Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka kukurydziana

Mąka Kukurydziana BIO 400 g Bio Planet

Mąka Kukurydziana BIO 400 g Bio Planet
Mąka Kukurydziana BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna Mąka Kukurydziana BIO 400 g Bio Planet

Składniki:
mąka kukurydziana* 100% (składniki ekologicze objęte certyfikatem kontroli).

Opis:
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 4,69 zł
szt.

Mąka Kukurydziana BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Kukurydziana BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Kukurydziana BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Kukurydziana BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 8,49 zł
szt.

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio
Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 450 g ProBio

Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z dodatkiem mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Służy jako zagęszczacz do zup i sosów.

Składniki:
Mąka kukurydziana drobno mielona BIO

Produkt może zawierać sezam.

Kraj pochodzenia: Czechy
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: brak towaru

Cena: 6,49 zł

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food
Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Mąka Kukurydziana Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Składniki:
mąka kukurydziana* 100%
* składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 1629 kJ / 385 kcal
Tłuszcz: 3,9 g
- w tym kwasy nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 77,0 g
- w tym cukry: 0,6 g
Białko: 6,9 g
Sól: 0,0 g


Kraj pochodzenia składników: Polska
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 9,50 zł
szt.

Mąka Kukurydziana

Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które wcześniej zostały poddane procesom suszenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. Wyróżnia się lekko żółtawą barwą, dlatego też produkty z niej powstałe również mają taki kolor. W smaku jest neutralna.

W sklepach możemy znaleźć mąkę kukurydzianą w trzech typach, różniących się grubością mielenia. Najbogatsza w składniki mineralne jest ta o najgrubszej teksturze. To doskonały zamiennik zwykłych mąk zawierających gluten. Cechuje się niską zawartością kaloryczną - 100 g mąki to 348 kalorii) .
To bogate źródło skrobi, błonnika pokarmowego oraz wartościowych składników mineralnych. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, dlatego też znajduje zastosowanie w przygotowywaniu dań dla osób starszych oraz niemowląt.
 
Zawarty w mące kukurydzianej błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia, obniża stężenie glukozy we krwi, na długo daje uczucie sytości, co ważne w diecie odchudzającej.

Mąka kukurydziana to szeroko stosowana mąka bezglutenowa, dobrodziejstwa jej wartości odżywczych powinny docenić osoby cierpiące na celiakię bądź alergię na gluten.

W kuchni mąkę kukurydzianą wykorzystuje się jako podstawowy składnik do przyrządzenia ciast, deserów, naleśników, sosów,  wypieku biszkoptów, placków,  bułek czy nawet chleba. Można ją stosować również do przygotowania makaronów, a także do panierowania mięs i ryb.

Mąka kukurydziana nadaje puszystości daniom, sprawia że mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się z niej tortille, tacos i nachos.

Mąka kukurydziana jest także stosowana poza kuchnią. Jako suchy puder może być skutecznym środkiem na grzybicę stóp. Mąki kukurydzianej używa się zamiast suchego szamponu nacierając nią włosy, a następnie dokładnie rozczesując. Rozmieszana z wodą jest doskonałym okładem przynoszącym ulgę przy poparzeniach słonecznych. Tym samym preparatem wyczyścimy sztućce i biżuterię. Mąka kukurydziana w połączeniu z wodą wykazuje działanie dezynfekujące.

Aby odświeżyć i zdezynfekować pluszowe zabawki, można wetrzeć w nie mąkę kukurydzianą, następnie wytrzepać i gotowe. Ten sam sposób można wykorzystać do czyszczenia dywanu.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl