Mąka kokosowa bezglutenowa jest wytwarzana z suszonego, mielonego miąższu kokosowego. Coraz chętniej używamy jej do przygotowywania codziennych posiłków. Kiedyś można było ją znaleźć wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością i to w bardzo niewielkich ilościach. Dzisiaj jest łatwo dostępna w wielu supermarketach. Mąkę kokosową bezglutenową z powodzeniem możesz traktować jako zdrowszy zamiennik dla mąki pszennej. Ten produkt spożywczy jest bogaty w błonnik i ma w sobie niewielkie ilości węglowodanów. Mąka kokosowa bezglutenowa to bardzo ważny składnik w diecie osób z celiakią oraz osób z nadwrażliwością na gluten, stosujących dietę paleo, mających alergię na orzechy, diabetyków, wegetarian i wegan. Dowiedz się, jakie właściwości i zastosowania ma mąka kokosowa bezglutenowa.
Mąka kokosowa nie zawiera orzechów, ani zbóż. Produkuje się ją z samego miąższu kokosowego. Mąka kokosowa bezglutenowa jest wytwarzana z białego, twardego wnętrza kokosa. Miąższ wyskrobuje się z rozbitego kokosa. Następnie oddziela się mleko kokosowe i odciska część tłuszczu. Następnym etapem produkcji mąki kokosowej bezglutenowej jest upieczenie pozostałości kokosa. Dopiero z nich tworzy się mąkę kokosową bezglutenową, którą wcześniej bada się na zawartość śladowych ilości glutenu. To dosyć skomplikowany i pracochłonny proces.
Mąka kokosowa - bez glutenu
Mąka kokosowa bezglutenowa tak samo, jak mąka migdałowa to bardzo dobry zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej. Gluten jest białkiem naturalnie występującym w zbożach. Głównie w pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Osoby wrażliwe na gluten lub mające alergię na ten składnik są zmuszone do rezygnacji z tradycyjnych wypieków i pieczywa. Natomiast, gdy zdecydują się na zakup mąki kokosowej bezglutenowej, to będą mogły przygotowywać ciastka, naleśniki i inne desery. Bardzo ważne jest jednak to, aby zachować odpowiednie proporcje. Mąka kokosowa bezglutenowa przez brak tego alergenu nie może być wykorzystywana do zlepiania składników w wypiekach. Właśnie z tego względu należy na przykład zwiększyć ilość jajek w przepisie.
Mąka kokosowa – cenne źródło błonnika
W jednej łyżce mąki kokosowej bezglutenowej znajduje się aż pięć gramów błonnika. To aż sześć razy więcej niż w tradycyjnej mące pszennej. Większość błonnika w mące kokosowej to tak zwany błonnik nierozpuszczalny. Jego zadaniem jest zwiększenie masy stolca, przedłużenie uczucia sytości oraz pozytywne działanie na dolny odcinek przewodu pokarmowego i jelita grubego. Gdy będziesz dodawał mąkę kokosową bezglutenową do codziennych posiłków, to szybko osiągniesz zalecany przez dietetyków poziom 25 g do 35 g błonnika w dziennej diecie.
Możesz używać gotowych mieszanek mąk niskowęglowodanowych lub samodzielnie je przygotowywać. Mąka kokosowa bezglutenowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i niską ilością węglowodanów. To powoduje, że nie przyczynia się ona do nagłych wyrzutów cukru do krwi. Tradycyjne mąki zbożowe z glutenem niestety mają taką tendencję. Dlatego, gdy nie jesteś na diecie bezglutenowej, to możesz na przykład częściowo zastąpić mąkę pszenną - mąką kokosową bezglutenową. To spowoduje, że zmniejszyć ładunek glikemiczny całej potrawy. Spożywanie mąki kokosowej bezglutenowej może być pomocne dla osób, które powinny ograniczyć spożywanie cukrów prostych oraz węglowodanów.
Mąka kokosowa bezglutenowa jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze
Mąka kokosowa bezglutenowa dostarcza bardzo dużych ilości białka w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. W stu gramach mąki kokosowej bezglutenowej znajduje się, zależnie od stopnia odtłuszczenia od 20 do 40 gramów białka. Natomiast w mąkach zbożowych jest to tylko dziesięć procent. Chociaż białko znajdujące się w mące kokosowej bezglutenowej nie ma w sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów, to może się znacząco przyczynić do zwiększenia spożycia dziennego białka, wspierać budowę i regenerację mięśni. Warto tutaj również wspomnieć o tym, że mąka kokosowa bezglutenowa ma w swoim składzie mniej więcej dziewięć gramów zdrowych tłuszczów w stu gramach. Ich dokładna ilość zależy przede wszystkim od stopnia odtłuszczenia mąki. Większość z tych tłuszczy to tłuszcze nasycone szczególnego rodzaju – MCT. Inaczej trójglicerydy średniołańcuchowe (medium-chain triglycerides), Są one łatwo strawne i dostarczają wolno uwalnianej energii. Mogą być pomocne w zwalczaniu wirusów i grzybów. Mogą również przyczynić się do przyspieszenia spalania tłuszczy. Polecane są dla osób odchudzających się.
Jeżeli jesteś na diecie niskotłuszczowej, to powinieneś zwrócić szczególną uwagę na stopień odtłuszczania mąki. Im bardziej odtłuszczona mąka, tym ma mniej kalorii. Jednocześnie charakteryzuje się ona wysoką zawartością białka i błonnika.
Czy wiesz, że …
… włókniste wytłoki, które są pozostałością po wydrążonym kokosie, służą jako pasza dla zwierząt.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.