Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czarna herbata

Herbata czarna jest jednym z najpopularniejszych napojów. Najchętniej pijemy ją w Ameryce Północnej oraz w Europie. Jakie ma zalety? Czy zawsze jest zdrowa? Przeczytaj ten artykuł, aby więcej się o niej dowiedzieć.

Kiedyś ta herbata była zaliczana do używek. Uznawano, że nie ma w niej żadnych wartości odżywczych. Jednak dzisiaj wiemy, że ma ona bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Jest to wyjątkowo ważne w XXI wieku, gdy choroby cywilizacyjne mogą dosięgnąć każdego. Czarna herbata ekologiczna jest produktem naturalnym, praktycznie nieprzetworzonym. Jest smak oraz różnorodność odmian są doceniane już od wieków. Dopiero od niedawna zaczynamy się interesować jej właściwościami prozdrowotnymi.

Herbata Czarna

Na jakie dolegliwości może działać czarna herbata?

Liście herbaty charakteryzują się dużą ilością przeciwutleniaczy (oraz polifenoli i flawonoidów). Antyoksydanty niszczą wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Czarna herbata BIO może pozytywnie wpływać na kondycję naczyń krwionośnych i zmniejszać ilość złego cholesterolu we krwi. Może również zapewniać ochronę przed miażdżycą. Czarna herbata ekologiczna wykazuje działanie przeciwzapalne i odkażające. Ma również właściwości pobudzające, chociaż w dużo mniejszym stopniu niż kawa.

Czarną herbatę BIO poleca się do złagodzenia objawów zatrucia pokarmowego. Ma działanie zmniejszające ból żołądka i pomagające w regulowaniu soków trawiennych. Właśnie w ten sposób działa teina. Dodatkowo, ma ona pozytywny wpływ na koncentracje i pamięć oraz zmniejszenie poczucia zmęczenia. Niestety każda herbata ma również działanie moczopędne.

Skąd pochodzi czarna herbata?

Napar herbaciany otrzymuje się z liści oraz nierozwiniętych pąków krzewów Camellia sinensis. Zdecydowana większość gatunków czarnej herbaty rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie wschodniej oraz południowo-wschodniej części Azji. Kraje z tych części świata są najbardziej rozpoznawalne na światowym rynku herbacianym. Czarną herbatę ekologiczną produkuje się z liści pochodzących z Chin (regiony Zhejiang, Hunan, Fujian, Hubei i Yunnan), północnych obszarów Indii, przede wszystkim regionu Assam i Darjeeling, indonezyjskich wysp Jawy i Sumatry, a także Sri Lanki. Herbata czarna od stosunkowo niedługiego czasu jest również uprawiana w Afryce, przede wszystkim na terenach Kenii, Kamerunu, Ruandy, Tanzanii i RPA.

W jaki sposób produkuje się czarną herbatę?

Produkcja najwyższej jakości czarnej herbaty zaczyna się od zerwania świeżych listków z krzewu. Chodzi o pierwsze dwa listki i pączek herbaciany. Kolejny etap to kontrolowany proces więdnięcia. Ma on zmniejszyć ilość wody w liściach i zwiększyć ich elastyczność. To natomiast spowoduje ich rolowanie oraz rozpoczęcie procesu utleniania. Gdy już dojdzie do pełnej oksydacji, to liście BIO herbaty czarnej suszy się, aby zlikwidować pozostałości wody. Zanim czarna herbata BIO znajdzie się w Twojej szklance, to musi zostać dokładnie posortowana i oczyszczona. Jest ona również poddawana ocenie sensorycznej. Następnie jest przesyłana dalej.

herbata czarna ekologiczna

Czy picie czarnej herbaty może mieć skutki uboczne?

Jednym z najbardziej znanych negatywnych skutków picia czarnej herbaty jest ograniczanie wchłaniania żelaza. Wszystko za sprawą znajdujących się w niej tanin. Dlatego, jeżeli masz anemię lub problemy z prawidłowym przyswajaniem żelaza, to nie powinieneś popijać posiłków herbatą.

Tanina jest substancją o działaniu drażniącym. Może wywoływać nudności i ból żołądka, gdy spożywa się ją w większych ilościach. Dlatego niewskazane jest picie czarnej herbaty na czczo. U niektórych osób może aktywnych się nadmierna wrażliwość na taninę.

Jeżeli nie tolerujesz dobrze kofeiny, to tanina może na Ciebie działać w taki sam sposób. To znaczy, powodować nadmierne pobudzenie. Może się u Ciebie pojawić również uczucie niepokoju i nieuzasadnionego rozdrażnienia. Kolejny potencjany skutek uboczny to problemy z zasypianiem. Dlatego powinieneś wtedy sięgnąć po herbaty o mniejszej zawartości teiny. Nie pij jej tuż przed snem. W sprzedaży jest również herbata bezkofeinowa.

Na czarną herbatę powinieneś uważać również wtedy, gdy masz refluks żołądka. Może ona nasilać związane z nim dolegliwości. Czarna herbata może też przyczyniać się do występowania zgagi i migrenowych bólów głowy.

Czarna herbata – rodzaje

Do najbardziej znanych gatunków czarnej herbaty zaliczymy Assam i Ceylon (pochodzące ze Sri Lanki), Darjeeling (z indyjskiej prowincji Dardżylingu), Yunnan – uprawiany w Chinach.

Podstawowe zasady picia czarnej herbaty

Woda powinna być świeża. Nie należy do niej dodawać żadnych środków chemicznych o średniej twardości. Wodę trzeba podgrzewać tylko do tak zwanego białego wrzenia. To znaczy do momentu, gdy zmętnieje i zacznie parować. Gdy parzysz herbatę w imbryku, to musisz go wcześniej ogrzać. Czarna herbata najlepiej smakuje podawana w porcelanowych filiżankach. Powinny być duże i rozszerzające się ku górze.

Czy wiesz, że …

… herbatę odkrył w 2737 roku p.n.e. chiński cesarz Shennong. Gdy cesarz pił przegotowaną wodę, to wpadło mu do kubka kilka liści herbaty i tak powstał pierwszy napar herbaciany.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium