Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne Jagody Goji

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet
Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Jagody Goji Suszone BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne jagody goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie.  Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak również stanowić dodatek do porannej owsianki, kompotu, ciast, deserów oraz z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 78,89 zł 78,89 zł
szt.
  • promocja

Jagody Goji

Działanie lecznicze jagód goji wykorzystywane jest w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2,5 tysiąca lat. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. W Chinach uznawane są za lek poprawiający wzrok, wzmacniający odporność i wątrobę.  Tybetańczycy od stuleci używają jagód goji w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn i usprawniających trawienie.
Jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do tzw. superżywności.

Jagody goji, podobnie jak jagody acai, przez wielu doceniane są za posiadanie wielu antyoksydantów, które odmładzają organizm i hamują działanie wolnych rodników mogących powodować nowotwory. Przeciwutleniacze pomagają także zachować jędrną i gładką cerę, opóźniając proces jej starzenia. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B (B1, B2, B6), C i E, oprócz tego stanowią dobre źródło fosforu, wapnia, selenu, żelaza, miedzi, cynk, a także karotenoidów i związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy.

Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego.

Wśród najcenniejszych walorów leczniczych jagód goji znajduje się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Badania wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Z badań wynika, że kompleks LBP  hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka, raka okrężnicy oraz komórek raka płuc oraz komórek białaczkowych indukując ich apoptozę, czyli śmierć komórkową. Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka, w znaczący sposób powstrzymuje rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka piersi.

Działanie hipoglikemiczne jagód goji potwierdziły badania, udowadniając, że podawanie kompleksu LBP może zmniejszać hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Zaobserwowano, że kompleks LBP może poprawiać wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszać insulinooporność.

Jagody goji zawierają cyperon korzystnie działający na ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca, oraz betainę biorącą udział w produkcji choliny - substancji, która odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca.

Kompleks LBP oraz β-sitosterol znajdujące się w jagodach goji to substancje obniżające poziom  triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu HDL.

Obecność witaminy C ma korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Badania wskazują, że w 100 g wysuszonych, dojrzałych jagód goji jest jej aż 2500 mg.

Czerwonopomarańczowy kolor owoców to wysoka zawartość karotenoidów, w tym zeaksantyny (ponad 50-70% ogólnej zawartości karotenoidów w owocach) raz luteinę. Luteina i zeaksantyna maja właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może nieść ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Ponadto luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne i dzięki temu chroni struktury oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania widzialnego i UV.

Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem. Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią. Poza tym spożywanie świeżych, niedojrzałych owoców może doprowadzić do zatrucia i zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.
Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.

Suszone jagody goji mogą wspomagać proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód. W postaci suszonej jednak, podobnie jak w przypadku suszonych bananów, owoce te odznaczają się wysoką kalorycznością (aż 370 kcal w 100 g) więc zawierają więcej cukru niż świeże, zaś jego wysoka zawartość we krwi będzie utrudniać spadek masy ciała.

Owoce goji na rynku dostępne są w formie suszonych owoców, tabletek, proszku.
Jagody goji w smaku przypominają żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie. Da się w nich wyczuć pomidorowo-ziołowy posmak. Suszone jagody goji  doskonale pasować będą do jogurtów, owsianki, zup i potraw z ryżem. Można je stosować jako zamiennik rodzynek w ciastach i batonikach.

Z jagód kolcowoju tybetańskiego wytwarza się również wina, nalewki,  soki oraz suplementy w formie proszku lub tabletek. Z gotowanych owoców goji można przyrządzić napój, mieszać je z warzywami, wieprzowiną lub kurczakiem.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl