Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna kasza manna

Kasza Manna BIO 500 g Bio Planet

Kasza Manna BIO 500 g Bio Planet
Kasza Manna BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna Kasza Manna BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 6,69 zł
szt.

Kaszka Manna z Dawnych Zbóż BIO 200 g Czary Mamy, Helpa

Kaszka Manna z Dawnych Zbóż BIO 200 g Czary Mamy, Helpa
Kaszka Manna z Dawnych Zbóż BIO 200 g Czary Mamy, Helpa

Kaszka Manna z Dawnych Zbóż BIO 200 g Czary Mamy, Helpa

Naturalne, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione zboża wchodzące w skład kaszek Czary Mamy, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki temu produkt jest szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 12,89 zł
szt.

Kaszka Orkiszowa Razowa BIO 500 g Bio Raj

Kaszka Orkiszowa Razowa BIO 500 g Bio Raj
Kaszka Orkiszowa Razowa BIO 500 g Bio Raj

Kaszka Orkiszowa Razowa BIO 500 g Bio Raj

Ekologiczna kaszka orkiszowa razowa otrzymywana jest z pełnego ziarna orkiszu. Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami. 

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 6,79 zł
szt.

Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro

Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro
Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro

W rodzinie orkiszowej płaskurka zajmuje miejsce starszej siostry pszenicy orkisz.

Płaskurka uchodzi za jedne z pierwszych roślin, które człowiek przystosował do uprawy.

W starożytnej Mezopotamii uprawiana była na szeroką skalę.

Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.

Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.

Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.

Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych płaskurka zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 10,49 zł
szt.

Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro

Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro
Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro

Samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż.

Ziarno samopszy to bogactwo białka, witamin, aminokwasów i minerałów.

Jej obfitość w inne składniki odżywcze sprawia, że przez specjalistów jest określana mianem żywności funkcjonalnej a nawet prozdrowotnej.

 

Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.

Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.

Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.

Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych płaskurka zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.

Idealna na śniadanie czy też podwieczorek.Ponadto, kasza doskonale nadaje się do dań na słono. Z jej użyciem można także zagęszczać zupy i sosy.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 12,59 zł
szt.

Kaszka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Bio Raj

Kaszka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Bio Raj
Kaszka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Bio Raj

Kaszka Orkiszowa Jasna BIO 500 g Bio Raj 

Ekologiczna kaszka orkiszowa jasna otrzymywana jest z obłuszczonego ziarna orkiszu. Polecamy jako składnik puddingów, legumin, do zagęszczania zup i sosów, a także do przygotowania kaszki na mleku z owocami.

Składniki
orkisz* 100% 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 7,99 zł
szt.

Kasza Manna

Kasza manna, inaczej grysik, powstaje w procesie przemiału ziarna pszenicy jako jeden z cennych produktów ubocznych. Stanowi najdrobniejszą z frakcji tak zwanego bielma mącznego, czyli tego, co znajduje się pod okrywą nasienną ziarna. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych.

Kasza manna przede wszystkim dostarcza nam węglowodanów, w tym skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. Z tego punktu widzenia jest to pokarm dość tuczący i odznaczający się podwyższonym indeksem glikemicznym (IG 60). Wartość kaloryczna 100 g manny to ok. 360 kcal, węglowodany stanowią tu ok. 73 g. Nie jest jednak prawdą, że to tylko puste kalorie.

W kaszy mannie znajdziemy przede wszystkim bogactwo jodu, nieporównywalne z żadną inną z kasz. Wobec występujących w coraz szerszej skali problemów z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, dieta bogata w jod odgrywa ważną rolę zapobiegawczą i powinny o niej pomyśleć kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, a także ludzie rzadko spożywający ryby i owoce morza.

Poza tym kasza manna zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1, B2, PP i B6 oraz kwasu foliowego, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz skuteczniejszej przemiany węglowodanów w energię. Niebagatelny jest również poziom żelaza w pszennym grysiku – w jednej porcji znajduje się aż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. To informacja ważna szczególnie dla osób zagrożonych anemią, a także wszystkich wegetarian.

Wśród mikroelementów i minerałów zawartych w kaszy mannie należy wymienić fosfor (13%), miedź (11%), żelazo (10%), cynk (8%), magnez (5%), potas (2%), wapń (2%), sód (0,2%).

Kasza manna przede wszystkim jednak jest doskonałą propozycją dla osób borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami gastrycznymi: chorobami wątroby i przewodów żółciowych, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, problemami trawiennymi.

Zarówno przy braku apetytu, jak i problemach takich jak zgaga, wrzody żołądka czy zespół drażliwego jelita poleca się podawanie delikatnych kasz o gładkiej konsystencji oraz mało wyraźnym smaku. Także w czasie gorączki, po przebytych infekcjach układu pokarmowego, np. grypie żołądkowej oraz po przebytych operacjach, zwłaszcza gastrologicznych przez pierwsze 2-3 dni lekkostrawna kasza manna wspaniale zaspakaja potrzeby energetyczne organizmu, nie obciążając niepotrzebnie procesu trawienia.

Więcej informacji o kaszy manny znajdziesz na naszym blogu

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl