Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kasza owsiana

Kasza owsiana ekologiczna jest doceniana ze względu na smak i dobroczynne właściwości. Otrzymuje się ją z owsa. Jest odpowiednia dla osób w każdym wieku. Może korzystnie wpływać na układ odpornościowy serce oraz wspomagać funkcjonowanie układu pokarmowego. Jakie jeszcze zalety ma kasza owsiana?

Owies jest gatunkiem zboża o rozbudowanym systemie korzeniowych. Może dorastać maksymalnie do 110 cm. Jego cechą charakterystyczną są również gładkie liście pokryte pojedynczymi włoskami. Kwiatostan to wiecha o kształcie rozpierzchłym lub chorągiewkowatym. Możemy wyróżnić tym owsa nagoziarnisty i oplewiony.

Kaszę owsianą BIO produkuje się z ziaren owsa z upraw ekologicznych. Można spotkać kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany i kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną). Ten drugi rodzaj powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana ma lekko orzechowy smak. Można ją dodawać zarówno do potraw na słodko, jak i na słono.

Jakie wartości odżywcze ma kasza owsiana?

Kasza owsiana ekologiczna kryje w sobie makroskładniki (białka, zdrowe tłuszcze oraz węglowodany). Jest również bogata w sole mineralne. Dlatego jest odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej. W kaszy owsianej znajduje się również: żelazo, magnez, kwas oleinowy, linolowy i α-linolenowy, miedź, krzem.

Kasza owsiana jest źródłem białka (niepełnowartościowego) i węglowodanów złożonych, które pozwalają utrzymać uczucie sytości na dłużej. Ziarna owsa bogate są w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B9).

W ekologicznej kaszy owsianej znajduje się witamina E, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Witamina E jest wykorzystywana nie tylko w diecie, ale również do celów pielęgnacyjnych.

Kasza owsiana BIO może działać wspomagająco na proces odchudzania. Pozytywnie wpływać na pracę wątroby i potencję. Wspomaga nawilżenie skóry i chroni ją przed podrażnieniami. Kasza owsiana może działać wspomagająco na funkcjonowanie nerek i na prawidłowy poziom cukru we krwi. Jedzenie kaszy owsianej może być pomocne przy zaparciach.

Zawarte w kaszy owsianej beta-glukany (około 4%) mogą ograniczać wchłanianie cholesterolu, co może przyczyniać się do obniżenia jego poziomu całkowitego we krwi. Korzystnie wpływają również na funkcjonowanie jelit i mogą zmniejszać częstotliwość zaparć. Zawartość beta-glukanów w ekologicznej kaszy owsianej jest najwyższa pośród wszystkich kasz.

Jaką kaloryczność ma kasza owsiana?

Kasza owsiana nie ma wysokiej kaloryczności. 100-gramowa porcja kaszy liczy około 125 kalorii. Jej podstawową kaloryczność zwiększają głównie dodatki, takie jak cukier, bakalie, czy orzechy. Dlatego osoby będące na diecie odchudzającej powinny do maksimum je ograniczyć albo przygotowywać kaszę owsianą w wersji wytrawnej.

Czy w kaszy owsianej jest gluten?

Owies z natury jest zbożem bezglutenowym. Jednak w czasie uprawy dochodzi do jego zanieczyszczenia. Może ono wynikać na przykład z sąsiedztwa pola obsianego pszenicą. Dlatego, gdy kupujesz produkty zawierające owies, to powinieneś sprawdzić, czy są na nim symbole przekreślonego kłosa. Mogą je stosować ci producenci, którzy produkują wyroby owsiane starannie i zgodnie z obowiązującymi normami. Dzięki temu, nawet osoby cierpiące na celiakię mogą wybrać daną kaszę lub mąkę. Z uwagi na potencjalne zanieczyszczenia owies zalicza się do zbóż glutenowych.

kasza owsiana ekologiczna

Jak produkuje się kaszę owsianą bezglutenową?

Owies bezglutenowy produkuje się również w Polsce. W celu uniknięcia ryzyka zanieczyszczenia kaszy owsianej na przykład pszenicą lub żytem, uprawy oddziela się od siebie. Produkty glutenowe obrabia się nawet w zupełnie innych młynach dla bezpieczeństwa. Produkty glutenowe i bezglutenowe nie mogą być przechowywane w tych samych magazynach i na półkach sklepowych. Jeżeli dany owies jest przetwarzany w młynach glutenowych to może zawierać śladowe ilości glutenu.

Jakie zastosowania ma kasza owsiana?

Z owsa produkuje się mąkę owsianą, płatki, otręby oraz kosmetyki, w szczególności kremów i płynów do mycia ciała. Owies wykorzystuje się również do produkcji pasz dla zwierząt. Kaszę owsianą ekologiczną można spożywać na słodko z mlekiem, owocami, bakaliami oraz orzechami. Można z niej przygotować owsiankę lub deser. Kasza owsiana może być składnikiem sycącego i pełnowartościowego śniadania. Idealnie pasuje na przykład do zapiekanek, kotletów i pulpetów. Może stanowić również farsz do naleśników, krokietów, gołąbków czy pierogów. Bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami. Dlatego możesz ją dodawać do sałatek. Pasuje również soczewicy, wędzonego łososia, czy grillowanego kurczaka. Z kaszy owsianej możesz samodzielnie przygotować mąkę owsianą. Przyda się do wypieków lub zagęszczania zup i sosów.

Jaki indeks glikemiczny ma kasza owsiana?

Kasza owsiana BIO może być spożywana przez cukrzyków oraz przez osoby będące na diecie odchudzającej. W jej składzie znajduje się rozpuszczalny błonnik, który spowalnia wzrastanie poziomu cukru we krwi. Kasza owsiana może się przyczynić do obniżenia indeksu glikemicznego potraw. Zmniejsza szybkość wchłaniania się cukru przez organizm.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium