Filtruj
Bez glutenu (z certyfikatem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży
Dostępność
Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Suszone figi ekologiczne

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree
Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Figi Suszone bez Pestek BIO 200 g Dennree

Ekologiczne figi mogą stanowić doskonałą przekąskę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Świetnie nadają się do dosładzania dżemów owocowych. Polecamy jako dodatek do porannej owsianki, ciast, deserów.

Składniki
Figi suszone 100%*
*certyfikowany składnik ekologiczny



Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: wysyłka od 2 do 3 dni

Cena: 18,79 zł
szt.

Figi suszone

Figowiec pospolity rośnie w ciepłym klimacie, na wysokość 5 do 6 metrów. Ma zielone i szare liście, a kolor owocu jest żółty. Rodzimy obszar występowania to obszary północnej Afryki, basen Morza Śródziemnego, Bliski Wschód. Obecnie figowiec rośnie również w Australii, USA, Ekwadorze oraz niektórych krajach bałkańskich, na skutek ingerencji człowieka.

Drzewo figowe było przedmiotem czci wszystkich wielkich cywilizacji. Figa zajmuje ważne miejsce w tradycji muzułmańskiej, jako błogosławione rajskie drzewo, zaś Platon uważał, że suszone figi to doskonałe jedzenie sportowca.

Figa to jeden z najlepszych dla zdrowia owoców, źródło bardzo wielu witamin (A, B1, B2, B3, B6 i B9, C, E, K,) i minerałów (wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, cynk, fosfor, sód).

Owoce figowca są bogatym źródłem błonnika, w postaci pektyn. Już 3-5 owoców dostarcza nam go w ilości ok.5 g, co stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Błonnik pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cholesterolu. Wspiera pracę serca i reguluje pasaż jelitowy. Spożywanie produktów bogatych w błonnik może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka jelita grubego. Włókno zawarte w figach pomaga również zmniejszyć wagę i jest zalecane dla osób otyłych. Z kolei wysoka zawartość kalorii może również prowadzić do zwiększenia masy ciała, zwłaszcza gdy figi są spożywane z mlekiem, więc nie wolno przesadzać z ilością.

Figi suszone zawierają dużą ilość potasu również regulującego ciśnienie krwi, pracę układu krwionośnego i serca.
Potas pomaga regulować ilość cukru wchłanianego w organizmie po posiłkach. Duże ilości potasu mogą zmniejszyć częstotliwość skoków i spadków poziomu cukru we krwi, więc figi mogą pomóc chorym na cukrzycę żyć normalnie.

Jako bogate źródło magnezu figi polecane są osobom żyjącym w stresie i w stanach napięcia nerwowego, redukując stany obniżonego nastroju. Wspierają pracę mózgu oraz poprawiają koncentrację. Magnez wzmacnia też serce i naczynia wieńcowe.
Figi są jedno z najlepszych źródeł wapnia wśród owoców - 100 g fig dostarcza tyle samo wapnia co szklanka mleka, przy czym jest dużo lepiej przyswajalny dla naszego organizmu. Polecane są zatem dla dzieci i osób starszych, szczególnie dla tych z problemami z osteoporozą.

Figi suszone zawierają fenol, kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Figi pomagają leczyć choroby kobiecych narządów płciowych. Ich regularne spożywanie może zmniejszyć aż o 34 proc. zachorowanie na raka piersi po menopauzie.

Najnowsze badania wykazują, że figi mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Gotowane w mleku uśmierzają bóle gardła i zwalczają kaszel.
Dzięki zawartości żelaza polecane są w leczeniu anemii.

Zastosowanie w kuchni
Suszone figi są spożywane jak osobna przekąska. Mają również zastosowanie w takich produktach spożywczych, jak ciasto, kompot czy syropy. Podobnie jak suszone morele, można je dodawać do sałatek pokrojone na małe kawałki. Figi smakują wyśmienicie w pilawach ryżowych. Można dodawać je do szaszłyków z grilla. Idealnie komponują się ze smakami kuchni śródziemnomorskiej, pasują również do białych mięs i dziczyzny. Ich słodki smak doskonale współgra ze słonym serem feta, również z serami pleśniowymi.

W krajach śródziemnomorskich sporządza się z nich konfitury i odwary o działaniu zdrowotnym - wspomagają one żołądek i regulują pracę jelit. Na bazie figowych owoców tworzy się też słodkie nalewki i wino. W Tunezji brandy wytwarzane jest z fig zwanych boukha.

Aby ugotować figi suszone, możesz je włożyć do wody i zagotować, aż zaczną pęcznieć. Do wody dodać można cynamon, imbir, goździki, paprykę lub hibiskus. Można je również gotować w soku owocowym.

Czasami na owocach pojawiać się może biały nalot - to tylko naturalny cukier. Na świeżych figach oznacza on, że są one dojrzałe i dobre do spożycia.

Opakowania z suszonymi figami można przechowywać w lodówce do pół roku. Figi tureckie powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych po zakupie, niezależnie od tego, czy zostały już otwarte. Pozostałe suszone figi mogą być przechowywane w suchym, chłodnym miejscu do 3-6 miesięcy.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl