Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Mąka z amarantusa, mąka z szarłatu

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 350 g Denver Food

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 350 g Denver Food
Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 350 g Denver Food

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 350 g Denver Food

Składniki:
mąka Amarantusowa* 100%
* składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100 g:
Energia: 1742 kJ/414 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
- w tym kwasy nasycone: 3,2 g
Węglowodany: 62 g
- w tym cukry: 0,4 g
Białko: 18 g
Sól: 0,05 g

Kraj pochodzenia składników: Indie
Kraj producenta: Polska

Certyfikat: BIO, Bezgluten

Bio

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 7,95 zł
szt.

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 800 g Denver Food

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 800 g Denver Food
Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 800 g Denver Food

Mąka Amarantusowa Bezglutenowa BIO 800 g Denver Food

Składniki:
mąka Amarantusowa* 100%
* składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100 g:
Energia: 1742 kJ/414 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
- w tym kwasy nasycone: 3,2 g
Węglowodany: 62 g
- w tym cukry: 0,4 g
Białko: 18 g
Sól: 0,05 g

Kraj pochodzenia składników: Indie
Kraj producenta: Polska

Certyfikat: BIO, Bezgluten

Bio

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 15,95 zł
szt.

Mąka Amarantusowa

Mąka z amarantusa powstaje ze zmielonych ziaren szarłatu, czyli amarantusa. Jest nie tylko produktem bezglutenowym, ale zawiera w sobie wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, z lizyną włącznie, może zastępować białko zwierzęce.

Amarantus czyli szarłat to roślina rosnąca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, uprawiany jest przede wszystkim gatunek zwany szarłatem wyniosłym. Nasiona są spożywane przez człowieka od czasów starożytnych, aczkolwiek do Europy dotarł w XVI wieku.

Mąkę z amarantusa produkuje się przez mielenie całych nasion z dojrzałych roślin. Proces ten wymaga jedynie zapewnienia odpowiedniego poziomu wilgotności – nasiona przed mieleniem poddawane są działaniu temperatury i wody.

Gotowy produkt ma lekko żółtawą, bądź szaro-beżową barwę i jest cięższy niż mąka pszeniczna. Cechuje się niższym poziomem wilgotności i lepkości, natomiast zawiera więcej popiołu, tłuszczu, błonnika oraz białka. Co za tym idzie, trudniej jest ulepić z niej gładkie ciasto. 

Walory zdrowotne mąki z amarantusa:

  • łatwo przyswajalne białka o dużej wartości – źródło niezbędnych w organiźmie aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna, metionina i tryptofan
  • korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy,
  • brak glutenu – może zatem być spożywana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu
  • zawartość błonnika pokarmowego, wspomagającego trawienie i zmniejszającego wchłanianie cholesterolu 

Produkt jest wysokokaloryczny, natomiast dzięki dużej zawartości błonnika jest lekkostrawny, posiada też niski indeks glikemiczny (IG 37) i może być włączony do diety cukrzycowej, nie powodując podwyższonego ryzyka wzrostu stężenia glukozy po posiłku.

Ze względu na swoje cenne właściwości, amarantus do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby borykające się z anemią i zbyt niskim poziomem hemoglobiny. Duża ilość żelaza oraz kwasu foliowego sprawia, że po amarantus powinny często sięgać także kobiety w ciąży.

Pieczywo z mąki amarantusowej

Ciasto z tej mąki nie jest w stanie rosnąć i nigdy nie nabierze elastyczności takiej, jak np. w pszennych wypiekach drożdżowych, ciastach na pierogi czy chlebach.

Praktycy podpowiadają, że przy pieczeniu chleba optymalnie jest połączyć 85% mąki pszennej z 15% mąki z amarantusa – ta proporcja gwarantuje wzrost bochenka i jego zadowalającą konsystencję, aczkolwiek kromki będą się bardziej kruszyć. Trochę lepszy efekt da użycie mąki z ekstrudowanego amarantusa, lżejszej w konsystencji, a także pieczenie chlebów na zakwasie, który podnosi elastyczność ciasta.

Z uwagi na słabą lepkość mąka z amarantusa nie ma zastosowania w produkcji makaronów. Natomiast można jej użyć w naleśnikach, tortillach czy innych plackach, ale jedynie jako domieszkę innych mąk, najlepiej zawierających gluten.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl