Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka pszenna

Mąka Pszenna

Może nam się współcześnie wydawać, że ludzkość od zarania dziejów żywiła się produktami z pszenicy, ale badacze udowadniają, że dopiero ok. 6500-6000 lat p.n.e. człowiek nauczył się rozgniatać ziarna zbóż za pomocą prymitywnych moździerzy i z tak otrzymanej papki przyrządzać posiłek. Wynalazek żaren zawdzięczamy Rzymianom, dzięki nim mąka pszenna stała się faktem.

Uważa się, że XIX-wieczny postęp techniczny umożliwił skrócenie czasu pozyskiwania mąki z pszenicy pokrywającej jeden akr ziemi czterdziestokrotnie! Dokonały tego oczywiście maszyny, a także wynalazek stali. Sam przemiał pszenicy obejmuje dziś wiele etapów pozwalających pozbyć się otrębów i zarodków z ziaren. Najpopularniejsza biała mąka pochodzi jedynie z bielma mącznego, znajdującego się między zarodkiem a warstwą owocowo-nasienną. Urządzenia rozdrabniające oraz linie przesiewowe umożliwiają uzyskanie różnych frakcji mąki– od najdelikatniejszej, zwanej tortową, aż po razową, zawierającą rozdrobnioną otoczkę ziarna.

1. Rodzaje mąki pszennej
Ze względu na barwę wyróżnia się mąkę pszenną jasną, szarą i ciemną

Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:
typ 0 -  idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.
typ 450 (tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
typ 500 – krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusek), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
typ 550 – mąka luksusowa, najlepsza do makaronów, pierogów, drożdżówek oraz chleba tostowego.
typ 650 – do wyrobu pieczywa

Do mąki pszennej szarej należą typy 750, 850, 1400 oraz 1850 (graham). Używa się ich do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do ciasta na pizzę.

Mąka pszenna ciemna (inaczej pełnoziarnista lub razowa) to mąki typu 2000. Używane są do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika (chleb pszenny razowy). Po tego rodzaju wypiekach że będziemy syci przez długi czas.

Wbrew pozorom pełnoziarnista mąka, choć daje nieco inne efekty, może być wykorzystywana do szerokiego spektrum przepisów – począwszy od pieczywa, a skończywszy na ciastach i ciasteczkach.
W przypadku dań typu gofry, pierogi czy naleśniki, poleca się łączenie ją z białą mąką pszenną w proporcjach 1:1.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl