Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka migdałowa

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 200 g Bauck

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 200 g Bauck
Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 200 g Bauck

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 200 g Bauck

Tej mąki nie powinno zabraknąć na półce, mąka migdałowa nadaje się do diety bogatej w błonnik.

Dostępność: brak towaru

Cena: 39,99 zł

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 250 g Denver Food

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 250 g Denver Food
Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 250 g Denver Food

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 250 g Denver Food

Składniki:
mąka migdałowa* 100% 
* składnik ekologiczny

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 29,49 zł
szt.

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 300 g Natu

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 300 g Natu
Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 300 g Natu

Mąka Migdałowa Bezglutenowa BIO 300 g Natu
Produkt Bezglutenowy

Maka migdałowa jest uzyskiwana poprzez bardzo staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Mąkę tę stosujemy do zagęszczanie zup, sosów, past i pasztetów.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 33,49 zł
szt

Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet

Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet
Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet

Migdały Mielone - Mąka Migdałowa BIO 250 g Bio Planet

Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 23,29 zł
szt.

Migdały Mielone BIO 400 g Bio Planet

Migdały Mielone BIO 400 g Bio Planet
Migdały Mielone BIO 400 g Bio Planet

Migdały Mielone, Mąka Migdałowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 35,39 zł
szt.

Migdały Mielone BIO 100 g Bio Planet

Migdały Mielone BIO 100 g Bio Planet
Migdały Mielone BIO 100 g Bio Planet

Migdały Mielone - Mąka Migdałowa BIO 100 g Bio Planet

Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 11,29 zł
szt.

Migdały Mielone BIO 350 g Horizon

Migdały Mielone BIO 350 g Horizon
Migdały Mielone BIO 350 g Horizon

Migdały Mielone BIO 350 g Horizon 

Składniki
migdały mielone* 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: brak towaru

Cena: 40,99 zł

Mąka Migdałowa

Mąka migdałowa to inaczej drobno zmielone migdały. Choć bywa w niektórych językach nazywana mączką lub proszkiem, jej konsystencja i tak jest trochę grubsza od klasycznych mąk pszennych czy żytnich. Mąka migdałowa ma dość wysoki poziom wilgotności.

Występuje w kilku gatunkach, różniących się stopniem przetworzenia, a także pochodzeniem migdałów użytych do jej przygotowania. Mogą to być migdały kalifornijskie, hiszpańskie lub migdały australijskie. Z uwagi proces mielenia mąkę migdałową dzielimy na mąkę drobną i grubą (zwaną również mączką migdałową).

Mąka migdałowa gruba jest wytwarzana z surowych (nieobranych) migdałów, ma lekko brązowy kolor z uwagi na fragmenty skórki, które się w niej znajdują. Mąka ta ma w sobie lekką goryczkę pochodzącą również ze zmielonej skórki, mało wyczuwalną w wypiekach. Ten rodzaj mąki można używać do wypieków i ciasteczek, w panierkach do warzyw i mięs.

Mąka migdałowa drobna, wytwarzana z migdałów blanszowanych ma drobniejszą konsystencję i jaśniejszy kolor. Ten rodzaj mąki z migdałów jest preferowany do wypieków.

Zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa należy do niealergizujących mąk bezglutenowych – tak jak mąka amarantusowa, ryżowa, gryczana i z ciecierzycy.
Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieszać mąkę migdałową z lżejszą mąką gryczaną, jaglaną lub ryżową.

Mąka migdałowa z uwagi na smak świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków jak ciastka, naleśniki, makaroniki czy racuchy.
Można jej używać do przygotowywania deserów, płatków śniadaniowych (nadaje się do spożycia na surowo). Może być również stosowana zamiast bułki tartej do panierowania ryb, kurczaków i wołowiny. Można ją dodawać do ciasta chlebowego, do ciasta pod pizzę, stosować jako zgęszczacz zup czy sosów.

Mąkę migdałową najlepiej łączyć z innymi mąkami, na przykład z kokosową lub z kasztanów jadalnych. Niektórzy polecają jako zagęszczacz do zup i sosów.
Zaleca się zamianę około ¼ ilości mąki w danym przepisie na mąkę migdałową. Zachowamy w ten sposób pożądaną formę produktu, ale zyskamy orzechowy aromat i większą wilgotność.

W niektórych przepisach da się nawet wykorzystać samą tylko mąkę migdałową – w rezultacie otrzymamy np. bardzo wilgotne i ciągnące ciasta. Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się w przyrządzeniu słodyczy „raw” – bez żadnej obróbki cieplnej.

Mąkę migdałową można też przygotować w domu. Przed wrzuceniem migdałów do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć, nie jest to jednak warunek konieczny. By zrobić mąkę migdałową, migdały mieli się do uzyskania konsystencji proszku. Migdały mielimy z wyczuciem, robiąc przerwy, by zamiast mąki nie powstało masło migdałowe.
Zmieloną mąkę migdałową przechowujemy w szklanych słojach do 3 miesięcy, a dla wydłużenia okresu przydatności do spożycia można część mąki zamrozić.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl