Strączki. Rośliny strączkowe.
Strączki mają korzystne dla zdrowia właściwości. Zawierają w sobie bardzo wiele witamin i minerałów. Mają zastosowanie w kuchni, ponieważ odpowiednio przyrządzone są po prostu bardzo mączne. Są odpowiednie do tworzenia z nich różnego rodzaju potraw. Dobrze łączą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i typowo wegetariańskimi lub wegańskimi. Rośliny strączkowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka. Właśnie dlatego często są wykorzystywane jako zamiennik białka w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jednak, aby odczuć pozytywny wpływ roślin strączkowych na Twój organizm, to powinieneś spożywać je w miarę regularnie.
Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g Bio Europa
Ciecierzyca w Zalewie w Słoiku BIO 350 g (215 g) Bio Europa
Słoik szklany
Składniki:
ciecierzyca* (62,9%), woda, sól morska
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Ekologiczna Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Delikatna ciecierzyca w zalewie. Idealna jako składnik hummusu i potraw bliskowschodnich oraz indyjskich, jak również jako dodatek do sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Czerwona Kidney w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea
Składniki:
czerwona fasola kidney*, woda, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Czerwona fasola polecana jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ zapewnia sporą dawkę błonnika. Daje szybkie uczucie sytości, co sprawia, że możemy zjeść mniej by bardziej zaspokoić głód.
W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce na chociaż jedną, awaryjną puszkę fasoli czerwonej. Pomoże Ci w przygotowywaniu szybkiej sałatki, gdy nagle odwiedzą Cię znajomi lub rodzina.
Pamiętaj, że taka gotowa fasola nie wymaga już dodatkowej obróbki termicznej, wiec można ją zjeść nawet prosto z puszki!
Produkt sterylizowany. Wysoka zawartość białka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea
Składniki:
ciecierzyca*, woda, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ciecierzyca polecana jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ jest źródłem błonnika. Daje szybkie uczucie sytości, co sprawia, że możemy zjeść mniej by bardziej zaspokoić głód.
W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce na chociaż jedną, awaryjną puszkę ciecierzycy. Pomoże Ci w przygotowywaniu szybkiej sałatki, gdy nagle odwiedzą Cię znajomi lub rodzina.
Pamiętaj, że taka gotowa ciecierzyca nie wymaga już dodatkowej obróbki termicznej, wiec można ją zjeść nawet prosto z puszki!
Produkt sterylizowany. Wysoka zawartość białka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soja BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna Soja BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczne ziarno soi to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych, sałatek, a także pod postacią kiełków. Rozdrobniona jest idealna do potraw mącznych, past, kotletów. Ziarno soi zawiera wysoką zawartość białka, stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Klasyczna biała fasola w zalewie. Doskonała do zup, sałatek, gulaszów oraz past do pieczywa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Zielona Szparagowa w Zalewie w Słoiku BIO 340 g Bio Europa
Fasolka Szparagowa w Zalewie w Słoiku BIO 340 g (185 g) Bio Europa
Może stanowić dodatek do zimnych lub ciepłych dań.
W przypadku spożycia na ciepło podgrzać całą zawartość słoiczka, nie doprowadzać do wrzenia.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Składniki:
ciecierzyca* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Czarna w Puszce BIO 400 g Amaizin
Fasola Czarna w Zalewie w Puszce BIO 400 g Amaizin
240 g netto
Składniki:
fasola czarna* (60%), woda, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka do Taco Mix BIO 400 g Amaizin
Ekologiczna mieszanka 5 aromatycznych rodzajów fasoli z papryką i kukurydzą w sosie pomidorowym z przyprawami w puszce. Świetna do chili sin carne, jako nadzienie do wrapów i tacos, do gulaszu i ryżu. Mieszanka jest gotowa do spożycia po podgrzaniu.
Po otwarciu, zaleca się przełożyć nie wykorzystaną od razu mieszankę do szklanego pojemnika aby nie została w puszce.
Składniki:
mieszanka fasoli* 50% (fasola czerwona kidney*, fasola cannellini*, fasola tondini*, fasola black eye*, fasola pinto*), woda, pasta pomidorowa*, czerwona papryka*, kukurydza*, cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana*, sól morska, cebula*, przyprawy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Idealna do sałatek i potraw z makaronu
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Czerwona Kidney w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Klasyczna, czerwona fasola w zalewie. Idealna do sałatek, zup i gulaszów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 360 g Bio Planet
Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 360 g Bio Planet
Produkt gotowy do spożycia po podgrzaniu.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Drobna, Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Fasolka gotowa do spożycia. Idealnie nadaje się do sałatek oraz potraw z makaronu
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Mix w Zalewie Puszka BIO 400 g (240 g) La Bio Idea
Składniki:
woda, czerwona fasola kidney* (15%), ciecierzyca* (15%), biała fasola drobna* (15%), fasola masłowa* (15%), sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet
Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny groch żółty znajduje Zastosowanie: głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami.
Jest doskonałym źródłem białka roślinnego.
Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet
Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje się do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Groch Żółty Połówki BIO 400 g Naturavena
groch jest często dodawany do zup, dań jednogarkowych, potraw mięsnych, sałatek. Może stanowić składnik farszy do pierogów, pasztetów czy past warzywnych.
Składniki:
groch żółty 100%
pochodzący z kontrolowanych i certyfikowanych upraw ekologicznych
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Borlotti w Puszce Bio 400 g La Bio Idea
Ekologiczna brązowa fasola borlotti. Gotowa do podania jako posiłek na gorąco. Idealnie pasuje jako również dodatek do sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Biała Jaś Polska BIO 400 g Bio Planet
Fasolka Biała Jaś BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku". Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Czerwona BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
Składniki:
soczewica czerwona* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna Soczewica Brązowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica brązowa to wyjątkowe źródło oryginalnego smaku. Jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, do wyrobu puree i mielonych dań. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca BIO 400 g Naturavena
Ciecierzyca to roślina należąca do grupy roślin strączkowatych. Popularna wśród wegan i wegetarian. Wykorzystuje się ją jako bazę do hummsów, kremów bądź pysznych sałatek.
Składniki:
Ekologiczna ciecierzyca 100%
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Mung BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.
Składniki:
ekologiczna fasolka mung 100%.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasola Biała Polska BIO 500 g Bio Raj
Fasolka Biała BIO 500 g Bio Raj
Ekologiczna fasolka biała to znana i chętnie stosowana roślina strączkowa. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup, dań jednogarnkowych (doskonała z warzywami), pasztetów i past.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Zielona BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.
Składniki:
ekologiczna soczewica zielona 100%.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasola Pinto BIO 400 g Bio Planet
Fasolka Pinto BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka pinto to dekoracyjna roślina strączkowa. Bordowe kropki sprawiają, że dania z jej dodatkiem, nabierają oryginalnego i ciekawego wyglądu. Znakomicie pasuje do dań z kukurydzą i ryżem, a także do zup, sosów, dań duszonych, sałatek.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet
Soczewica Brązowa BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna soczewica brązowa jest znakomitym składnikiem dań jednogarnkowych oraz dodatkiem do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu, puree. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasolka Biała BIO 400 g Bio Planet
Fasolka Biała BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka biała to znana i chętnie stosowana roślina strączkowa. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy do zup, dań jednogarnkowych (doskonała z warzywami), pasztetów i past.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Feijoada Fasolka Czarna w Sosie Pomidorowo - Ziołowym BIO 400 g Amaizin
Feijoada to narodowe danie Brazylii - to pikantny i obfity gulasz z czarnej fasoli i mięsa. Ta wersja jest całkowicie oparta na roślinach!
Składniki:
fasola czarna* 40%, woda, papryka czerwona*, koncentrat pomidorowy* 5,1%, skrobia kukurydziana*, sól morska, ocet jabłkowy*, olej słonecznikowy*, cebula*, kminek*, pieprz czarny*, rozmaryn*, czosnek*, oregano*, chili*.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Fasolka Czarna BIO 500 g Bio Planet
Fasolka Czarna BIO 500 g Bio Planet
Ekologiczna fasolka czarna jest rośliną strączkową o lekko słodkim smaku. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Doskonała w postaci pasty (zmielona po ugotowaniu) z dodatkiem ziół i przypraw, a także jako dodatek do zup, dań warzywnych lub zbożowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Czerwona BIO 400 g Naturavena
gluten, ORZECHY (brazylijskie, NERKOWCA, włoskie, laskowe, migdały), ORZESZKI ZIEMNE, SOJĘ, SEZAM, seler
Składniki:
Ekologiczna soczewica czerwona
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Soja Edamame w Zalewie BIO 200 g (130 g) (Puszka) Rapunzel
Ziarna SOI Edamame zawierają dużo białka i są źródłem błonnika pokarmowego. Warzywo to jest bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Japonii, Chinach, jak również na Hawajach.
Podczas gotowania ziarna zmieniają kolor od jasnozielonego do beżowego.
Produkt sterylizowany.
Składniki:
ekologiczna SOJA edamame, woda, sól morska
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mix Strączkowych BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczny Mix Strączkowych BIO 400g Bio Planet
Mix roślin strączkowych to oryginalna mieszanka ekologicznych ziaren strączkowych. Jest bardzo wartościowym produktem kulinarnym, powoduje, że potrawy są kolorowe i różnorodne w swoim składzie. Polecamy do zup lub dań jednogarnkowych (doskonały z warzywami), pasztetów i past.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Fasolka Kidney BIO 400 g Bio Planet
Fasolka Czerwona Kidney BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych. Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion. Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego. Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Soczewica Zielona BIO 400 g Naturavena
Soczewica zielona to produkt niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian. Przygotowuje się ją na wiele różnych sposobów. Jednak do najbardziej popularnych należą dipy i hummusy.
Składniki:
Ekologiczna soczewica zielona
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jakie są rodzaje roślin strączkowych?
Warzywa strączkowe są zaliczane do rodziny bobowatych (inaczej motylkowatych). Są uprawiane w celach spożywczych. Otrzymuje się z nich jadalne nasiona. Są to również rośliny pastewne, więc można z nich produkować paszę dla zwierząt. Najbardziej popularnym rodzajem strączków wykorzystywanych w diecie są: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. W kuchni polskiej można też spotkać potrawy na bazie bobu. Najsmaczniejszy jest w sezonie letnim. Później można korzystać już tylko z mrożonego.
Do roślin strączkowych zalicza się inne również bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni warzywa. Są to następujące strączki: soczewica jadalna, fasola wielokwiatowa, fasolnik, ciecierzyca pospolita, soja warzywna, oraz orzacha podziemna (orzech arachidowy).
W Azji, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej jest również uprawianych wiele różnych innych odmian roślin strączkowych. Raczej są one nie do kupienia w naszym kraju. Możemy tutaj wymienić na przykład: fasolę adzuki, mung, niklę indyjską czy wspięgę pospolitą.
Jaką kaloryczność mają strączki? Jakie substancje odżywcze się w nich znajdują?
Najważniejszym składnikiem w roślinach strączkowych jest białko. Stanowi ono aż czterdzieści procent ich masy. Białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz współtworzy niektóre narządy. Białko jest pomocne we wzmacnianiu siły mięśniowej oraz we wspomaganiu ich regeneracji po intensywnym wysiłku. Właśnie dlatego zawodowi sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie chętnie wybierają produkty wysokobiałkowe, takie jak na przykład rośliny strączkowe. 100 g soczewicy dostarcza organizmowi aż 9 g białka.
Jedna porcja warzyw strączkowych zawiera około 20 gramów węglowodanów i tylko 0,37 gramów tłuszczów. Strączki ekologiczne mogą być traktowane jako niskokaloryczne danie, przekąska lub dodatek do posiłku.
W warzywach strączkowych znajdują się również witaminy, minerały oraz duże ilości błonnika. Ten ostatni wspomaga trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm. Produkty z wysoką zawartością błonnika są szczególnie polecane dla osób będących na diecie odchudzającej. Sto gramów strączków dostarcza aż 8 gramów błonnika. Warzywa strączkowe są dobrym wyborem również dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają tego składnika. Dlatego nie ma żadnego problemu z zastąpieniem niektórych produktów zawierających gluten na groch, cieciorkę, czy soczewicę. Warzywa strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, więc wolno zwiększają poziom glukozy. Są dobrym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi lub po prostu pragną odżywiać się zdrowo.
Rośliny strączkowe mają w swoim składzie również złożone węglowodany i nierozpuszczalny błonnik. Oba te składniki są sycące, więc nawet posiłek złożony z samych warzyw sprawia, że przez długi czas nie odczuwasz głodu. Jedzenie roślin strączkowych może również zmniejszyć ochotę na podjadanie na przykład słodyczy lub słodkich przekąsek w ciągu dnia. Warto tutaj jednak trochę uważasz na kaloryczność poszczególnych rodzajów strączków. Przykładowo, zjedzenie 100 g fasoli dostarcza do codziennej diety około 340 kcal. Natomiast ta sama ilość soczewicy ma w sobie jedynie 116 kcal.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w roślinach strączkowych?
W strączkach ekologicznych znajduje się również kwas foliowy. Ten składnik jest szczególnie ważny dla kobiet będących w ciąży oraz planujących mieć dziecko. Kwas foliowy jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój płodu. W roślinach strączkowych znajduje się również żelazo. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć. Brak żelaza może prowadzić między innymi do nadmiernych skurczów mięśni lub do obniżenia ogólnej odporności organizmu.
Kolejnym istotnym składnikiem mineralnym występującym w roślinach strączkowych bio jest wapń. Bierze on udział w tworzeniu kości i zębów. Jest szczególnie ważny dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych, które są bardziej narażone na przypadkowe złamania.
Czy wiesz, że…
… kminek, oregano, szałwia, koper, bazylia, czosnek i inne przyprawy są pomocne w likwidowaniu wzdęć i dolegliwości trawiennych po spożyciu roślin strączkowych. Warto dodać je bezpośrednio do dań ze strączkami.