Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia dojrzałych ziaren kukurydzy, które wcześniej zostały poddane procesom suszenia, aż do uzyskania odpowiedniej tekstury. Wyróżnia się lekko żółtawą barwą, dlatego też produkty z niej powstałe również mają taki kolor. W smaku jest neutralna.

W sklepach możemy znaleźć mąkę kukurydzianą w trzech typach, różniących się grubością mielenia. Najbogatsza w składniki mineralne jest ta o najgrubszej teksturze. To doskonały zamiennik zwykłych mąk zawierających gluten. Cechuje się niską zawartością kaloryczną - 100 g mąki to 348 kalorii) .
To bogate źródło skrobi, błonnika pokarmowego oraz wartościowych składników mineralnych. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, dlatego też znajduje zastosowanie w przygotowywaniu dań dla osób starszych oraz niemowląt.
 
Zawarty w mące kukurydzianej błonnik odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia, obniża stężenie glukozy we krwi, na długo daje uczucie sytości, co ważne w diecie odchudzającej.

Mąka kukurydziana to szeroko stosowana mąka bezglutenowa, dobrodziejstwa jej wartości odżywczych powinny docenić osoby cierpiące na celiakię bądź alergię na gluten.

W kuchni mąkę kukurydzianą wykorzystuje się jako podstawowy składnik do przyrządzenia ciast, deserów, naleśników, sosów,  wypieku biszkoptów, placków,  bułek czy nawet chleba. Można ją stosować również do przygotowania makaronów, a także do panierowania mięs i ryb.

Mąka kukurydziana nadaje puszystości daniom, sprawia że mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie wytwarza się z niej tortille, tacos i nachos.

Mąka kukurydziana jest także stosowana poza kuchnią. Jako suchy puder może być skutecznym środkiem na grzybicę stóp. Mąki kukurydzianej używa się zamiast suchego szamponu nacierając nią włosy, a następnie dokładnie rozczesując. Rozmieszana z wodą jest doskonałym okładem przynoszącym ulgę przy poparzeniach słonecznych. Tym samym preparatem wyczyścimy sztućce i biżuterię. Mąka kukurydziana w połączeniu z wodą wykazuje działanie dezynfekujące.

Aby odświeżyć i zdezynfekować pluszowe zabawki, można wetrzeć w nie mąkę kukurydzianą, następnie wytrzepać i gotowe. Ten sam sposób można wykorzystać do czyszczenia dywanu.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl