Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka z ciecierzycy

Mąka z Ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy inaczej mąka z cieciorki lub mąka busan posiada lekko orzechowy, przyjemny aromat. Jest mąką dość ciężką i do przyrządzenia niektórych potraw musi zostać wymieszana z tak zwanymi mąkami bazowymi.  
Istnieją dwa podstawowe warianty mąki z ciecierzycy. Pierwsza powstaje z naturalnych suchych ziaren, druga z lekko podprażonych. Ta ostatnia jest ceniona ze względu na przyjemniejszy, pozbawiony wspomnianej goryczy, orzechowy posmak.
Mąka z ciecierzycy ma inne właściwości niż tradycyjne mąki ze zbóż i pseudo-zbóż, jak również z orzechów. Jest znacznie cięższa niż te zbożowe, ale nie tak tłusta jak te z orzechów. Surowa mąka jest bardzo ciężko strawna i nie zalecana do spożycia - jej smak bywa określany jako nieprzyjemny, z lekką goryczką. W dłużej pieczonych czy gotowanych produktach owa gorycz jest jednak zupełnie niewyczuwalna, a mąka smakuje podobnie do gotowanej ciecierzycy.

Jako produkt stosowany od lat w tradycyjnych kuchniach wielu kultur, besan jest  podstawowym składnikiem wielu znanych potraw, jak hummus czy falafel. W Indiach stanowi składnik pakory, czyli warzyw smażonych w cieście na głębokim oleju. Stosuje się ją równeż w kruchych, słonych przekąskach, zwanych bikaneri bhujia czy słodkim deserze boondi. Wśród innych potraw z mąką z ciecierzycy popularne są papadumy - cienkie kruche placki podawane jako przystawka oraz Kadhi - gęsty hinduski sos.
W Maroko przyrządza się pieczony omlet jajeczny zwany karan, na Sycylii smaży się przekąski panelle. Francuzi przygotowują na bazie mąki z ciecierzycy płaski chlebek zwany socca (chleb nicejski),  w Birmie z przyrządza się specjalny rodzaj tofu, a we Włoszech dużym uznaniem cieszą się naleśniki torta di ceci.

Zastosowanie w kuchni
Mąka z cieciorki z powodzeniem zastąpi bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach. Można z niej przygotować również pasztety, kotlety, świetnie sprawdza się jako zagęstnik do sosów, zup, gulaszy. Wystarczy rozrobić 1-2 łyżki mąki w szklance zimnej wody, po czym należy wlać powstałą masę do gotującej się potrawy i na koniec energicznie rozmieszać całość.
Warto pamiętać o tym, by doprowadzić danie do wrzenia, a następnie pozostawić je do chwilowego ostudzenia przez dwie minuty. Wszystko po to, by uchronić przed sytuacją uzyskania posmaku surowego grochu.

Z samej mąki nie przyrządzimy tradycyjnego ciasta, ale świetnie sprawdzi się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. Kleistość mąki z ciecierzycy sprawi, ze będzie ona doskonałym zamiennikiem jajka w wegańskich przepisach – wystarczy 1 ½ łyżki mąki zmieszać z tą samą objętością wody. Takie zastosowanie znajdziemy przepisach na wegańskie naleśniki i omlety bez użycia jajek albo na warzywne klopsiki.
Dzięki orzechowemu posmakowi z mąki tej powstają również zdrowe proteinowe batoniki, desery czy muffinki.
W wypiekach takich jak kruche ciastka czy krakersy owa kleistość nie jest zaletą, więc dopuszcza się zamianę mąki pszennej na mąkę z ciecierzycy w maksymalnej proporcji 10%.

Mąkę z ciecierzycy możemy również przygotować w warunkach domowych. Potrzebny będzie mocny blender lub młynek do kawy.
Dobrze wysuszoną ciecierzycę (2–3 szklanki) należy podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, a następnie pozostawić do wystudzenia. Następnie miksujemy porcjami najpierw w blenderze, a po odsianiu przez sito grubszych frakcji, mielimy je ponownie w młynku do kawy. Tak przygotowaną mąkę można przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodnym, suchym miejscu przez okres ok. pół roku.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl