Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka gryczana

Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio

Składniki:
mąka gryczana 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.

Kraj producenta: Czechy
Certyfikat: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 12,59 zł
szt.

Mąka Gryczana Biała Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Mąka Gryczana Biała Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food
Mąka Gryczana Biała Bezglutenowa BIO 1 kg Denver Food

Mąka Gryczana Biała Bezglutenowa 1 kg Denver Food

Składniki:
mąka gryczana 100%

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 1623 kJ/384 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 2,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g

Kraj pochodzeniaCzechy
Certyfikaty: Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 15,00 zł
szt.

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food
Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Mąka Gryczana Pełnoziarnista (Razowa) Bezglutenowa BIO 400 g Denver Food

Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista* 100%
* składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 1623 kJ/384 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 2,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g


Kraj producenta
: Polska
Kraj pochodzenia składników: Czechy
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 9,00 zł
szt.

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 500 g Bauck
Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 500 g Bauck

Składniki:
mąka gryczana z pełnego ziarna 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 15,99 zł
szt

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 900 g Denver Food

Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 900 g Denver Food
Mąka Gryczana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 900 g Denver Food

Mąka Gryczana Pełnoziarnista (Razowa) Bezglutenowa BIO 900 g Denver Food

Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista* 100%
* składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 1623 kJ/384 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 71 g
- w tym cukry: 2,6 g
Białko: 13 g
Sól: 0,03 g


Kraj producenta
: Polska
Kraj pochodzenia składników: Czechy
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 16,50 zł
szt.

Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna Mąka Gryczana Pełnoziarnista (Razowa) BIO 1 kg Bio Planet

Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Opis:
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.

Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 13,99 zł
szt.

Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Mąka Gryczana Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna Mąka Gryczana Pełnoziarnista (Razowa) BIO 500 g Bio Planet

Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).

Opis:
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.

Kraj pochodzenia składników: Polska
Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 8,59 zł
szt.

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy
Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Spożywanie mąki gryczanej oraz kaszy gryczanej uznawane jest za bardzo korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po pierwsze dostarczają wiele niezbędnych minerałów i mikroelementów, po drugie są źródłem licznych witamin. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 10,49 zł
szt.

Mąka Gryczana

Mąka gryczana polecana jest weganom i wegetarianom, ponieważ zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy obecne w białkach roślinnych: lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan. Ten ostatni wpływa na nasze dobre samopoczucie i prawidłową pracę serca. Lizyna oraz metionina odpowiedzialne są między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, pomagają budować kolagen.

Mąka gryczana to nieocenione źródło błonnika, który ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom i oczyszcza jelita usuwając z nich toksyny. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami, zmniejsza poziom złego cholesterolu wiążąc kwasy żółciowe i zapobiega przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.

Mąka gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach, wspierając działanie dla układu sercowo-naczyniowego.

Mąka gryczana naturalnie nie zawiera glutenu. Natomiast jest często magazynowana wraz z innymi produktami, zawierającymi gluten, dlatego osoby z ostrą nietolerancją glutenu powinny zawsze uważnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu.
Mąka gryczana będzie odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40).

Wspomaga również odchudzanie. Zawiera mniej kalorii od pszenicy czy ryżu - 100 g mąki gryczanej to wartość 335 kcal. Przy regularnym spożyciu może mieć znaczący udział w redukcji wagi.

Nie zawiera tłuszczów nasyconych i kontroluje napady objadania się, ułatwiając trawienie. Wysoka zawartość błonnika z kolei sprawia, że po jej zjedzeniu na długi utrzymuje się uczucie sytości.

Z uwagi na charakterystyczny smak, mąka gryczana ma tyluż amatorów, co przeciwników. Z upodobania do niej znani są głównie Azjaci: Chińczycy uwielbiają naleśniki, makaron i placki z gryki, w Korei popularna jest galaretka z mąki gryczanej , bulion z gryczanym makaronem, z kolei Japończycy z mąki gryczanej wytwarzają tradycyjny makaron Soba i kluski z fermentowanego ciasta Oyaki.

W Europie mieszkańcy Bretonii przyrządzają swoje naleśniki gryczane na wytrawnie (Galettes) oraz pudding z mąki gryczanej podawany do mięsa. Holendrzy przepadają za gryczanym knedlem drożdżowym Broeder i małymi naleśniczkami Poffertjes. Natomiast we Włoszech używa się mąki gryczanej do produkcji makaronu zwanego pizzoccheri, serwowanego z warzywami jako danie obiadowe. Rosja zawsze słynęła z blinów z mąki gryczanej, do których podawano kwaśną śmietanę i kawior. W Indiach gryczaną mąkę często używa się także do przygotowywania pakory, czyli warzyw w cieście smażonych na głębokim tłuszczu.

Mąka gryczana, chociaż nie ma tej elastyczności i gładkości, co mąka pszenna, posiada zaskakująco szeroki zakres zastosowań. Często miesza się ją w proporcjach 1:1 lub 2:3 z mąką pszenną, ale z czystej mąki gryczanej bezglutenowcy mogą łatwo przyrządzić potrawy nie wymagające zagniatania, czyli np. naleśniki, sporo ucieranych ciast, babeczki, niektóre kluski, spody do tart oraz chleby. Liczyć się muszą jednakże z ciemnym odcieniem ostatecznego wyrobu oraz charakterystycznym smakiem, który ogólnie lepiej wypada w daniach słonych.

Mąkę gryczaną można spróbować pozyskać domowym sposobem. Wystarczy wysokoobrotowy blender, który zmieli ziarno gryki na pył. Tak spreparowaną mąkę powinno się przesiać przez sito, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl