Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka ryżowa naturalnie nie zawiera glutenu i z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną. Potrzebuje jednak innych dodatków wiążących, takich jak skrobia z tapioki, guma guar lub ksantanowa. Niektóre mąki ryżowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu z uwagi na zanieczyszczenia z linii produkcyjnych młynów wytwarzających również tradycyjną mąkę.
Wartość kaloryczna mąki ryżowej to 348 kcal na 100 gramów. 100 gramów mąki ryżowej zawiera 7,2 gramów białka, 2,3 gramy błonnika, poniżej jednego grama tłuszczu, większość jej masy to węglowodany. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio-niski, wynosi 40.

Rozróżniamy kilka typów mąki ryżowej, z których każdy ma inne zastosowanie w kuchni:
- rafinowana biała mąka ryżowa wytwarzana z białego ryżu o drobnej, pudrowej konsystencji
- kleista mąka ryżowa z białego ryżu, zdecydowanie bardziej polecana do pieczenia niż biała mąka ryżowa
- brązowa mąka ryżowa, którą mieli się z całego ziarna,  jest bardziej odżywcza niż mąka powstała z białego ryżu
- pieczona czerwona mąka ryżowa, którą tradycyjnie używa się do produkcji roti, dosai czy znanego na Sri Lance dania Hopper

Takie rozróżnienie jest ważne, ponieważ standardowej mąki ryżowej nie powinno się stosować zastępczo w przepisie, który wymaga np. wykorzystania kleistej mąki ryżowej.
Stosuje się ją także do zagęszczania receptur, które są wielokrotnie zamrażane i odmrażane.

Tradycyjne dla obszaru Azji Środkowo-Wschodniej dania i wypieki powstają na bazie mąki ryżowej. Są wszelkiego rodzaju makarony, naleśniki, ciastka, kluski, placki. Mąka ryżowa jest także stosowana jako główny składnik w produkcji chleba i słodyczy.

Mąka ryżowa z powodzeniem może być wykorzystywana do pieczenia wielu ciast, ciastek, babeczek, a także do samodzielnego przygotowania makaronu ryżowego. Stanowi doskonały zagęszczacz sosów i zup.
Z uwagi na to, że mąka ryżowa nie zawiera glutenu, ciasta z jej udziałem są bardziej suche i kruche. Z tego względu, by uzyskać bardziej sprężyste ciasto, zaleca się stosowanie większej ilości jajek i innych wiążących składników takich jak banany, awokado, dynia czy mus jabłkowy.

Mąka z ryżu jest wydajniejsza od mąki pszennej, dlatego też zużywa się jej w przepisach znacznie mniej.
Przelicznik mąki ryżowej - 1 szklanka mąki pszennej odpowiada 3/4 szklanki mąki ryżowej.
Do ciast z mąki ryżowej należy dodać podwójną ilość jajek oraz łyżkę oleju lub masła na każdą szklankę mąki.

Specyficznym produktem z mąki ryżowej jest jest papier ryżowy, z którego przygotowuje się sajgonki. Mąkę ryżową możemy znaleźć również w makaronach, ciastach i pieczywie. Również producenci pokarmów dla dzieci chętnie siegają po ten surowiec, jako niezwykle odżywczy i łatwostrawny.
Mąka ryżowa pełnoziarnista posiada naturalną słodycz, a potrawy z jej udziałem mają delikatny, słodkawy aromat, który jest szczególnie wyczuwalny  w pieczywie, plackach, naleśnikach i panierkach.

Przygotowanie mąki ryżowej domowym sposobem.
Wyprodukujemy ją mieląc ryż biały lub brązowy za pomocą blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl