Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Fasolka bez glutenu

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Bezglutenowa fasola

Czy fasola jest zdrowa? Fasola poza grochem, ciecierzycą i bobem to jedno z najbardziej znanych warzyw strączkowych. Jadalna odmiana fasoli jest w Polsce bardzo popularna. Chętnie dodajemy ją do różnego rodzaju potraw. W tym artykule, pomożemy Ci znaleźć odpowiedź na pytanie, czy warto jeść fasolę bezglutenową? Jakie posiada ona wartości odżywcze? Jakie występują w Polsce i na świecie gatunki fasoli?

Jakie są odmiany fasoli bezglutenowej?

Fasolę uprawia się od ponad siedmiu tysięcy lat. Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać w Ameryce Środkowej i Południowej. Następnie przewieziono ją do Hiszpanii i Portugalii. Dopiero później fasola trafiła do Europy. Chociaż współcześnie uprawia się prawie dwadzieścia gatunków fasoli, to najbardziej popularne są dwie odmiany pochodzące z Ameryki. Są to: fasola pospolita, zwyczajna (Phaseolus vulgaris) i fasola wielokwiatowa (Ph. multiflorus Wild, syn. Ph. coccineus L. Ciekawostką jest to, że niektóre odmiany fasoli są uprawiane w ogródkach jako rośliny ozdobne. Fasola jest rośliną ciepłolubną. Bardzo źle znosi przymrozki, a mróz może ją całkowicie zniszczyć.

Fasola bezglutenowa w polskiej kulturze

Fasola po raz pierwszy pojawiła się w polskiej kulturze w XVI wieku. To bardzo ważna roślina. Na samym początku była traktowana wyłącznie jako roślina ozdobna. Jako warzywo jest znana dopiero od XVIII wieku. Za powszechnie stosowaną w uprawie polowej uznaje się odmiany karłowe fasoli zwyczajniej. Obecnie najchętniej w naszym kraju sięga się po odmianę o nazwie. 'polska fasola z orzełkiem'. Co ciekawe, jest ona wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ta biała fasola karłowa ma jednolity, podłużny i gładki kształt. Natomiast w części brzusznej ma wiśniowo-czerwone znamię. Bardzo często znajduje się na nim dodatkowa plamka. Przypomina ona trochę legendarnego, piastowskiego orła lub orła w koronie. Znamię na fasoli nawiązuje po prostu do polskiego godła. Stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Polska fasola jest gatunkiem stabilnym pod względem genetycznym. Nie krzyżuje się z innymi odmianami. Jej zaletą jest prostota w uprawie i charakterystyczny smak. Ta odmiana fasoli często jest wykorzystywana w przetwórstwie spożywczym. Wykorzystuje się ją na przykład do produkcji konserw i mrożonek.

Co wyróżnia fasolę bezglutenową pod względem biologicznym?

W uprawie polowej bardzo duże znaczenie dla gospodarki rolnej posiada odmiana botaniczna fasoli karłowej. Ma ona cienką, wijącą się łodygę. Ta roślina jest w stanie osiągnąć od 25 cm do 40 cm. Charakteryzuje się wydłużonymi owocami. Inaczej nazywa się je oczywiście strąkami lub strączkami. Liczba zawartych w nich nasion różni się w zależności od właściwości genetycznych w danym gatunku. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się tylko jadalne nasiona. Wyjątek od ten zasady stanowią odmiany szparagowe.

Jaka jest wartość odżywcza fasoli bezglutenowej?

Największą jej zaletą jest zdecydowanie bardzo wysoka zawartość białka, skrobi, mikroelementów oraz makroelementów. W fasoli znajduje się przeciętnie aż 25 procent białka, dlatego polecana jest między innymi dla osób, które intensywnie uprawiają sport. Białko znajdujące się w fasoli bezglutenowej jest o wiele lepsze pod względem jakości.

Fasola bezglutenowa wyróżnia się również wysokim stężeniem kwasu glutaminowego i asparaginowego, w tym egzogennej lizyny. W tej roślinie strączkowej znajduje się też bardzo dużo cennego dla ludzkiego organizmu żelaza i fosforu. Dobrą wiadomością dla osób na diecie odchudzającej jest fakt, że fasola bezglutenowa zawiera naprawdę bardzo mało tłuszczu (1,8%-2,6%).

W składzie fasoli bezglutenowej znajduje się również cholina, aminokwasy, w tym lizyna i asparagina, kwas pipekolinowy, allantoina, kwasy fenolowe, witaminy (szczególnie tych z grupy B – np. B1, B9) sole mineralne (związki chromu, wapń) i glikoproteiny. Natomiast, jeżeli chodzi o kaloryczność fasoli bezglutenowej, to prezentuje się ona następująco: 100 g to 263 kcal.

fasola bezglutenowa

Jakie są właściwości dobroczynne fasoli bezglutenowej?

Fasola i jej właściwości prozdrowotne są ludzkości znane już od czasów starożytności. Jednym z ważniejszych składników są oligosacharydy z rodziny rafinozy. Mogą one pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego. Mogą przyczyniać się do stymulowania rozwoju bifidobakterii w okrężnicy. Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego może natomiast wspierać wchłanianie niektórych cennych pod względem odżywczym składników. Możemy wśród nich wymienić na przykład witaminy z grupy B, wapń, czy laktozę.

Spożywanie fasoli bezglutenowej jest szczególnie ważne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Warto jednak sięgać po produkt spożywczy, który jest dokładnie przebadany na zawartość tego składnika i posiada odpowiednie certyfikaty.

Czy wiesz, że …

… według danych statystycznych rocznie produkuje się ponad 27 milionów ton suszonych ziaren fasoli. Natomiast liderem, co zaskakujące, nie są wcale kraje, z których się wywodzi, a… Indie i Mjanma (Birma).

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium