Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Mąka owsiana bez glutenu

Mąka to jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych w każdej kuchni. Producenci oferują wiele rodzajów i typów mąk pozyskanych z różnych surowców. Mąka z płatków owsianych bezglutenowych jest pełnowartościową propozycją, która zyskuje na popularności. Z jej udziałem można wykonać wiele ciekawych potraw, które urozmaicą nasz jadłospis. Nie da się ukryć, że jest to także wartościowy surowiec piekarski. Doskonale sprawdza się w przypadku osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Mąka owsiana znalazła zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetyce.

Mąka Owsiana Bezglutenowa

Jakie wartości odżywcze i właściwości ma mąka owsiana?

Tradycyjna mąka owsiana powstaje z ziaren owsa, w tym z otrąb i zarodków. Na rynku dostępne są jednak również inne wersje np. produkowane z ziaren ciętych pozbawionych otrębów. Mąka owsiana wyróżnia się większą grubością i ziarnistością, a także ciemniejszą teksturą w porównaniu do pszennej. Z tego też względu wypieki z tego surowca nie są tak wyrośnięte. Warto jednak pamiętać o tym, że dodatek owsa w ziarnach zwiększa świeżość wyrobów piekarskich, a także sprawia, że nie wysychają one tak szybko.

Niewiele osób zna i docenia właściwości mąki owsianej bezglutenowej. W produkcie tym można znaleźć dużo białka i tłuszczu, w tym kwasu linolowego, który jest pożądany w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Ponadto w mące owsianej można znaleźć m.in. żelazo, magnez, selen, cynk, wapń, fosfor, potas, miedź, krzem i mangan. Surowiec ten uznawany jest za bogate źródło witamin, przede wszystkim witaminy B1, B2, B3, B6 oraz witaminy A, D, E i K. Dzięki niskiej zawartości sodu jest to produkt wskazany osobom, które cierpią na choroby układu krążenia. To z pewnością doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej.

Bezglutenowa mąka z owsa ma w sobie dużo błonnika spożywczego, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto udowodniono, że pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, a także regulowaniu glukozy i insuliny we krwi. Ponadto wspomaga rozwój pozytywnej flory bakteryjnej w jelitach i daje uczucie sytości na długi czas. Z tego też względu polecana jest szczególnie osobom na dietach odchudzających. Można w niej znaleźć także skrobię, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Składnik ten zwiększa tempo wchłaniania składników pokarmowych.

Mąka owsiana odznacza się lekko orzechowym smakiem. Jej indeks glikemiczny jest stosunkowo niski i wynosi IG 40. Szczególnie doceniają to osoby zmagające się z insulinoodpornością, cukrzycą lub objęte zwiększonym ryzykiem jej wystąpienia. Jest ona produktem bardziej kalorycznym niż jej pszenny odpowiednik, jednak zawiera o wiele więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin. To czyni ją wartościowszą pod względem odżywczym.

W mące z owsa można znaleźć także wysoką zawartość przeciwutleniaczy, głównie awentramidów. Związki te przeciwdziałają m.in. starzeniu się komórek ciała, ponieważ neutralizują powstające w organizmie wolne rodniki. Ponadto antyoksydanty zwiększają produkcję tlenku azotu. Tym samym obniżają ciśnienie tętnicze krwi i pobudzają jej przepływ. Dzięki temu organizm zyskuje lepszy dostęp tlenu do tkanek.

Warto także wspomnieć, że zawartość cynku sprzyja utrzymaniu zdrowej cery. Ograniczone zostaje ryzyko powstawania zmian na skórze, ułatwione ich gojenie oraz zmniejszenie wydzielania łoju. Korzystnie na stan skóry wpływa także beta-glukan znajdujący się w składzie maki owsianej.

Czy mąka owsiana jest bezglutenowa?

Mąka owsiana to produkt, który jest bezglutenowy. W produkcie tym można znaleźć jedynie inny typ białka o nazwie awenina. Jej zawartość w surowcu jest niewielka (ok. 1 proc.). Mogą ją spożywać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. U niektórych z nich może jednak występować alergia na aweninę. Wówczas powinny one zachować szczególną ostrożność i poszukać innej alternatywy. W naszym sklepie jest wiele różnych typów mąk – z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Jakie ma zastosowanie mąka owsiana bezglutenowa?

Mąka owsiana uznawana jest za idealny dodatek do m.in.:

  • wypieków, w tym chleba, bułek i ciast,
  • batoników bezglutenowych,  
  • naleśników,
  • placków,
  • omletów,
  • gofrów,
  • do zagęszczania zup, sosów i gulaszy.

Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pszennej mąki. W przypadku wielu przepisów można bez obaw zastosować ten zamiennik, by cieszyć się zdrowym, wartościowym i smacznym posiłkiem.
Ponadto mąkę z owsa można wykorzystać jako składnik domowej maseczki lub peelingu do twarzy.

Czy wiesz, że…

…owies uprawiany jest na świecie od ponad 3 tysięcy lat. Największą popularnością cieszył się głównie w krajach północnych – Niemczech, Irlandii, Szkocji oraz Skandynawii. Obecnie rocznie produkuje się go ok. 23 mln ton. Należy wspomnieć również o tym, że zanim owies zaczął być wykorzystywany jako pożywienie, ludzie doceniali jego właściwości lecznicze. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zasłyną jako surowiec wykorzystywany w leczeniu m.in. nadciśnienia, biegunek, nadmiernej potliwości, a także hemoroidów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium