Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Len złoty ekologiczny, siemię lniane złote, nasiona lnu złotego

Len Złoty (Siemię Lniane Złote) BIO 400 g Bio Planet

Len Złoty (Siemię Lniane Złote) BIO 400 g Bio Planet
Len Złoty (Siemię Lniane Złote) BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczny Len Złoty BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne siemię lniane złote, czyli nasiona lnu znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Na co dzień polecamy siemię lniane mielić i używać jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, potraw zbożowych, sałatek, muesli, zup oraz jako składnik chleba, ciast i puddingów. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu.

Dostępność: brak towaru

Cena: 7,79 zł

Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet

Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet
Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczny Len Złoty BIO 1000 g Bio Planet

Ekologiczne siemię lniane złote, czyli nasiona lnu znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Na co dzień polecamy siemię lniane mielić i używać jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, potraw zbożowych, sałatek, muesli, zup oraz jako składnik chleba, ciast i puddingów. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu.

Dostępność: brak towaru

Cena: 15,99 zł

Len Złoty Bezglutenowy (Siemię Lniane Złote) BIO 900 g Denver Food

Len Złoty Bezglutenowy (Siemię Lniane Złote) BIO 900 g Denver Food
Len Złoty Bezglutenowy (Siemię Lniane Złote) BIO 900 g Denver Food

Len Złoty Bezglutenowy (Siemię Lniane Złote) BIO 900 g Denver Food

Składniki:
len złoty* 100%
*składniki ekologiczne

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Energia: 1901 kJ / 461 kcal
Tłuszcz: 31 g
- w tym kwasy nasycone: 3 g
Węglowodany: 2 g
- w tym cukry: 1,6 g
Błonnik: 39 g
Białko: 24 g
Sól: 0,15 g

Kraj pochodzenia: Kazachstan
Certyfikaty: BIO, Bezgluten

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 17,49 zł
szt.

Len Złoty Mielony (Siemię Lniane Złote) Bezglutenowy BIO 200 g Bauck Hof

Len Złoty Mielony (Siemię Lniane Złote) Bezglutenowy BIO 200 g Bauck Hof
Len Złoty Mielony (Siemię Lniane Złote) Bezglutenowy BIO 200 g Bauck Hof

Len Złoty Mielony (Siemię Lniane Złote) Bezglutenowy BIO 200 g Bauck

Siemię lniane słynie z bogactwa niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz korzystnego wpływu na układ pokarmowy. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako składnik maseczek, okładów i łagodzących kapieli.
Złoty len charakteryzuje się niższą kalorycznością w porównaniu z lnem brązowym, jak również wyższą zawartością białka. 
Dodatkowo spożycie siemienia lnianego obniża apetyt na słodkie potrawy oraz jest pomocne przy odchudzaniu.
Mielone siemię to świetny dodatek do koktajli, ciastek, sałatek i deserów. Stanowi również bardzo dobry zamiennik jajka w wypiekach dla osób, które nie chcą, bądź nie mogą spożywać jaj.

Dostępność: brak towaru

Cena: 9,19 zł

Len złoty

Len posiada cenne walory lecznicze. Roślina ta jest niezastąpiona w leczeniu schorzeń żołądka oraz jelit. Działa osłonnie, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, pomaga przy nadkwasocie żołądka i chorobie wrzodowej. Jest naturalnym środkiem pomocnym w leczeniu podrażnień błony śluzowej, które wywołały między innymi leki. Działa przeciwbólowo w przypadku bólów żołądka. Jest pomocny w biegunkach i zaparciach. Jest również polecany w chorobach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Działa z zewnątrz, stosuje się go leczenia stanów zapalnych skóry, problemów dermatologicznych, owrzodzeń czy oparzeń. Wykorzystywany jest również do leczenia chorób układu oddechowego - rozedmy płuc, zapalenia oskrzeli czy chronicznego kaszlu. Len posiada również cenne właściwości, które są pomocne przy walce z nowotworami, działa wówczas wzmacniająco na organizm. Systematyczne spożywanie nasion lnu obniża poziom cholesterolu we krwi. Roślina ta skutecznie zapobiega miażdżycy.

Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), enzymy, sole mineralne (m.in. magnezu, cynku, żelaza). Przede wszystkim jednak są zasobne w olej, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.

W lecznictwie wykorzystywane są zarówno całe nasiona, jak i wytłaczany z nich olej oraz wytłoki, czyli tzw. mączka lniana. Stosuje się je zewnętrznie do okładów albo w postaci mazideł i wewnętrznie.
Z siemienia lnu wytwarza się wiele olejów – dla celów spożywczych, technicznych i pielęgnacyjnych.
Len to roślina, którą wykorzystuje się w całości, a jedyny odpad to pył produkcyjny. 

Len brązowy i len złoty – porównanie
Obie odmiany lnu mają wiele wartości odżywczych, ale różnią się od siebie pod kilkoma względami.

Brązowy len uprawiany jest głownie w Kanadzie. Brązowe nasiona lnu zawierają 44% oleju, gdzie 59% zawartości oleju stanowią kwasy tłuszczowe omega-3 lub kwas alfa-linolenowy (ALA). Jedna łyżka stołowa nasion daje organizmowi aż 2,5 grama ALA. Brązowe nasiona lnu zawierają również dużą ilość tłuszczu, kalorii, białka i są bogatym źródłem lignanów, które są fitohormonami (zdrowymi dla serca składnikami odżywczymi). Spożywanie brązowych nasion lnu powoduje zmniejszenie apetytu na cukier, pomaga w utracie wagi, a nawet działa wspomagająco w trakcie walki z rakiem. Nasiona lnu brązowego są ogólnie dostępne w sklepach spożywczych, w wersji mielonej lub w postaci pełnoziarnistej. Cechuje je delikatny orzechowy smak.

Len złoty uprawiany jest na większą skalę w Stanach Zjednoczonych, na preriach Dakoty Północnej. Nasiona lnu złotego składają się z 43 do 44% oleju. Połowa tej wartości stanowi kwas tłuszczowy omega-3 bądź kwas alfa-linolenowy. Jedna łyżka tej rośliny daje więc 2,1 grama ALA. Kwas alfa-linolenowy jest ważny w zapobieganiu chorobom serca i naczyń krwionośnych, a także przy ich leczeniu. Złoty len posiada również zdrową, zbilansowaną ilość tłuszczu, kalorii i białka. Nasiona te są również bogatym źródłem lignanów, których zawierają około siedem razy więcej niż nasiona sezamu.

Nasiona lnu złotego zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż brązowe nasiona. Zaobserwowano jednak, że złote nasiona lnu mają wyższą zawartość białka. Zwykle jest trudniej kupić ten pierwszy rodzaj, ponieważ są one najczęściej dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i to jako pełne ziarno. Do wielu potraw i przepisów łatwiej jest włączyć len złoty, ponieważ jego kolor się nie wyróżnia i można go przemycić nawet w posiłkach małych niejadków . Dowody z przeprowadzonych badań porównawczych tych dwóch rodzajów nasion lnu wskazują jednak na równość odżywczą brązowego i złotego lnu.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl