Z ekologicznej mąki z płaskurki przede wszystkim wypieka się pyszne chleby, o cięższej, podobnej do mąki żytniej konsystencji, popularne głównie w Holandii i Szwajcarii. We Włoszech płaskurka, razem z samopszą i orkiszem określana jest jako farro, i służy do wypieku chleba oraz przyrządzenia tradycyjnych makaronów czy ciast. BIO mąka z płaskurki może być używana do wyrobu pieczywa, klusek, ciastek słonych i słodkich, naleśników, a nawet ciast drożdżowych czy biszkoptowych. Przygotowane z niej ciasto jest delikatne i nie klei się, a dodatkowo nabiera słodkawego orzechowego posmaku oraz miodowego zapachu.
Z uwagi na zawartość kwasu mlekowego mąka z płaskurki doskonale nadaje się do przyrządzania naturalnych zakwasów do chleba – wystarczy wymieszać ją z wodą i odstawić na kilka dni w ciepłe, ciemne miejsce. Warto też spożywać smaczne i pożywne płatki z płaskurki, razem z mlekiem i owocami lub orzechami jako zdrowe śniadanie. Można je też stosować jako dodatek do różnych wypieków.
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Mąka z Płaskurki
Płaskurka to jedna z najstarszych odmian pszenicy uprawianych przez człowieka. Wywodzi się z rośliny dziko rosnącej w dolinie Jordanu. Zaczęto ją uprawiać w Turcji około 9 tysięcy lat p.n.e. i początkowo cieszyła się wielką popularnością – była siana od Egiptu po Mezopotamię. Badania pokazują, że ok. 5 tysięcy lat p.n.e. płaskurkę uprawiano na Półwyspie Indyjskim, a 3 tysiące lat p.n.e. była już spotykana w Europie. Odporna na szkodniki, choroby i zmienne warunki pogodowe płaskurka świetnie dawała sobie radę również w polskim klimacie. Zaranie naszego rodzimego rolnictwa to właśnie uprawa płaskurki, która pojawiła się na naszych terenach już 4 tysiące lat temu, o czym świadczą znaleziska nasion w jaskiniach niedaleko Ojcowa.
Dawniej wykorzystywano ziarna płaskurki przede wszystkim do produkcji kasz, z których gotowano rozmaite zupy i pożywne kleiki. Wytwarzano z nich także mąkę chlebową. Z czasem płaskurkę zaczęła wypierać pszenica zwyczajna, na przełomie XIX i XX wieku płaskurka zniknęła z polskich pól. Jako przodek dzisiejszej mąki pszennej durum, mąka z płaskurki posiada wysoki poziom plastyczności, daje elastyczne, łatwe do wyrabiania i zachowujące swój kształt ciasto. Jedna z jej wad to mała opłacalność uprawy zboża - w procesie produkcji traci się nawet 40-50% surowca.
Płaskurka, podobnie do orkiszu czy samopszy, posiada silną plewę, ale jej kłosy po dojrzeniu samoczynnie rozpadają się, dzięki czemu roślina sama się rozmnaża. Po młócce ziarna mielone są zazwyczaj w całości, zawierając również otręby i zarodki – w rezultacie mąka z płaskurki jest bardziej tłusta i ciężka od klasycznej mąki pszennej, a jej okres przechowywania jest krótszy. Współcześnie płaskurkę uprawia się przede wszystkim na obszarze Turcji, Grecji, Włoch, Niemiec, Czech i Słowacji. Większość jej upraw ma charakter ekologiczny, gwarantując niższy poziom skażenia pestycydami i herbicydami. Mąka z płaskurki będąca w sprzedaży jest najczęściej pełnoziarnista, zapewniając organizmowi wysoki poziom związków mineralnych.
Mikroelementy mąki z płaskurki
Ekologiczna mąka z płaskurki w porównaniu do zwykłej mąki pszennej zawiera znacznie więcej błonnika oraz składników mineralnych, nie ustępując jednocześnie pod względem ilości białka. Jest bardzo dobrym źródłem cynku (wzmacnia odporność, wpływa na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek oraz pracę układu rozrodczego) oraz magnezu , a także żelaza. Ponadto jest zasobna w witaminy z grupy B, zwłaszcza niacynę. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej dostarcza kilka razy więcej ryboflawiny (wit. B2), uczestniczącej w metabolizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasze samopoczucie.
Wartości odżywcze mąki z płaskurki razowej w 100 gramach:
Energia: 1404 kJ / 332 kcal Tłuszcz: 2,6 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g Węglowodany: 59 g - w tym cukry: 0,9 g Błonnik: 9,8 g Białko: 13 g Sól: 0 g
Mąka z płaskurki a nauka
Zdaniem naukowców ekologiczna mąka z płaskurki zawiera również znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy niż klasyczna biała mąka, zwłaszcza związków fenolowych i karotenoidów. Dzięki nim ogranicza ryzyko stanów zapalnych i nowotworów, chroni układ krążenia, wspiera system odpornościowy. Bogata w węglowodany nie obciąża jednak metabolizmu, dzięki korzystnemu poziomowi skrobi opornej oraz beta-glukanu, który redukuje poziom "złego" cholesterolu LDL i równoważy poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Dostarcza również antyoksydacyjnych lignanów zmniejszających ryzyko stanów zapalnych i chorób układu krążenia, a także regulujących ciśnienie. Ekologiczna mąka z płaskurki zawiera także więcej luteiny – barwnika, który chroni oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej i filtruje szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie", pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia oraz nowotworom.
Płaskurka, jak wszystkie inne odmiany pszenicy, jest jednak bogata w gluten i z tego powodu nie może być konsumowana przez chorych na celiakię.
Na rynku dostępne są też całe ziarna tego zboża. Jeśli przez kilka godzin namoczymy je w wodzie i ugotujemy w osolonej wodzie przez 30-40 minut, otrzymamy pyszny dodatek do zup, past kanapkowych, farszów mięsnych, sałatek, zapiekanek i innych potraw. Namoczone ziarna trzykrotnie zwiększają objętość, na długo zapewniając uczucie sytości. Ponadto korzystnie wpływają na perystaltykę jelit oraz przemianę materii.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.