Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Kakao, ze względu na swoją wartość zwane napojem bogów, rdzennie wywodzi się z Meksyku i Gwatemali, gdzie znane i uprawiane jest od przynajmniej 3 tysięcy lat.
 
Dzisiaj kakao dzielimy na:
1) konsumpcyjne, powszechnie uprawiane, głównie odmianę Forastero, którą charakteryzuje bardzo wyrazisty smak i stanowi 85% globalnej uprawy.
2) szlachetne:
- Kakao Crollio  o intensywnym aromacie i delikatnie karmelowym posmaku, stanowiącą jedynie 3% światowych upraw kakaowca i wykorzystywaną  głównie do produkcji ekskuzowanego kakao w proszku.
- Kakao Trinitario stosowanego głównie do wyrobu luksusowych tabliczek czekolady.
 
Surowe ziarno kakao najpierw poddawane jest fermentacji miąższu, następnie suszeniu i prażeniu ziaren, ostatecznie mieleniu. Gdy dodatkowo poddane zostanie mechanicznemu tłoczeniu masła kakaowego, uzyskamy odtłuszczone kakao w proszku.
Jeśli zaś pominięty zostanie proces prażenia, uzyskamy produkt w jakości raw, czyli surowe kakao, coraz częściej wybierane przez konsumentów, nie tylko witarian.
 
Kakao określane jest często terminem superfoods, gdyż obfituje w szereg wartościowych substancji, m.in.:
- teobromina i kofeina, które pobudzają do aktywności, poprawiają koncentrację i zmniejszają zmęczenie,
- polifenole poprawiające pamięć oraz korzystnie wpływające na układ krążenia,
- szereg pierwiastków m.in. żelazo magnez, fosfor, potas oraz witamin,
- tryptofan, serotonina i dopamina, za które chyba najbardziej kochamy czekolady, bo dają nam poczucie szczęścia i przyjemności, dlatego tak wiele osób lubi poprawiać sobie nastrój właśnie tabliczką czekolady czy filiżanką gorącego napoju.
- kwasy tłuszczowe w dużej ilości.
 
Udowodniono, że kakao ma na nas bardzo zbawienny wpływ np. pomaga zapobiegać demencji oraz kamicy nerkowej i oczywiście jest silnym afrodyzjakiem.
Ponadto ma niski indeks glikemiczny, IG 20.
 
Owoce kakaowca zakupić możemy pod kilkoma postaciami:
- surowe ziarno, całe lub pokruszone
- kakao sproszkowane do napojów, odtłuszczone lub pełnotłuste (ok. 20% tłuszczu)
- tłuszcz kakaowy
- czekolady oraz kuwertury.
 
Bez względu na to, jaką postać wybierzemy, na pewno wyjdzie nam to na dobre!
U nas znajdziesz kakao ekologiczne oraz kakao bezglutenowe
 

Kakao Surowe Criollo Ziarna BIO 250 g NatVita

Kakao Surowe Criollo Ziarna BIO 250 g NatVita
Kakao Surowe Criollo Ziarna BIO 250 g NatVita

Kakao Surowe Criollo Ziarna BIO 250 g NatVita

Opis:
Surowe kakao to najprostszy sposób na spotkanie z magią czekolady. Doskonałe jako napój, dodatek do koktajli, ciast czy deserów. Kakao jest najsilniejszym antyoksydantem. Zawiera magnez, siarkę, przeciwutleniacze, inhibitory moa, fenyloetylaminę i anandamid. Substancje te wspomagają profilaktykę chorób serca, uwalniają od stresu i wprowadzają w pozytywny nastrój. Dodatkowo zawartość teobrominy i niewielkich ilości kofeiny, ma działanie nie tylko pobudzające, ale działa również regenerująco zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym.

Składniki:
100 % Bio kakao (Theobroma cacao L.) Criollo, surowe ziarna.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli

Kraj pochodzenia ziaren kakao: Meksyk
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 22,99 zł
szt.
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl