Kiedyś jedyne przetwory, jakie znaliśmy, to te z babcinych i maminych półek. Kobiety samodzielnie je przygotowywały. Często z owoców rosnących w sadzie. Te przetwory miały niezapomniany smak i zapach. Sklepowe dżemy, czy powidła wydają się przy nich sztuczne, pełne konserwantów, zagęstników, polepszaczy smaku. Pewnie jesz je w sezonie jesienno-zimowym, aby uzupełnić Twoją dietę o witaminy i minerały. Po przetwory powinny sięgać również dzieci i osoby starsze, które często jedzą za mało warzyw i owoców. Jednak nadal tęsknisz za babcinym dżemem. Alternatywą dla domowych powideł, czy konfitur, jak również kiszonek i marynat są przetwory ekologiczne. Znajdziesz je w sklepach ze zdrową żywnością.
BURAK ĆWIKŁOWY: Ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga procesy krwiotwórcze, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Poprawia parametry morfologiczne krwi .Sprzyja polepszeniu zdrowia osób po zabiegach operacyjnych oraz pacjentów w trakcie i po chemioterapii. Działa przeciw zakrzepowo, wzmacnia kości, reguluje pracę nerek. Burak stosowany jest też w leczeniu anemii oraz grypy. Zawiera witaminy B1,B2,C,PP,E,K1oraz związki mineralne m.in. krzem, wapń, magnez, żelazo mangan, sód.
Ekologiczny Podgrzybek Marynowany BIO 300 g Runoland
Ekologiczne podgrzybki marynowane są chlubą i ozdobą naszej kuchni od wieków. Zwane popularnie " czarnymi łebkiami" to najczęściej kupowane przez smakoszy grzyby marynowane. Firma RUNOLAND produkuje je z grzybów zbieranych w Borach Dolnośląskich. Pochodzą one z terenów nieskażonych chemicznie. W przetworach wykorzystywane są wyłącznie wyselekcjonowane podgrzybki - najwyższej jakości z lasów, w których przez co najmniej 3 lata nie były stosowane żadne środki chemiczne. Dzięki temu mamy pewność, że nasze podgrzybki marynowane są w pełni naturalne i zdrowe. Jakość produktów jest systematycznie kontrolowana przez jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA. Podgrzybki marynowane są bogate w węglowodany, enzymy, sole mineralne, wapń, fosfor, żelazo, a także witaminy D oraz B. Świeże grzyby w 90% składają się z wody, ponadto podgrzybki marynowane posiadają zaledwie 0,3% tłuszczu.
Ekologiczna Konfitura Malinowa z Cukrem Trzcinowym 300 g Owocowy Dom
Konfitura malinowa, przygotowana według tradycyjnej receptury z najwyższej jakości składników ekologicznych. Doskonała do herbaty oraz domowych wypieków i deserów.
Krem Kokosowo Migdałowy z Daktylami BIO 250 g Rapunzel
Ta orzechowo-słodka pokusa wyczarowuje wyjątkowy aromat w Twoich potrawach. Egzotyczny kokos w połączeniu z aromatycznymi migdałami i lekką słodyczą daktyli - cudowna przyjemność! Ten kremowy przecier nie wymaga żadnych dodatkowych tłuszczy ani cukru. Płynny, do smarowania czy zwarty? Olejek zawarty w maśle kokosowym ma bardzo niską temperaturę topnienia. Dlatego przecier łatwo się rozprowadza w chłodnej temperaturze pokojowej, stały w lodówce i prawie płynny od około 23 ° C. W zależności od zastosowania bez problemu sam określisz konsystencję!
100% orzechów laskowych, aromatycznie i delikatnie prażonych i bez dodatków - po prostu czysta przyjemność. Ponieważ używamy tylko organicznych orzechów i nie używamy żadnych dodatków, olej z orzechów osadza się na powierzchni. Po prostu energicznie zamieszaj, a sos znów będzie kremowy.
Ekologiczny mus z prostym składem - 34% mus mango, 33% mus bananowy, 33% mus jabłkowy to doskonały pomysł na smaczną i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Produkt pasteryzowany
Pasta Słonecznikowa z Curry Bezglutenowa BIO 180 g Zwergenwiese
Produkt bezglutenowy Delikatna, kremowa pasta do kanapek oraz świetna baza do dipów lub sosów. Produkt wegański: bez laktozy, mleka, glutenu i drożdży.
Doskonały dodatek do naleśników, racuchów, wypieków, białego sera, kanapek. Bez dodatku cukru, zawiera wyłącznie cukry naturalnie występujące w owocach. Sporządzono z 200 g owoców na 100 g produktu. Może zawierać nieliczne fragmenty pestek.
Sok z kiszonych brokułów, podobnie jak inne warzywne kiszonki, stanowi prawdziwe bogactwo substancji odżywczych, witamin i minerałów. Polecany jest przy alergiach i problemach żołądkowych.
Ekologiczny produkt z truskawek z dodatkiem soku jabłkowego. Idealny do naleśników, placków, owsianek oraz jako dodatek do ciast i ciasteczek. Sporządzono z 70 g owoców na 100 g produktu. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Gdy samodzielnie przygotowujesz przetwory z warzyw, czy owoców, to zawsze masz rzeczywisty wpływ na to, z jakich składników będą się one składały. Przetwarzanie nie poprawia smaku, ani jakości składników, z których powstają domowe przetwory. Dlatego do przetworów powinno się wybierać wyłącznie świeże, dojrzałe owoce lub warzywa. Nie może na nich być żadnych oznak zepsucia, czy pleśni. Przetwory ekologiczne charakteryzują się tym, że owoce lub warzywa, z których są robione są tak wysokiej jakości, jak sama byś wybrała do domowych przetworów. Są one poddawane obróbce zaraz po zebraniu. Nie muszą czekać w lodówkach, czy w magazynach na swoją kolej.
W przetworach ekologicznych nie ma zbędnych dodatków
Przetwory BIO są cenione przez konsumentów są proste i przejrzyste składy. Po przeczytaniu etykiety bez żadnych wątpliwości wiesz, co znajduje się w dżemie, zalewie, czy przecierze. Przykładowo, w ekologicznych dżemach znajdziesz wyłącznie owoce, koncentrat jabłkowy, pektynę, kwas L-askorbinowy. Zawartość owoców to często 80 procent lub więcej. Składniki znajdujące się w przetworach ekologicznych muszą być certyfikowane i uprawiane w odpowiednich warunkach. Jest to szczegółowo sprawdzane. Otrzymanie oznaczenia BIO nie jest proste i oznacza wysoką jakość każdego produktu.
Przetwory są o wiele bezpieczniejszym wyborem dla dzieci, ponieważ nie zawierają sztucznych konserwantów, aromatów, barwników i przerażających ilości cukru. Często w przetworach ekologicznych występuje on w minimalnych ilościach lub nie ma go wcale. Sztuczne dodatki mogą u niektórych osób powodować reakcję alergiczną, na przykład wysypkę. Przetwory ekologiczne są pasteryzowane i w ten sposób uniemożliwia się w nich rozwój drobnoustrojów. Jednak przez to, że nie ma w nich żadnych konserwantów, to ich data przydatności do spożycia może być krótsza. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce.
Możliwość zakupu przetworów z sezonowych warzyw
Gdy masz domowe przetwory w piwnicy lub w spiżarni, to masz świadomość, że przygotowałaś je z zebranych na wiosnę lub latem świeżych owoców, warzyw. W sezonie są one najsmaczniejsze i mają najwięcej substancji odżywczych. W ten sposób możesz się cieszyć smakiem sezonowych warzyw lub owoców przez cały rok. W sezonie jesienno-zimowym jest ich o wiele mniej. Natomiast, warzywa, z których przygotowywane są sklepowe przetwory często przechowuje się w chłodniach przez długie miesiące. Mają one o wiele mniej wartości odżywczych, niż dopiero co zebrane owoce, czy warzywa. Zupełnie inaczej jest w przypadku przetworów ekologicznych. Tutaj owoce i warzywa zbierane są w sezonie i wtedy przetwarzane. Dlatego są tak smaczne i pełne witamin. Warto po nie sięgnąć, aby trochę urozmaicić i wzbogacić jesienno-zimową dietę.
Przetwory – dobry pomysł na prezent
Coraz więcej osób stawia na zdrową żywność i wnikliwie czyta składy. Jeżeli masz w swoim otoczeniu kogoś, kto chce być fit lub chociaż trochę zmienić swoje nawyki żywieniowe, to dobrym pomysłem będzie podarowanie mu wysokiej jakości przetworów ekologicznych. Często mają one naprawdę estetyczne etykiety, przypominające domowe dżemy, czy kiszonki. Wiele osób starszych nie ma już sił, ani chęci samodzielnie przygotowywać przetworów na zimę. Wtedy dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po przetwory ekologiczne, które mają wiele witamin, minerałów. Są równie smaczne.
Jakie przetwory są w naszym sklepie?
W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz między innymi takie przetwory: kiszonki, dżemy, konfitury, kremy czekoladowe, kremy orzechowe, kapustę kiszoną, kimchi koreańskie, koncentrat pomidorowy. Wszystkie te przetwory mają bardzo dobre i proste składy. Możesz je wykorzystać do przygotowywania wielu dań w domowym zaciszu.
W Biosklepie znajdziesz również wysokiej jakości zakwas z buraków, wyśmienite ogórki kiszone, mus malinowy, suszone pomidory, pastę słonecznikową dla dzieci, czy powidła śliwkowe. W ofercie mamy bardzo wiele polskich i zagranicznych marek z certyfikatem BIO.
Czy wiesz, że…
… kiszona kapusta lub ogórki kiszone zawierają bakterie kwasu mlekowego z rodziny Lactobacteriaceae. Z naukowego punktu widzenia nie są one probiotykami. Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy bakteryjne o naukowo udowodnionym działaniu, potwierdzonym badaniami randomizowanymi.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.