Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka kokosowa

Mąka Kokosowa

Mąka kokosowa to produkt uboczny zimnego tłoczenia mleka i oleju kokosowego – podstawowych produktów w przetwórstwie orzechów palmy kokosowej. Miąższ orzechów, czyli kopra, jest rozdrabniany i suszony, dając wiórki kokosowe. Mają bardzo delikatny, lekko wyczuwalny smak i wyrazisty zapach kokosa. Mąka powstaje po zmieleniu i wysuszeniu wiórków pozostałych po tłoczeniu oleju i mleka kokosowego.

Najlepszego gatunku mąka kokosowa, podobnie zresztą jak pozostałe produkty z kokosa, pochodzi z Filipin. To światowe zagłębie przemysłu związanego z przerobem kokosów, jeden z wiodących eksporterów kokosów do krajów Europy Zachodniej i Ameryki.

Mąka kokosowa jest najchętniej stosowana we wszelkiego rodzaju wypiekach. Można z niej upiec ciasta, ciasteczka, muffinki, naleśniki, chlebki, spody do pizzy. Bardzo dobrze zagęści zupy lub sosy, nada się jako panierka do mięs.
Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki sporządzone z jej udziałem będą się łamać i kruszyć. Można dodać do nich jajka lub inne produkty poprawiające strukturę.

Pamiętajmy, że mąka kokosowa jest stosowana w innych proporcjach niż tradycyjna mąka pszenna.

Oto przelicznik pomocny w wyważeniu proporcji składników w wyrobach przygotowywanych z dodatkiem mąki kokosowej:
- odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej
- do wypieków z 1/2 szklanki mąki kokosowej należy dodać 1-3 jajka
- zamiast jajek można użyć zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody to zamiennik 1 jajka
- oprócz jajek można dodać również syrop klonowy i miód, dla poprawy konsystencji
- mąka kokosowa wymaga użycia podwójnej ilości płynu, który zwykle dodaje się do mąki pszennej - jeżeli do naleśników z mąki pszennej wlewasz szklankę mleka, to do naleśników z mąki kokosowej dodaj 2 szklanki.

Ciasto z mąki kokosowej nie twardnieje w wyniku długiego mieszania. Dodatek banana czy soku z jabłek sprawi, że stanie się ono mniej suche.
Nie ugniatamy wypieków z mąki kokosowej, tylko starannie mieszamy i rozcieramy.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl