Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna mąka gryczana

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Mąka Gryczana

Mąka gryczana polecana jest weganom i wegetarianom, ponieważ zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy obecne w białkach roślinnych: lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan. Ten ostatni wpływa na nasze dobre samopoczucie i prawidłową pracę serca. Lizyna oraz metionina odpowiedzialne są między innymi za produkcję przeciwciał, enzymów i hormonów, pomagają budować kolagen.

Mąka gryczana to nieocenione źródło błonnika, który ułatwia wypróżnianie, zapobiega zaparciom i oczyszcza jelita usuwając z nich toksyny. Błonnik dobrze wpływa też na błonę śluzową jelita, chroniąc ją przed nowotworami, zmniejsza poziom złego cholesterolu wiążąc kwasy żółciowe i zapobiega przed ponownym wchłanianiem się do okrężnicy.

Mąka gryczana to również bogate źródło przeciwutleniaczy, między innymi rutyna, katechina oraz tanina, które działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają skrzepom krwi w żyłach, wspierając działanie dla układu sercowo-naczyniowego.

Mąka gryczana naturalnie nie zawiera glutenu. Natomiast jest często magazynowana wraz z innymi produktami, zawierającymi gluten, dlatego osoby z ostrą nietolerancją glutenu powinny zawsze uważnie czytać informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu.
Mąka gryczana będzie odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40).

Wspomaga również odchudzanie. Zawiera mniej kalorii od pszenicy czy ryżu - 100 g mąki gryczanej to wartość 335 kcal. Przy regularnym spożyciu może mieć znaczący udział w redukcji wagi.

Nie zawiera tłuszczów nasyconych i kontroluje napady objadania się, ułatwiając trawienie. Wysoka zawartość błonnika z kolei sprawia, że po jej zjedzeniu na długi utrzymuje się uczucie sytości.

Z uwagi na charakterystyczny smak, mąka gryczana ma tyluż amatorów, co przeciwników. Z upodobania do niej znani są głównie Azjaci: Chińczycy uwielbiają naleśniki, makaron i placki z gryki, w Korei popularna jest galaretka z mąki gryczanej , bulion z gryczanym makaronem, z kolei Japończycy z mąki gryczanej wytwarzają tradycyjny makaron Soba i kluski z fermentowanego ciasta Oyaki.

W Europie mieszkańcy Bretonii przyrządzają swoje naleśniki gryczane na wytrawnie (Galettes) oraz pudding z mąki gryczanej podawany do mięsa. Holendrzy przepadają za gryczanym knedlem drożdżowym Broeder i małymi naleśniczkami Poffertjes. Natomiast we Włoszech używa się mąki gryczanej do produkcji makaronu zwanego pizzoccheri, serwowanego z warzywami jako danie obiadowe. Rosja zawsze słynęła z blinów z mąki gryczanej, do których podawano kwaśną śmietanę i kawior. W Indiach gryczaną mąkę często używa się także do przygotowywania pakory, czyli warzyw w cieście smażonych na głębokim tłuszczu.

Mąka gryczana, chociaż nie ma tej elastyczności i gładkości, co mąka pszenna, posiada zaskakująco szeroki zakres zastosowań. Często miesza się ją w proporcjach 1:1 lub 2:3 z mąką pszenną, ale z czystej mąki gryczanej bezglutenowcy mogą łatwo przyrządzić potrawy nie wymagające zagniatania, czyli np. naleśniki, sporo ucieranych ciast, babeczki, niektóre kluski, spody do tart oraz chleby. Liczyć się muszą jednakże z ciemnym odcieniem ostatecznego wyrobu oraz charakterystycznym smakiem, który ogólnie lepiej wypada w daniach słonych.

Mąkę gryczaną można spróbować pozyskać domowym sposobem. Wystarczy wysokoobrotowy blender, który zmieli ziarno gryki na pył. Tak spreparowaną mąkę powinno się przesiać przez sito, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl