Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Strączki. Rośliny strączkowe.

Strączki mają korzystne dla zdrowia właściwości. Zawierają w sobie bardzo wiele witamin i minerałów. Mają zastosowanie w kuchni, ponieważ odpowiednio przyrządzone są po prostu bardzo mączne. Są odpowiednie do tworzenia z nich różnego rodzaju potraw. Dobrze łączą się zarówno z daniami mięsnymi, jak i typowo wegetariańskimi lub wegańskimi. Rośliny strączkowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka. Właśnie dlatego często są wykorzystywane jako zamiennik białka w dietach wegetariańskich i wegańskich. Jednak, aby odczuć pozytywny wpływ roślin strączkowych na Twój organizm, to powinieneś spożywać je w miarę regularnie.

Strączkowe

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

16,06 zł

Cena regularna: 18,67 zł

Najniższa cena: 14,49 zł
szt.
  • promocja

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

10,38 zł

szt.

Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto

Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto
Sfermentowana Soja Natto BIO 110 g Natto

UWAGA!
Produkt ten wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Możemy go wysłać, ale trzeba być świadomym, że wysyłka odbywa się na własną odpowiedzialność zamawiającego.
Zalecamy, aby dokonywać zakupów produktów chłodniczych z rozwagą, szczególnie w ciepłe dni. Istnieje ryzyko, iż produkt nie dotrze w optymalnym stanie.

Produkty chłodnicze są wysyłane wyłącznie od poniedziałku do czwartku, aby uniknąć sytuacji, w której przesyłka leży przez weekend w magazynie kurierskim.


Natto to produkt otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi z plantacji ekologicznej, poddany  naturalnemu procesowi fermentacji za pomocą bakterii Bacillus Subtilis Natto. 

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,88 zł

szt.

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

Składniki:
ciecierzyca* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

9,14 zł

szt.

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ciecierzyca Bezglutenowa BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

79,56 zł

szt.

Fasola w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco

Fasola w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco
Fasola w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco

Fasolka w Sosie Pomidorowym BIO 440 g Primaeco

Fasolka jest narodowym specjałem w wielu krajach, szczególnie doceniają ją Brazylijczycy, Anglicy i Portugalczycy. W naszym kraju powoli wraca do łask. Na szczęście! Jest to cenne źródło białka dla osób stosujących dietę wegetariańską i wegańską, witamin A, B, E i PP oraz minerałów: wapnia, magnezu, cynku i żelaza. Działa odkwaszająco na organizm – jest wykorzystywana w zbilansowanych dietach oczyszczających przewód pokarmowy. To dobra baza wytrawnych, jak i słodkich dań (fasolowych ciast albo past kanapkowych). Nasza fasolka w sosie pomidorowym wyróżnia się smakiem ze względu na obecność orientalnych przypraw: kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu połączonych z tradycyjnymi ziołami, które poprawiają trawienie – pietruszki oraz lubczyku. W Polsce najlepszym terenem na uprawę fasolki Jaś jest Dolina Dunajca, fasolka z tego regionu jest produktem chroniony unijnym prawem, zastrzeżone są nazwy Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca i Fasola z Doliny Dunajca. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak Święto Fasoli i Fasolowe Żniwa.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,12 zł

szt.

Jakie są rodzaje roślin strączkowych?

Warzywa strączkowe są zaliczane do rodziny bobowatych (inaczej motylkowatych). Są uprawiane w celach spożywczych. Otrzymuje się z nich jadalne nasiona. Są to również rośliny pastewne, więc można z nich produkować paszę dla zwierząt. Najbardziej popularnym rodzajem strączków wykorzystywanych w diecie są: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca i soja. W kuchni polskiej można też spotkać potrawy na bazie bobu. Najsmaczniejszy jest w sezonie letnim. Później można korzystać już tylko z mrożonego.

Do roślin strączkowych zalicza się inne również bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni warzywa. Są to następujące strączki: soczewica jadalna, fasola wielokwiatowa, fasolnik, ciecierzyca pospolita, soja warzywna, oraz orzacha podziemna (orzech arachidowy).

W Azji, Stanach Zjednoczonych oraz w Ameryce Południowej jest również uprawianych wiele różnych innych odmian roślin strączkowych. Raczej są one nie do kupienia w naszym kraju. Możemy tutaj wymienić na przykład: fasolę adzuki, mung, niklę indyjską czy wspięgę pospolitą.

Jaką kaloryczność mają strączki? Jakie substancje odżywcze się w nich znajdują?

Najważniejszym składnikiem w roślinach strączkowych jest białko. Stanowi ono aż czterdzieści procent ich masy. Białko bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie oraz współtworzy niektóre narządy. Białko jest pomocne we wzmacnianiu siły mięśniowej oraz we wspomaganiu ich regeneracji po intensywnym wysiłku. Właśnie dlatego zawodowi sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie chętnie wybierają produkty wysokobiałkowe, takie jak na przykład rośliny strączkowe. 100 g soczewicy dostarcza organizmowi aż 9 g białka.

Jedna porcja warzyw strączkowych zawiera około 20 gramów węglowodanów i tylko 0,37 gramów tłuszczów. Strączki ekologiczne mogą być traktowane jako niskokaloryczne danie, przekąska lub dodatek do posiłku.

W warzywach strączkowych znajdują się również witaminy, minerały oraz duże ilości błonnika. Ten ostatni wspomaga trawienie pokarmów i przyspiesza metabolizm. Produkty z wysoką zawartością błonnika są szczególnie polecane dla osób będących na diecie odchudzającej. Sto gramów strączków dostarcza aż 8 gramów błonnika. Warzywa strączkowe są dobrym wyborem również dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają tego składnika. Dlatego nie ma żadnego problemu z zastąpieniem niektórych produktów zawierających gluten na groch, cieciorkę, czy soczewicę. Warzywa strączkowe posiadają również niski indeks glikemiczny, więc wolno zwiększają poziom glukozy. Są dobrym wyborem dla osób, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi lub po prostu pragną odżywiać się zdrowo.

Rośliny strączkowe mają w swoim składzie również złożone węglowodany i nierozpuszczalny błonnik. Oba te składniki są sycące, więc nawet posiłek złożony z samych warzyw sprawia, że przez długi czas nie odczuwasz głodu. Jedzenie roślin strączkowych może również zmniejszyć ochotę na podjadanie na przykład słodyczy lub słodkich przekąsek w ciągu dnia. Warto tutaj jednak trochę uważasz na kaloryczność poszczególnych rodzajów strączków. Przykładowo, zjedzenie 100 g fasoli dostarcza do codziennej diety około 340 kcal. Natomiast ta sama ilość soczewicy ma w sobie jedynie 116 kcal.

rośliny strączkowe

Jakie witaminy i minerały znajdują się w roślinach strączkowych?

W strączkach ekologicznych znajduje się również kwas foliowy. Ten składnik jest szczególnie ważny dla kobiet będących w ciąży oraz planujących mieć dziecko. Kwas foliowy jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój płodu. W roślinach strączkowych znajduje się również żelazo. Wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć. Brak żelaza może prowadzić między innymi do nadmiernych skurczów mięśni lub do obniżenia ogólnej odporności organizmu.

Kolejnym istotnym składnikiem mineralnym występującym w roślinach strączkowych bio jest wapń. Bierze on udział w tworzeniu kości i zębów. Jest szczególnie ważny dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych, które są bardziej narażone na przypadkowe złamania.

Czy wiesz, że…

… kminek, oregano, szałwia, koper, bazylia, czosnek i inne przyprawy są pomocne w likwidowaniu wzdęć i dolegliwości trawiennych po spożyciu roślin strączkowych. Warto dodać je bezpośrednio do dań ze strączkami.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium