Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Kaszka kukurydziana bez glutenu

Kasza kukurydziana i inne przetwory z kukurydzy będą bardzo dobrym wyborem w diecie bezglutenowej. Kasza kukurydziana bezglutenowa jest lekkostrawna, więc będzie odpowiednia również dla osób, które mają problemy trawienne lub chcą schudnąć. Mogą ją również spożywać małe dzieci. Kasza kukurydziana bezglutenowa jest popularna, w szczególności na wschodzie i na południu Europy.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Z czym jemy kaszę kukurydzianą bezglutenową?

Kasza kukurydziana bezglutenowa podobnie jak pozostałe kasze jest bardzo dobrą bazą do dań jednogarnkowych. Szczególnie dobrze się sprawdza w zupach i gulaszach. W wielu krajach kasza kukurydziana bezglutenowa jest jedzona samodzielnie jako pełnowartościowe danie. Kasza kukurydziana wspaniale komponuje się między innymi ze świeżym masłem, różnymi gatunkami serów, sosami oraz warzywami. Możesz z niej przyrządzić deser lub śniadanie. Wystarczy, że zagotujesz ją z mlekiem i dodasz do tego owoce lub inne, ulubione składniki.

Jakie są zalety kaszy kukurydzianej bezglutenowej?

Kasza kukurydziana bezglutenowa w Polsce nie jest tak popularna jak pozostałe gatunki. Na naszych stołach królują kasze: gryczana, kasza jęczmienna, jaglana lub kuskus. Do tych ostatnich nadal się stopniowo przekonujemy. Najczęściej sięgamy po kaszę mannę. Kasza kukurydziana bezglutenowa i kasza manna są drobne i po ugotowaniu mają bardzo podobną konsystencję. Jednak kasza kukurydziana bezglutenowa ma intensywny, żółty kolor. Prezentuje się apetycznie i zachęca do jedzenia, w szczególności najmłodszych. Kolejne jej zalety to bezglutenowość tj., że mogą ją wybierać osoby uczulone na gluten lub chorujące na celiakię. Kaszę kukurydzianą bezglutenową często podaje się małym dzieciom.

Jak produkuje się kaszę kukurydzianą bezglutenową?

W sklepach kasza kukurydziana bezglutenowa występuje w postaci drobnego lub grubego grysiku. Znajdziesz ją na półce z produktami spożywczymi bezglutenowymi. Często występuje ona również w sklepach ze zdrową żywnością. Bywa produktem ekologicznym, ale nie zawsze.

Inna jej nazwa to polenta (ta drobniej zmielona). Kasza kukurydziana bezglutenowa jest wytwarzana z obłuskanego oraz połamanego ziarna kukurydzy. Możesz ją szybko zagotować na wodzie lub na mleku. Porcję kaszy musisz zalać trochę większą ilością, ponieważ ziarna kaszy wchłaniają płyn. Trzy lub cztery szklanki wody na porcję kaszy umożliwią Ci uzyskanie dobrze ugotowanej, gęstej kaszy. Gdy już ostygnie, to będziesz mógł ją pokroić na kawałki.

Jakie właściwości posiada kasza kukurydziana bezglutenowa?

Drobna kasza kukurydziana bezglutenowa ma w sobie najwięcej węglowodanów ze wszystkich obecnie dostępnych na rynku kasz. Jednak jest ona jednocześnie bardzo uboga w składniki mineralne. Wiele osób woli sięgać po takie potrawy, które mają w sobie zbilansowane ilości węglowodanów. Na plus kaszy kukurydzianej bezglutenowej przemawiają jednak witaminy (beta-karoten, witaminę E, PP i witaminy z grupy B). Kasza kukurydziana bezglutenowa stanowi wartościowe źródło selenu. Ten składnik mineralny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. To również bardzo silny przeciwutleniacz. Musimy tutaj również wspomnieć o tym, że selen może mieć również pozytywny wpływ na płodność i na skórę. Kasza kukurydziana bezglutenowa wysokiej jakości zawiera w swoim składzie: do 1,5% tłuszczu, 0,2-0,7% błonnika oraz 7-10% białka.

Kasza kukurydziana bezglutenowa jest również wartościowym źródłem beta-karotenu oraz luteiny. Luteina wspiera prawidłowe widzenie oraz chroni wzrok przed działaniem wolnych rodników.

Jak kaszka kukurydziana jest wykorzystywana w kuchniach na świecie?

Niestety na samym początku kasza kukurydziana bezglutenowa, tak samo zresztą jak pozostałe kasze była traktowana jako składnik dań dla najbiedniejszych. Często ludzie jedli ją jako samodzielne danie, bo zwyczajnie niewiele kosztowała. Kasza kukurydziana bezglutenowa jest gęsta, sycąca i zapewnia energię na długo. Kolejną jej zaletą jest również fakt, że bardzo prosto się ją przygotowuje i nie trzeba czekać długo na smaczny posiłek.

Obecnie pozycja kaszy kukurydzianej bezglutenowej na świecie znacząco się zmieniła. Dzisiaj jest najważniejszym składnikiem w wielu kuchniach. Jedzą ją ze smakiem wszyscy, niezależnie od statusu majątkowego. Najbardziej znana jest chyba z tego, że z niej produkuje się uwielbiane przez dzieci płatki kukurydziane bezglutenowe. Jedzą je najczęściej z mlekiem, jako dodatek do jogurtu lub same. Z kaszy kukurydzianej bezglutenowej Włosi gotują również danie o nazwie polenta. Zazwyczaj dodają oni do tej kaszy różne rodzaje sera, sosy. W tym kraju można spróbować nawet grillowanej polenty. Grubsza kasza kukurydziana we Włoszech to bramatą, drobniejsza zaś to fioretto. Kasza ta służy Włochom również do wyrobu makaronu i chleba bezglutenowego.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium