Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Strączki. Rośliny strączkowe.

Strączki mają korzystne dla zdrowia właściwości. Zawierają w sobie bardzo wiele witamin i minerałów. Mają zastosowanie w kuchni, ponieważ odpowiednio przyrządzone są po prostu bardzo mączne. Są odpowiednie do tworzenia z nich różnego rodzaju potraw. Dobrze łączą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i typowo wegetariańskimi lub wegańskimi. Rośliny strączkowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka. Właśnie dlatego często są wykorzystywane jako zamiennik białka w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jednak, aby odczuć pozytywny wpływ roślin strączkowych na Twój organizm, to powinieneś spożywać je w miarę regularnie.

Strączkowe

Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Ekologiczna Ciecierzyca w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Delikatna ciecierzyca w zalewie. Idealna jako składnik hummusu i potraw bliskowschodnich oraz indyjskich, jak również jako dodatek do sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,30 zł

szt.

Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Fasola Biała Jaś w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Klasyczna biała fasola w zalewie. Doskonała do zup, sałatek, gulaszów oraz past do pieczywa. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,86 zł

szt.

Fasola Czerwona Kidney w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Fasola Czerwona Kidney w Puszce BIO 400 g La Bio Idea
Fasola Czerwona Kidney w Puszce BIO 400 g La Bio Idea

Klasyczna, czerwona fasola w zalewie. Idealna do sałatek, zup i gulaszów. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,22 zł

szt.

Ciecierzyca w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea

Ciecierzyca w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea
Ciecierzyca w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea

Składniki:
ciecierzyca*, woda, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Ciecierzyca polecana jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ jest źródłem błonnika. Daje szybkie uczucie sytości, co sprawia, że możemy zjeść mniej by bardziej zaspokoić głód.

W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce na chociaż jedną, awaryjną puszkę ciecierzycy. Pomoże Ci w przygotowywaniu szybkiej sałatki, gdy nagle odwiedzą Cię znajomi lub rodzina.

Pamiętaj, że taka gotowa ciecierzyca nie wymaga już dodatkowej obróbki termicznej, wiec można ją zjeść nawet prosto z puszki!
Produkt sterylizowany. Wysoka zawartość białka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,66 zł

szt.

Fasola Biała Drobna, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Fasola Biała Drobna, Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Fasola Biała Drobna, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Fasolka gotowa do spożycia. Idealnie nadaje się do sałatek oraz potraw z makaronu

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,44 zł

szt.

Fasola Czarna w Puszce BIO 400 g Amaizin

Fasola Czarna w Puszce BIO 400 g Amaizin
Fasola Czarna w Puszce BIO 400 g Amaizin

Fasola Czarna w Zalewie w Puszce BIO 400 g Amaizin
240 g netto

Składniki:
fasola czarna* (60%), woda, sól morska (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,15 zł

szt.

Fasola Mix w Zalewie Puszka BIO 400 g (240 g) La Bio Idea

Fasola Mix w Zalewie Puszka BIO 400 g (240 g) La Bio Idea
Fasola Mix w Zalewie Puszka BIO 400 g (240 g) La Bio Idea

Składniki:
woda, czerwona fasola kidney* (15%), ciecierzyca* (15%), biała fasola drobna* (15%), fasola masłowa* (15%), sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,74 zł

szt.

Fasolka Borlotti w Puszce Bio 400 g La Bio Idea

Fasolka Borlotti w Puszce Bio 400 g La Bio Idea
Fasolka Borlotti w Puszce Bio 400 g La Bio Idea

Ekologiczna brązowa fasola borlotti. Gotowa do podania jako posiłek na gorąco. Idealnie pasuje jako również dodatek do sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,95 zł

szt.

Fasolka Cannellini po Toskańsku BIO 400 g La BIO Idea

Fasolka Cannellini po Toskańsku BIO 400 g La BIO Idea
Fasolka Cannellini po Toskańsku BIO 400 g La BIO Idea

Ekologiczna fasola cannellini w sosie pomidorowym z przyprawami. Danie jest gotowe do spożycia po podgrzaniu.
Po otwarciu, zaleca się przełożyć nie wykorzystane od razu danie do szklanego pojemnika aby nie zostało w puszce.

Składniki:
fasola cannellini* 35%, woda, pomidory krojone* 17,5%, pasta pomidorowa*, cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana*, olej rzepakowy*, przyprawy*, sól morska, cebula*, czosnek*.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,29 zł

szt.

Fasolka Czerwona Kidney w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea

Fasolka Czerwona Kidney w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea
Fasolka Czerwona Kidney w Puszce BIO 200 g (120 g) La Bio Idea

Składniki:
czerwona fasola kidney*, woda, sól morska.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Czerwona fasola polecana jest osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ zapewnia sporą dawkę błonnika. Daje szybkie uczucie sytości, co sprawia, że możemy zjeść mniej by bardziej zaspokoić głód.

W każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce na chociaż jedną, awaryjną puszkę fasoli czerwonej. Pomoże Ci w przygotowywaniu szybkiej sałatki, gdy nagle odwiedzą Cię znajomi lub rodzina.

Pamiętaj, że taka gotowa fasola nie wymaga już dodatkowej obróbki termicznej, wiec można ją zjeść nawet prosto z puszki!
Produkt sterylizowany. Wysoka zawartość białka.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

7,60 zł

szt.

Fasolka do Taco Mix BIO 400 g Amaizin

Fasolka do Taco Mix BIO 400 g Amaizin
Fasolka do Taco Mix BIO 400 g Amaizin

Ekologiczna mieszanka 5 aromatycznych rodzajów fasoli z papryką i kukurydzą w sosie pomidorowym z przyprawami w puszce. Świetna do chili sin carne, jako nadzienie do wrapów i tacos, do gulaszu i ryżu. Mieszanka jest gotowa do spożycia po podgrzaniu.
Po otwarciu, zaleca się przełożyć nie wykorzystaną od razu mieszankę do szklanego pojemnika aby nie została w puszce.

Składniki:
mieszanka fasoli* 50% (fasola czerwona kidney*, fasola cannellini*, fasola tondini*, fasola black eye*, fasola pinto*), woda, pasta pomidorowa*, czerwona papryka*, kukurydza*, cukier trzcinowy*, skrobia kukurydziana*, sól morska, cebula*, przyprawy*.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,72 zł

szt.

Feijoada Fasolka Czarna w Sosie Pomidorowo - Ziołowym BIO 400 g Amaizin

Feijoada Fasolka Czarna w Sosie Pomidorowo - Ziołowym BIO 400 g Amaizin
Feijoada Fasolka Czarna w Sosie Pomidorowo - Ziołowym BIO 400 g Amaizin

Feijoada to narodowe danie Brazylii - to pikantny i obfity gulasz z czarnej fasoli i mięsa. Ta wersja jest całkowicie oparta na roślinach!

Składniki:
fasola czarna* 40%, woda, papryka czerwona*, koncentrat pomidorowy* 5,1%, skrobia kukurydziana*, sól morska, ocet jabłkowy*, olej słonecznikowy*, cebula*, kminek*, pieprz czarny*, rozmaryn*, czosnek*, oregano*, chili*.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,71 zł

Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea
Soczewica, Puszka BIO 400 g La Bio Idea

Idealna do sałatek i potraw z makaronu

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,22 zł

szt.

Jakie są rodzaje roślin strączkowych?

Warzywa strączkowe są zaliczane do rodziny bobowatych (inaczej motylkowatych). Są uprawiane w celach spożywczych. Otrzymuje się z nich jadalne nasiona. Są to również rośliny pastewne, więc można z nich produkować paszę dla zwierząt. Najbardziej popularnym rodzajem strączków wykorzystywanych w diecie są: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. W kuchni polskiej można też spotkać potrawy na bazie bobu. Najsmaczniejszy jest w sezonie letnim. Później można korzystać już tylko z mrożonego.

Do roślin strączkowych zalicza się inne również bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni warzywa. Są to następujące strączki: soczewica jadalna, fasola wielokwiatowa, fasolnik, ciecierzyca pospolita, soja warzywna, oraz orzacha podziemna (orzech arachidowy).

W Azji, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej jest również uprawianych wiele różnych innych odmian roślin strączkowych. Raczej są one nie do kupienia w naszym kraju. Możemy tutaj wymienić na przykład: fasolę adzuki, mung, niklę indyjską czy wspięgę pospolitą.

Jaką kaloryczność mają strączki? Jakie substancje odżywcze się w nich znajdują?

Najważniejszym składnikiem w roślinach strączkowych jest białko. Stanowi ono aż czterdzieści procent ich masy. Białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz współtworzy niektóre narządy. Białko jest pomocne we wzmacnianiu siły mięśniowej oraz we wspomaganiu ich regeneracji po intensywnym wysiłku. Właśnie dlatego zawodowi sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie chętnie wybierają produkty wysokobiałkowe, takie jak na przykład rośliny strączkowe. 100 g soczewicy dostarcza organizmowi aż 9 g białka.

Jedna porcja warzyw strączkowych zawiera około 20 gramów węglowodanów i tylko 0,37 gramów tłuszczów. Strączki ekologiczne mogą być traktowane jako niskokaloryczne danie, przekąska lub dodatek do posiłku.

W warzywach strączkowych znajdują się również witaminy, minerały oraz duże ilości błonnika. Ten ostatni wspomaga trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm. Produkty z wysoką zawartością błonnika są szczególnie polecane dla osób będących na diecie odchudzającej. Sto gramów strączków dostarcza aż 8 gramów błonnika. Warzywa strączkowe są dobrym wyborem również dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają tego składnika. Dlatego nie ma żadnego problemu z zastąpieniem niektórych produktów zawierających gluten na groch, cieciorkę, czy soczewicę. Warzywa strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, więc wolno zwiększają poziom glukozy. Są dobrym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi lub po prostu pragną odżywiać się zdrowo.

Rośliny strączkowe mają w swoim składzie również złożone węglowodany i nierozpuszczalny błonnik. Oba te składniki są sycące, więc nawet posiłek złożony z samych warzyw sprawia, że przez długi czas nie odczuwasz głodu. Jedzenie roślin strączkowych może również zmniejszyć ochotę na podjadanie na przykład słodyczy lub słodkich przekąsek w ciągu dnia. Warto tutaj jednak trochę uważasz na kaloryczność poszczególnych rodzajów strączków. Przykładowo, zjedzenie 100 g fasoli dostarcza do codziennej diety około 340 kcal. Natomiast ta sama ilość soczewicy ma w sobie jedynie 116 kcal.

rośliny strączkowe

Jakie witaminy i minerały znajdują się w roślinach strączkowych?

W strączkach ekologicznych znajduje się również kwas foliowy. Ten składnik jest szczególnie ważny dla kobiet będących w ciąży oraz planujących mieć dziecko. Kwas foliowy jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój płodu. W roślinach strączkowych znajduje się również żelazo. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć. Brak żelaza może prowadzić między innymi do nadmiernych skurczów mięśni lub do obniżenia ogólnej odporności organizmu.

Kolejnym istotnym składnikiem mineralnym występującym w roślinach strączkowych bio jest wapń. Bierze on udział w tworzeniu kości i zębów. Jest szczególnie ważny dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych, które są bardziej narażone na przypadkowe złamania.

Czy wiesz, że…

… kminek, oregano, szałwia, koper, bazylia, czosnek i inne przyprawy są pomocne w likwidowaniu wzdęć i dolegliwości trawiennych po spożyciu roślin strączkowych. Warto dodać je bezpośrednio do dań ze strączkami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium