zbóż. To gatunki, które pierwotnie były dzikimi trawami, udomowionymi przez człowieka do celów konsumpcyjnych. Badania wskazują, że samopsza była pierwszą uprawianą odmianą pszeniczną ponad 10 tysięcy lat temu w regionie Bliskiego Wschodu, na terenach Turcji oraz Półwyspu Arabskiego. Stała się popularna w epoce neolitu. Uważa się, że wtedy nastąpiła metamorfoza społeczeństw myśliwych i zbieraczy w pierwszych osadników i rolników.
Ziarna były przez pewien czas gotowane i jedzone w formie papek, ale szybko zaczęto rozdrabniać ją za pomocą kamieni na mąkę. Zboże to, podobnie jak płaskurka, popadło w zapomnienie na długie stulecia. Samopsza jest  znacznie mniej wydajna niż odmiany pszenicy zwyczajnej i pszenicy durum, jest też trudniejsza do mechanicznej obróbki.

Obecnie rośnie na terenach Afganistanu, Krymu i Zakaukazia. Główną zaletą samopszy jest odporność na trudne warunki klimatyczne oraz miękkość. Podobnie, jak płaskurka, pochodzi głównie z upraw ekologicznych i jest szczególnie ceniona przez entuzjastów zdrowej żywności.

Z uwagi na odmienne proporcje białek w składzie mąka z samopszy jako surowiec na ciasto jest mniej elastyczna i bardziej lepka. W efekcie wypieki z niej nie będą tak puszyste i lekkie jak z klasycznej mąki pszennej. Badania prowadzone pod koniec XX w. wykazały, że poszczególne odmiany samopszy różnią się pod względem właściwości określających m.in. lepkość i elastyczność. Niektóre z nich, przy zachowaniu odpowiednich receptur, mogą z powodzeniem być stosowane w klasycznych wypiekach.

Jako mąka pszeniczna, mąka z samopszy zawiera gluten – białko, które przez niektóre organizmy bywa gorzej trawiony, a dla niektórych ludzi jest wręcz czynnikiem alergizującym. Wyniki badań wskazują jednak, że mąka z samopszy jest o wiele lepiej trawiona od klasycznej mąki pszennej, bowiem zawarta w niej gliadyna jest zdecydowanie mniej toksyczna dla pacjentów z celiakią.

Mąka z samopszy jest stosowana przede wszystkim do wypieku pieczywa. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (z uwagi na wysoką zawartością karotenoidów) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu i płaskurki.

Mąka z samopszy nie jest najlepszym składnikiem do przygotowania lekkich ciast drożdżowych, francuskich czy biszkoptów. Wypieki z samopszy cechują się jasnożółtym kolorem, jednak w porównaniu z klasyczną mąką tortową są cięższe. Nie przeszkadza to w przygotowaniu ciast gęstszych i bardziej wilgotnych typu piernik czy muffiny. Ponadto z mąki z samopszy można bez przeszkód przyrządzać naleśniki i gofry, a także pizza i bułki, zwłaszcza na zakwasie.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl