Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna kasza manna

Kasza Manna

Kasza manna, inaczej grysik, powstaje w procesie przemiału ziarna pszenicy jako jeden z cennych produktów ubocznych. Stanowi najdrobniejszą z frakcji tak zwanego bielma mącznego, czyli tego, co znajduje się pod okrywą nasienną ziarna. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych.

Kasza manna przede wszystkim dostarcza nam węglowodanów, w tym skrobi oraz niewielkiej ilości błonnika. Z tego punktu widzenia jest to pokarm dość tuczący i odznaczający się podwyższonym indeksem glikemicznym (IG 60). Wartość kaloryczna 100 g manny to ok. 360 kcal, węglowodany stanowią tu ok. 73 g. Nie jest jednak prawdą, że to tylko puste kalorie.

W kaszy mannie znajdziemy przede wszystkim bogactwo jodu, nieporównywalne z żadną inną z kasz. Wobec występujących w coraz szerszej skali problemów z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, dieta bogata w jod odgrywa ważną rolę zapobiegawczą i powinny o niej pomyśleć kobiety ciężarne oraz planujące ciążę, a także ludzie rzadko spożywający ryby i owoce morza.

Poza tym kasza manna zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, zwłaszcza witamin B1, B2, PP i B6 oraz kwasu foliowego, przyczyniając się do lepszego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego oraz skuteczniejszej przemiany węglowodanów w energię. Niebagatelny jest również poziom żelaza w pszennym grysiku – w jednej porcji znajduje się aż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. To informacja ważna szczególnie dla osób zagrożonych anemią, a także wszystkich wegetarian.

Wśród mikroelementów i minerałów zawartych w kaszy mannie należy wymienić fosfor (13%), miedź (11%), żelazo (10%), cynk (8%), magnez (5%), potas (2%), wapń (2%), sód (0,2%).

Kasza manna przede wszystkim jednak jest doskonałą propozycją dla osób borykających się z różnego rodzaju dolegliwościami gastrycznymi: chorobami wątroby i przewodów żółciowych, wrzodami, stanami zapalnymi żołądka i jelit, problemami trawiennymi.

Zarówno przy braku apetytu, jak i problemach takich jak zgaga, wrzody żołądka czy zespół drażliwego jelita poleca się podawanie delikatnych kasz o gładkiej konsystencji oraz mało wyraźnym smaku. Także w czasie gorączki, po przebytych infekcjach układu pokarmowego, np. grypie żołądkowej oraz po przebytych operacjach, zwłaszcza gastrologicznych przez pierwsze 2-3 dni lekkostrawna kasza manna wspaniale zaspakaja potrzeby energetyczne organizmu, nie obciążając niepotrzebnie procesu trawienia.

Więcej informacji o kaszy manny znajdziesz na naszym blogu

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl