Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO nabiał roślinny

Roślinne zamienniki produktów mlecznych, czyli roślinny nabiał, stał się niesamowicie popularny w ostatnich czasach. Coraz więcej producentów decyduje się na wprowadzenie roślinnego nabiału do swojej oferty. Roślinny nabiał można również przygotować w domu. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów, na przykład na majonez bez żółtek, serek z orzechów, czy sojową śmietanę.

Roślinny nabiał to wyśmienita opcja dla wegan. To znaczy dla osób, które wykluczają z codziennej diety nie tylko mięso, ale również pozostałe produkty odzwierzęce. Dlatego mleko i jego przetwory również znalazły się na zakazanej liście.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Kto nie może jeść tradycyjnego nabiału?

Wiele osób nie może jeść nabiału krowiego ze względów zdrowotnych. Mleko może mieć właściwości uczulające. To przez znajdującą się w jego składzie kazeinę. Należy ona do białek mlecznych. Łącznie jest ich aż trzydzieści. Uczulenie na mleko krowie odnosi się zarówno do dzieci, jak i osób dorosłych. W najlepszym przypadku może prowadzić do przeziębienia, a w najgorszym do o wiele poważniejszych dolegliwości. Produkty mleczne mogą również powodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne u osób, które nie tolerują laktozy. Mogą to być bóle brzucha, mdłości, biegunka czy wzdęcia.

Roślinny nabiał – na co uważać?

To wszystko powoduje, że w sklepach możesz znaleźć coraz więcej produktów roślinnych nie tylko nabiału. Łatwo kupisz zamiennik dla wielu popularnych serów, w tym fety, mozzarelli lub cheddara. W ich składzie zazwyczaj występuje woda i olej kokosowy. Pozostałe dodatki i przyprawy sprawiają, że nabiał roślinny w smaku jest łudząco podobny do tego tradycyjnego.

Aktualnie praktycznie wszystkie tradycyjne wyroby nabiałowe mają swoje zamienniki wśród nabiału roślinnego. W sklepach możesz spotkać na przykład śmietanę, która jest produkowana z białka soczewicy. Jednak niestety znajdziesz w nim zazwyczaj wiele niechcianych składników. Możemy wśród nich wymienić: cukier, skrobię modyfikowaną, emulgatory, stabilizatory i zagęstniki.

W zamiennikach tradycyjnego nabiału możesz spotkać również konserwanty, w tym sorbian potasu. Jego spożycie u niektórych osób może prowadzić do reakcji uczuleniowej. Kolejnym niepożądanym składnikiem jest benzoesan sodu. Może on nasilać reakcje uczuleniowe. Najbardziej niebezpieczny dla organizmu jest w połączeniu z witaminą C. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po ekologiczny nabiał roślinny.

Roślinny nabiał a niedobory witamin

Gdy całkowicie wyeliminujesz z diety nabiał krowi, to narażasz się na różne niedobory witaminowe. Witamina, która najszybciej ,"ucieka" z organizmu, gdy nie jesz nabiału i mięsa, to B12. Naturalnie jest ona obecna w serach, oraz w jajkach. Jej spożywanie może mieć pozytywny wpływ na nastrój i równowagę psychiczną. W takim przypadku warto również suplementować witaminę D i wapno.

Ekologiczny roślinny nabiał – dlaczego warto go spróbować?

Ekologiczny roślinny nabiał jest produkowany w specjalny sposób. Bardzo ważne jest zachowanie wysokich standardów jakościowych. Warunki uprawy wykorzystywane w systemie ekologicznym mają pozytywny wpływ na jakość surowców i otrzymywanego z nich nabiału roślinnego.

Co wpływa na jakość BIO roślinnego nabiału?

W rolnictwie ekologicznym stosuje się wyłącznie naturalne nawozy, takie jak obornik, czy kompost. Ma to korzystny wpływ na jakość gleby i zapewnia ochronę mikroorganizmom, które w niej bytują.

Przy uprawie roślin, z których powstaje nabiał roślinny, niezwykle istotny jest brak pestycydów. W rolnictwie ekologicznym ochrona roślin opiera się przede wszystkim na stosowaniu naturalnych metod. Jedną z nich jest wykorzystywanie odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki, stosowanie kontroli biologicznej z wykorzystanie naturalnych wrogów szkodników, używanie płodozmianu i uprawy współrzędnej.

Przy uprawie roślin na nabiał roślinny, dozwolone jest stosowanie niektórych substancji, takich jak olej z mięty pieprzowej, piasek kwarcowy, związki żelaza, wodorowęglan potasu i olej rzepakowy. Wszystko po to, żeby w naturalny sposób ochraniać rośliny przed chorobami. Wszystkie te substancje nie mają negatywnego wpływu na zdrowie człowieka w przeciwieństwie do syntetycznych pestycydów.

Czy wiesz, że…

… zastąpienie w diecie owoców i warzyw pochodzących z konwencjonalnych gospodarstw surowcami ekologicznymi może przyczynić się do wzrostu spożycia polifenoli aż o 20-60%. Dowiedziono, że to właśnie związki polifenolowe w największym stopniu wpływają na korzystny efekt prozdrowotny spożycia owoców i warzyw.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium