Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Strączki. Rośliny strączkowe.

Strączki mają korzystne dla zdrowia właściwości. Zawierają w sobie bardzo wiele witamin i minerałów. Mają zastosowanie w kuchni, ponieważ odpowiednio przyrządzone są po prostu bardzo mączne. Są odpowiednie do tworzenia z nich różnego rodzaju potraw. Dobrze łączą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i typowo wegetariańskimi lub wegańskimi. Rośliny strączkowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka. Właśnie dlatego często są wykorzystywane jako zamiennik białka w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jednak, aby odczuć pozytywny wpływ roślin strączkowych na Twój organizm, to powinieneś spożywać je w miarę regularnie.

Strączkowe

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

79,56 zł

szt.

Fasolka Biała BIO 5 kg Horeca

Fasolka Biała BIO 5 kg Horeca
Fasolka Biała BIO 5 kg Horeca

Fasolka Biała BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna fasolka biała to znana i chętnie stosowana roślina strączkowa.
Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Polecamy do zup, dań jednogarnkowych (doskonała z warzywami), pasztetów i past.

Dostępność: 7 szt

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

106,82 zł

szt.

Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca

Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca
Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca

Fasolka Biała Jaś BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna fasolka biała Jaś jest szczególnie znana jako główny składnik popularnej na polskich stołach "fasolki po bretońsku".
Doskonale nadaje się do zup, potraw jednogarnkowych, past i pasztetów, a także do sałatek.
Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

112,59 zł

szt.

Fasolka Czerwona Kidney BIO 2,5 kg (1,5 kg) La Bio Idea

Fasolka Czerwona Kidney BIO 2,5 kg (1,5 kg) La Bio Idea
Fasolka Czerwona Kidney BIO 2,5 kg (1,5 kg) La Bio Idea

Składniki:
fasolka czerwona kidney* (60 %), woda, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: 10 szt

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

50,99 zł

szt.

Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca

Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca
Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca

Fasolka Czerwona Kidney BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna fasola Kidney (nerkowata) zaliczana jest do roślin strączkowych.
Nazwa fasolki pochodzi od nerkowatego kształtu nasion.
Jest doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.
Polecamy do zup i potraw jednogarnkowych np. chili con carne oraz jako składnik sałatek zarówno na ciepło jak i na zimno, a po zmiksowaniu do past i pasztetów.

Dostępność: 9 szt

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

104,34 zł

szt.

Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Składniki:
ekologiczna fasolka mung 100%.

Opis:
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

94,40 zł

szt.

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca
Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Soczewica Czarna Beluga BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy.
Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna.
Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jedn

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

131,76 zł

szt.

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Czerwona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ekologiczna soczewica czerwona to pozbawiona łupinki soczewica brązowa. Dzięki obłuszczeniu soczewica czerwona jest lepiej przyswajana przez organizm. Soczewica czerwona jest podatna na rozgotowanie, dlatego najlepiej nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

79,56 zł

szt.

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Soczewica Zielona BIO 5 kg Horeca

Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem.
Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych.
Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

84,46 zł

Jakie są rodzaje roślin strączkowych?

Warzywa strączkowe są zaliczane do rodziny bobowatych (inaczej motylkowatych). Są uprawiane w celach spożywczych. Otrzymuje się z nich jadalne nasiona. Są to również rośliny pastewne, więc można z nich produkować paszę dla zwierząt. Najbardziej popularnym rodzajem strączków wykorzystywanych w diecie są: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. W kuchni polskiej można też spotkać potrawy na bazie bobu. Najsmaczniejszy jest w sezonie letnim. Później można korzystać już tylko z mrożonego.

Do roślin strączkowych zalicza się inne również bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni warzywa. Są to następujące strączki: soczewica jadalna, fasola wielokwiatowa, fasolnik, ciecierzyca pospolita, soja warzywna, oraz orzacha podziemna (orzech arachidowy).

W Azji, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej jest również uprawianych wiele różnych innych odmian roślin strączkowych. Raczej są one nie do kupienia w naszym kraju. Możemy tutaj wymienić na przykład: fasolę adzuki, mung, niklę indyjską czy wspięgę pospolitą.

Jaką kaloryczność mają strączki? Jakie substancje odżywcze się w nich znajdują?

Najważniejszym składnikiem w roślinach strączkowych jest białko. Stanowi ono aż czterdzieści procent ich masy. Białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz współtworzy niektóre narządy. Białko jest pomocne we wzmacnianiu siły mięśniowej oraz we wspomaganiu ich regeneracji po intensywnym wysiłku. Właśnie dlatego zawodowi sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie chętnie wybierają produkty wysokobiałkowe, takie jak na przykład rośliny strączkowe. 100 g soczewicy dostarcza organizmowi aż 9 g białka.

Jedna porcja warzyw strączkowych zawiera około 20 gramów węglowodanów i tylko 0,37 gramów tłuszczów. Strączki ekologiczne mogą być traktowane jako niskokaloryczne danie, przekąska lub dodatek do posiłku.

W warzywach strączkowych znajdują się również witaminy, minerały oraz duże ilości błonnika. Ten ostatni wspomaga trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm. Produkty z wysoką zawartością błonnika są szczególnie polecane dla osób będących na diecie odchudzającej. Sto gramów strączków dostarcza aż 8 gramów błonnika. Warzywa strączkowe są dobrym wyborem również dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają tego składnika. Dlatego nie ma żadnego problemu z zastąpieniem niektórych produktów zawierających gluten na groch, cieciorkę, czy soczewicę. Warzywa strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, więc wolno zwiększają poziom glukozy. Są dobrym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi lub po prostu pragną odżywiać się zdrowo.

Rośliny strączkowe mają w swoim składzie również złożone węglowodany i nierozpuszczalny błonnik. Oba te składniki są sycące, więc nawet posiłek złożony z samych warzyw sprawia, że przez długi czas nie odczuwasz głodu. Jedzenie roślin strączkowych może również zmniejszyć ochotę na podjadanie na przykład słodyczy lub słodkich przekąsek w ciągu dnia. Warto tutaj jednak trochę uważasz na kaloryczność poszczególnych rodzajów strączków. Przykładowo, zjedzenie 100 g fasoli dostarcza do codziennej diety około 340 kcal. Natomiast ta sama ilość soczewicy ma w sobie jedynie 116 kcal.

rośliny strączkowe

Jakie witaminy i minerały znajdują się w roślinach strączkowych?

W strączkach ekologicznych znajduje się również kwas foliowy. Ten składnik jest szczególnie ważny dla kobiet będących w ciąży oraz planujących mieć dziecko. Kwas foliowy jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój płodu. W roślinach strączkowych znajduje się również żelazo. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć. Brak żelaza może prowadzić między innymi do nadmiernych skurczów mięśni lub do obniżenia ogólnej odporności organizmu.

Kolejnym istotnym składnikiem mineralnym występującym w roślinach strączkowych bio jest wapń. Bierze on udział w tworzeniu kości i zębów. Jest szczególnie ważny dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych, które są bardziej narażone na przypadkowe złamania.

Czy wiesz, że…

… kminek, oregano, szałwia, koper, bazylia, czosnek i inne przyprawy są pomocne w likwidowaniu wzdęć i dolegliwości trawiennych po spożyciu roślin strączkowych. Warto dodać je bezpośrednio do dań ze strączkami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium