Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Konfitura

Zawarte w konfiturach owoce, takie jak na przykład maliny, wiśnie, czy truskawki, sprawiają, że te przetwory są bogate w witaminy i minerały. Przykładowo konfitury z malin mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego. To najlepszy wybór na porę jesienno-zimową, gdy łatwo się wychłodzić. Do przygotowywania konfitur malinowych optymalnym wyborem będą owoce z polskich upraw. Poszczególne odmiany malin mogą się od siebie różnić barwą, smakiem oraz wielkością.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Konfitury

Konfitury to jeden z tych domowych przetworów, którym nie mogą się oprzeć zarówno dzieci, jak i dorośli. Wiele osób, które nie robi ich samodzielnie zastanawia się nad tym, czym różnią się od siebie dżem i konfitura? Jakie wartości odżywcze znajdują się w konfiturach? Jak często można po nie sięgnąć? Czy przygotowanie domowej konfitury jest skomplikowanym procesem?

Konfitura a dżem - czym się od siebie różnią?

Konfitura jest słodsza i dodaje się do niej więcej owoców niż do dżemu. Podstawowe różnice między tymi dwoma przetworami to ilość cukru i owoców. Konfitura ma w sobie minimum 50 g owoców na 100 g gotowego produktu. Aby przygotować EKO konfiturę domowej roboty, należy gotować całe lub pokrojone na kawałki bardzo słodkie owoce. Do tego przetworu możesz dodawać wyłącznie najwyższej jakości owoce, bo zwyczajnie się on nie uda. W przypadku domowych konfitur jedyną substancją konserwującą jest biały cukier.

Do przygotowywania domowych konfitur nie nadają się niedojrzałe owoce. Muszą one zawierać co najmniej 60 procent cukru.

Przygotowanie konfitury jest bardzo czasochłonne. Cały proces dzieli się na kilka etapów. Bardzo ważne jest regularne zdejmowanie pojawiającej się na powierzchni owoców piany. Na samym początku musisz ugotować syrop składający się z wody i białego cukru. W dalszej kolejności powinieneś dodać do nich świeże owoce. Proces gotowania zakończ w momencie, gdy owoce będą zajmowały całą objętość syropu.

A czym wobec tego jest dżem owocowy?

Do dżemu można dodawać środki zagęszczające. W dżemie średnio na 100 g cukru przypada jedynie około 20 - 25 g owoców. W tym przetworze przewaga cukru nad owocami jest bardzo duża. Dlatego dżem jest uważany za produkt mniej wartościowy niż ekologiczne konfitury.

W celu zagęszczenia dżemu owocowego najczęściej dodaje się do niego żelatynę, agar lub gotowe środki zagęszczające (zagęstniki). Dżem możesz zrobić nie tylko z owoców, ale też z warzyw. Możesz do niego dodać takie warzywa, jak na przykład: marchew, rabarbar, pomidory czy dynia.

ekologiczna konfitura

Jak zrobić domową konfiturę?

Poniżej znajdziesz przepis na domową konfiturę z truskawek oraz z kiwi. Zrobienie 5 słoików po 200 ml nie powinno Ci zająć więcej niż 40 minut. Do przygotowania egzotycznej konfitury z kiwi będzie Ci potrzebne: 750 gramów truskawek, 4 kiwi, 1 opakowanie pektyny, 350 gramów cukru, 10 kropli aromatu pomarańczowego.

Zacznij od dokładnego umycia i odszypułkowania truskawek. Większe z nich przekrój na pół. Następnie obierz kiwi, pozbądź się twardych, białych części. Pokrój je na mniejsze kawałki. Pektynę wymieszaj w garnku z owocami. Przez cały czas wolno mieszaj aż doprowadzisz do wrzenia. Kolejnym etapem jest dodanie cukru, wymieszanie całości i gotowanie konfitury przez mniej więcej dwie minuty. Teraz możesz już zdjąć konfiturę z ognia. Pamiętaj o dodaniu do niej aromatu pomarańczowego. Mieszaj aż piana zniknie. Możesz też ją zdjąć z powierzchni przetworu. Gdy ekologiczna konfitura będzie jeszcze gorąca, to przełóż ją do słoików i szczelnie zamknij. Postaw słoiki dnem do góry i zostaw je na mniej więcej pięć minut.

Konfiturę z truskawek i kiwi możesz dodawać na przykład do kanapek, naleśników, deserów, jogurtów, ciasteczek, czy kruchego ciasta.

Właściwości odżywcze konfitur

Natomiast konfitury z wiśni są doskonałym dodatkiem do herbaty o każdej porze roku. Nadają jej niepowtarzalny smak i zapach. Konfitura wiśniowa to odpowiedni dodatek na przykład do budyniu, lodów i pozostałych deserów. 80 procent wiśni to woda. Mimo to mogą one wykazywać działanie prozdrowotne, dzięki zawartości witaminy B6, kwasu foliowego, witamin A, E i K. W konfiturze wiśniowej znajdują się również takie minerały, jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor i cynk.

Ekologiczna konfitura truskawkowa kryje w sobie wiele witamin z grupy B, a także PP i A. Najsmaczniejsze truskawki, idealne do domowych przetworów można kupić na przełomie maja i czerwca.

Jakie konfitury wybrać?

Wysokiej jakości konfitura to taka, która powstaje z dojrzałych owoców. Dobra konfitura powinna się składać w stu procentach z konkretnej odmiany owoców. Przy wyborze konfitury powinieneś zwrócić również uwagę na zawartość cukru. Producenci często, aby produkt był słodki dodają mniejszą ilość owoców i zastępują go cukrem. Taka konfitura z pewnością nie będzie korzystnie wpływała na stan Twojego zdrowia. Szczególnie, gdy sięgasz po nią często, na przykład jedząc ją codziennie na śniadanie.

Czy wiesz, że …

… najdroższa konfitura na świecie powstaje z porzeczek. Jej receptura została opracowana już w XIV wieku we francuskiej miejscowości Bar-le-Duc. To tajemnica firmy Maison Dutriez. Za jeden słoiczek tradycyjnej konfitury o wadze 85 g trzeba zapłacić ponad 80 złotych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium