Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do wypieku chleba bezglutenowego

Domowy chleb jest naprawdę pyszny. Jednak niestety nie każdy może go jeść. Osoby, które muszą być na diecie bezglutenowej powinny zrezygnować z wypieków na mące pszennej. A właśnie ona jest podstawą różnych słodkich ciast, naleśników, racuchów, placuszków itd. Dlatego w takiej sytuacji warto jest zainteresować się mąką na chleb bezglutenowy.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czy gluten jest wszędzie?

Takie możesz mieć pierwsze wrażenie, gdy tylko dowiesz się, że chorujesz na celiakię lub masz uczulenie na gluten. Jest nie tylko w oczywistych produktach, takich jak na przykład bułki, czy chleb, ale również w słodyczach. Przygotowywanie potraw od podstaw, również nie rozwiązuje problemu, ponieważ gluten często występuje w półproduktach. Mąka kokosowa, mąka owsiana, mąka z tapioki, mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka sojowa, mąka ryżowa. Które z nich zawierają gluten, a które nie? Na szczęście nie musisz już za każdym razem wnikliwie wczytywać się w skład. Dieta bezglutenowa stała się zwyczajnie modna. Stosują ją zarówno osoby zdrowe, jak i te z nietolerancją na gluten. Właśnie dlatego w sklepach pojawia się coraz więcej produktów spożywczych bez glutenu.

Jakie są zamienniki mąki pszennej w produktach bezglutenowych?

Alternatyw dla mąki pszennej jest naprawdę wiele. Zamienniki to między innymi: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka z tapioki, mąka z soczewicy, mąka z ciecierzycy, mąka kokosowa, mąka jaglana, mąka gryczana bezglutenowa, mąka owsiana bezglutenowa lub mąka sojowa. Mniej znane opcje to: mąka z teff, mąka z fasoli, mąka z grochu zielonego i żółtego.

Jaki chleb można upiec z mieszanek bezglutenowych?

Mąka bezglutenowa do chleba pozwoli Ci upiec chleb z czarnuszką, z jagodami goji, z pestkami dyni i innymi ziarnami. W ten sposób uzupełnisz swoją dietę o mikroelementy. Gotowe mieszanki są również bardzo dobrym wyborem dla osób, które po raz pierwszy w życiu pieką chleb. Z mieszanki mąk bezglutenowych możesz też przygotować smaczne bułeczki.

Sama mąka do pieczenia chleba ma tę zaletę, że sam możesz wybrać, jakie mąki bezglutenowe Ci pasują, a których zwyczajnie nie lubisz. Możesz przygotować swoją własną mieszankę z ulubionych produktów. Samo pieczenie chleba, chociaż z pozoru wydaje się prostą czynnością, to tak naprawdę wymaga pewnych umiejętności oraz cierpliwości. Bez niej nie uda Ci się uzyskać wyrośniętego i pysznego chleba bezglutenowego. W sieci internetowej możesz naprawdę znaleźć mnóstwo przepisów na dania i wypieki z mąki bezglutenowej. Niektóre mąki są dedykowane określonym rodzajom wypieków. Inna mąka będzie odpowiednia do przygotowania ciasta kruchego, a inna do makaronu bezglutenowego.

Mąka na chleb bezglutenowy

Mąka na chleb i inne bezglutenowe wypieki

Z tego rodzaju mąki możesz przygotować również bezglutenowe ciasto na pizzę lub makaron. To bazowe i dobrze sprawdzone dania kuchni włoskiej. Lubią je zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Zamiast mąki pszennej powinnaś wykorzystać mąkę bezglutenową do wypieku chleba. Pizza jest chyba najbardziej znaną na świecie potrawą z kuchni włoskiej. Wszystko za sprawą jej uniwersalności. Można dorzucić do niej ulubione dodatki. Mąka bezglutenowa do wypieku chleba równie dobrze sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, czy naszych, polskich pierogów.

Jeżeli w składzie mąki do wypieku chleba znajduje się skrobia kukurydziana lub ziemniaczana bezglutenowa, to będzie się idealnie nadawała do zagęszczania sosów i zup. Możesz z niej też zrobić bezglutenową panierkę.

Czy z mąki do wypieku chleba można przygotować bezglutenowe placki?

Nie ma żadnego problemu. Jeżeli chcesz, żeby te placki były jeszcze smaczniejsze i zdrowsze, to dobrym pomysłem jest dodanie do nich warzyw. Placki bezglutenowe bardzo dobrze smakują na przykład z dodatkiem szpinaku, buraka, pasternaku, czy cukinii. Warzywa nadadzą im bardzo atrakcyjny i apetyczny kolor. Na bazie mąki bezglutenowej możesz przyrządzić na przykład racuchy owsiane z jabłkiem i cynamonem.

Z mąki bezglutenowej do wypieku chleba wychodzą również wyśmienite naleśniki. Nie musisz się obawiać o ich elastyczność, ani o to, że będą zbyt twarde. Mąka bezglutenowa do wypieku chleba pozwoli Ci zrobić naleśniki zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Bezglutenowe naleśniki bardzo dobrze smakują na przykład w połączeniu ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, podsmażanym kurczakiem i żółtym serem. Jeżeli chcesz, aby smakowały jeszcze lepiej, to możesz je zapiec w piekarniku.

Mąkę bezglutenową do wypieku chleba możesz wykorzystywać nie tylko do tworzenia z niej domowego pieczywa bezglutenowego. Inne potrawy również Ci z niej wyjdą, dlatego nie musisz się obawiać, że takiej mąki zwyczajnie nie zużyjesz. Dania z dodatkiem mąki bezglutenowej są całkowicie bezpieczne dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Dzięki niej, możesz jeść bezglutenowy chleb, makaron, ciasta, ciasteczka, pizza, placki, naleśniki. W razie potrzeby mąkę bezglutenową do wypieku chleba możesz dodać do panierki do schabowego lub do sosu, czy gulaszy. Sprawdź w sieci, jakie jeszcze są ciekawe przepisy na dania z mąki bezglutenowej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium