Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

ekologiczna kasza jęczmienna

Kasza Jęczmienna BIO 1 kg Bio Planet

Kasza Jęczmienna BIO 1 kg Bio Planet
Kasza Jęczmienna BIO 1 kg Bio Planet

Kasza Jęczmienna BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna kasza jęczmienna otrzymana z obłuszczonego ziarna jęczmienia. Doskonała jako dodatek do zup, np. w słynnym polskim krupniku oraz jako składnik drugich dań w połączeniu z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 8,39 zł
szt.

Kasza Jęczmienna BIO 500 g Bio Planet

Kasza Jęczmienna BIO 500 g Bio Planet
Kasza Jęczmienna BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna Kasza Jęczmienna BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczna kasza jęczmienna otrzymana z obłuszczonego ziarna jęczmienia. Jest jedną z najpopularniejszych kasz na polskich stołach. Ugotowana na sypko doskonale komponuje się z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami, jajkami sadzonymi lub sosem grzybowym oraz jako dodatek do kotletów czy zup np. w słynnym polskim krupniku.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 4,99 zł
szt.

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Bio Planet

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Bio Planet
Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Bio Planet

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczny pęczak jęczmienny powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna jęczmienia. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Polecamy także do zup, zapiekanek, do nadziewania gołąbków czy gulaszy.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 5,39 zł
szt.

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy
Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy

Kasza Jęczmienna Pęczak BIO 500 g Babalscy

Świetnie nadaje się do zup, mięs czy dań jarskich, jak również sałatek i oryginalnych deserów. Produkowana z polskiego jęczmienia pochodzącego wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Składniki
kasza jęczmienna pęczak* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Kraj pochodzenia: Polska
Certyfikaty: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 6,99 zł
szt.

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 400 g Soligrano

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 400 g Soligrano
Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 400 g Soligrano

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 400 g Soligrano 

Składniki

kasza jęczmienna wiejska* 100% 
(*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 6,19 zł
szt.

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 500 g Babalscy

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 500 g Babalscy
Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 500 g Babalscy

Kasza Jęczmienna Wiejska BIO 500 g Babalscy

Świetnie nadaje się do zup, mięs czy dań jarskich.
Idealna jako samodzielne danie z dodatkiem sosu grzybowego lub koperkowego.

Składniki:
kasza jęczmienna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 7,09 zł
szt.

Kasza Jęczmienna

W polskiej tradycji kulinarnej kasza jęczmienna jest najpopularniejszą z kasz od czasów początków naszego państwa, można przypuszczać, że uprawiana była przez Słowian dużo wcześniej.

Jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia – zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem.

W Polsce kasza jęczmienna pozyskiwana jest z upraw jęczmienia zajmujących rejony północno-wschodniej Polski. Ten gatunek zboża różni się od jęczmienia browarnego wykorzystywanego do produkcji piwa wyższą zawartością białka. Ziarna zebranego żniwa są pozbawiane łuski i w tej postaci trafiają do sklepów pod nazwą pęczak.

Z uwagi na niski poziom przetworzenia to właśnie kasza pęczak charakteryzuje się najwyższą wartością odżywczą pośród wszystkich kasz jęczmiennych, stanowiąc najcenniejszą dla naszego zdrowia odmianę tej kaszy.

Jak to bywa we współczesnym społeczeństwie zorientowanym na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku, wielu konsumentów preferuje odmiany drobniejsze, bardziej miękkie i łatwiejsze w gotowaniu, stąd ziarna poddaje się dalszej obróbce, uzyskując inne rodzaje: kaszę jęczmienną łamaną oraz perłową. Ta ostatnia jest nazywana również mazurską - oprócz łamania podlega również polerowaniu, czemu zawdzięcza gładkość i połysk ziarna. Cieszy się ona również w Polsce największą popularnością i występuje także w formie prażonej o skróconym czasie gotowania. Tutaj także wyróżnia się kaszę grubą, średnią i drobną.

Jeszcze inną, przetworzoną formą kaszy z jęczmienia są płatki jęczmienne, po które chętnie sięgamy przygotowując poranne musli czy jako dodatek do wypieków.

Jak gotować kaszę jęczmienną?

Aby kasza jęczmienna zachowała jak najwięcej cennych dla organizmu substancji odżywczych należy przygotować ją w odpowiednich proporcjach ziarna i wody.

Kaszę o konsystencji sypkiej uzyskamy gotując 1 szklankę kaszy w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
Przed gotowaniem należy dodać do niej 1-2 łyżeczki oleju roślinnego lub tyle samo zwykłego masła.

Kaszę gęstą rozklejoną otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy w 2,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę półgęstą, rodzaj kleiku, otrzymamy gotując 1 szklankę suchej kaszy z 3,5 szklanki osolonej wody.

Kaszę należy gotować tak długo, aż całkowicie wchłonie wodę. W trakcie gotowania należy ją cały czas mieszać, ponieważ kasza ma tendencje do przywierania do dna i przypalania się.

Obecnie wielu producentów oferuje gotową porcjowaną kaszę dostępną w woreczkach. Trzeba jednak pamiętać, że woreczki mogą być źródłem toksycznego bisfenolu A. Poza tym gotowanie kaszy w dużej ilości wody powoduje wypłukanie cennych związków odżywczych, które wylewamy, odcedzając ugotowaną kaszę. Pilnujmy zatem proporcji wody i cierpliwie odczekajmy, aż kasza ją wchłonie i „dojdzie”, jak mawiały nasze babcie.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl