Przetwory owocowe nierozerwalnie kojarzą się z latem. Owoce, które są zamknięte w słoikach i pasteryzowane nie psują się zbyt szybko. Dzięki temu, nawet w środku zimy możesz się cieszyć smakiem i aromatem truskawek, czy malin.
Do przetworów owocowych możemy zaliczyć nie tylko dżemy, czy konfitury, ale równie słodkie i smaczne owoce zanurzone w syropie, czy kompoty i przeciery owocowe. Po niektóre z nich, w szczególności te ekologiczne, bezpiecznie mogą sięgać nawet niemowlęta. Z przetworów owocowych możesz zrobić wiele pysznych deserów. Doskonale z ich dodatkiem smakują na przykład naleśniki, czy gorąca herbata.
Gruszki w occie to obrane połówki gruszek w lekkiej zalewie octowej o wysublimowanym, słodko - kwaśnym smaku. Owoce są jędrne, jasne, nie rozpadają się. Prezentują się równie dobrze jak smakują. Swoim zachęcającym wyglądem podnoszą estetykę i atrakcyjność serwowanych potraw. To świetny dodatek do jasnych mięs, smakuje świetnie w sałatkach np. z rukolą i orzechami. Pasują również do dań kuchni azjatyckiej. Mogą stanowić składnik pizzy i dań z kurczakiem.
Nasze gruszki w syropie produkujemy ze starej odmiany Konferencja. W słoiku znajdują się ręcznie obrane połówki gruszek w esencjonalnej zalewie. Owoce są jędrne, jasne, słodkie. Nasze gruszki w syropie zdobyły znak Jakość Tradycja przyznawany tradycyjnym produktom najwyższej jakości. Gruszki w syropie do dobry składnik sałatek owocowych czy lodów. Dzięki temu, że gruszki są twarde dobrze sprawdzają się, jako dodatek do ciast np. do tortu czekoladowego. Mogą stanowić składnik pizzy i dań z kurczakiem. W połączeniu z papryką chili i czekoladą tworzą niecodzienny deser.
Gruszki Marynowane Bezglutenowe BIO 500 g (300 g) Kowalewski
Gruszki marynowane powstały wyłącznie z ekologicznych surowców pochodzących z certyfikowanych upraw, w celu zachowania najwyższej jakości. Produkt pasteryzowany.
Gruszka korzenna to całe połówki gruszek w zalewie z octu, cynamonu i goździków. Produkt pasteryzowany. Gruszki korzenne to świetny dodatek do jasnych mięs, z rukolą tworzy zaskakującą sałatkę, mogą stanowić dodatek do schabu, w połączeniu z orzechami i śmietaną stworzą niecodzienny sos do makaronu. Mogą być podstawą ciepłych przystawek. Sprawdzają się również w słodkich połączeniach tj, z ciastem drożdżowym, w tartaletkach.
Sporządzono z 215 g owoców na 100 g produktu. Powidła śliwkowe produkujemy ze śliwek węgierek, ponieważ właśnie z tej odmiany wychodzą powidła najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku. Śliwki przecieramy wraz ze skórką przez gęste sita, dzięki czemu powidła mają gładką konsystencję a cenne wartości odżywcze ze skórki są zachowane. Następnie zagęszczamy je w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C) co pozwala zachować więcej cennych wartości odżywczych niż w produktach przygotowywanych w domu. Powidłami śliwkowymi można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Piernik przełożony tymi powidłami zyskuje szlachetny smak. Powidła śliwkowe dobrze łączą się z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli. Można z nich również przygotować ciekawy sos do mięsa lub zupę śliwkową.
Powidła śliwkowe: - produkowane z węgierek - całe owoce przetarte ze skórką - gładka, smarowna konsystencja
Owoce są niezwykle istotne w diecie każdego dziecka. Możesz w pewnym stopniu zastąpić je przetworami owocowymi, ponieważ charakteryzują się gładką konsystencją. Dzięki temu, maluch będzie mógł poznać i polubić nowe smaki. Niektóre przetwory owocowe, na przykład żurawinę, czy borówkę możesz dodawać do mięs. Świetnie smakują między innymi w połączeniu z pieczoną kaczką.
Czy w przetworach owocowych są witaminy?
Może się wydawać, że owoce po przejściu obróbki termicznej tracą wszystkie swoje wartości odżywcze. To nieprawda. Jest ich trochę mniej, ale nie dużo. Pasteryzacja tylko obniża ilość witamin w przetworach owocowych.
Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są witaminy z grupy B, A, D, E i K. Oprócz witamin w przetworach owocowych znajdują się błonnik, energetyczne cukry i fitonutrienty - związki obecne w roślinach, które mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jeżeli będziesz dodawać przetwory z owoców do codziennych potraw, to w ten sposób uczynisz krok w stronę zdrowego odżywiania. Przetwory owocowe możesz dodawać do śniadania, kolacji, deserów, a nawet do obiadu. Te o kwaśnym smaku świetnie łączą się nie tylko z mięsem, ale również z serami.
Czy sklepowe przetwory owocowe są korzystne dla zdrowia?
Obecnie panuje powszechne przekonanie, że jedyne wartościowe przetwory owocowe to takie, które samodzielnie przygotujesz w domu. To prawda, że wtedy masz pewność, co się w nich znajduje. Przetwory z supermarketu często zawierają gigantyczne ilości cukru, konserwantów, sztucznych aromatów i barwników. Jednak samodzielne robienie przetworów owocowych w domu jest czasochłonne i wymaga bardzo dużej ilości pracy. Aby był sens je przygotowywać, to musisz zrobić wiele słoików. Dla jednej osoby jest to nieopłacalne.
Alternatywą dla sklepowych przetworów są ekologiczne przetwory owocowe. Mają taki sam skład, jak te domowe, a nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni. W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Biosklep znajdziesz między innymi: gruszki w syropie i w occie, borówkę do mięs, czy przecier jabłkowy. Możesz wybrać te, które najbardziej lubisz. Przetwory owocowe mają korzystne ceny i nie musisz ich kupować w hurtowych ilościach. Gdy robisz domowe przetwory owocowe w domu, to jesteś zmuszona, na przykład do zrobienia dziesięciu lub więcej słoików malinowego dżemu, który może się popsuć. Powodem zepsucia się dżemu może być niedokładnie zakręcony słoik lub słabej jakości owoce, zbyt dojrzałe lub z niewielką ilością pleśni.
Czym wyróżniają się przetwory owocowe BIO?
Przede wszystkim składem. Nie znajdziesz w nich sztucznych dodatków. Owoce, z których wytwarzane są przetwory owocowe charakteryzują się wyjątkowo wysoką jakością. Muszą być uprawiane w konkretnych warunkach. Certyfikat BIO może otrzymać wyłącznie gospodarstwo rolne, które nie używa środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Certyfikat BIO jest dowodem na to, że dany produkt spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej.
Certyfikowane składniki znajdujące się w ekologicznych przetworach owocowych to jedno. Równie ważne jest to, że mają one maksymalnie proste składy. Często w przecierze jabłkowym znajdują się same jabłka, a w ananasie w plastrach w puszce jest tylko ananas i sok z tego owocu.
Przetwory owocowe – do jakich potraw je dodawać?
Przetwory owocowe pasują zarówno do słodkich, jak i do wytrawnych potraw. Możesz je również dodawać do domowych wypieków. Marmolada z malin będzie rewelacyjnie smakowała w połączeniu z czekoladowym brownie. Konfitura truskawkowa urozmaici smak naleśników. Mus owocowy w niewielkiej ilości dodany do jogurtu naturalnego zaspokoi Twoją chęć na słodycze.
Śliwkowa konfitura będzie bardzo dobrze pasowała do kurczaka pieczonego. Możesz do niego dodać również sos czekoladowy. Klasyczną herbatą możesz zastąpić kompot. Na pewno z takiej zmiany szczególnie ucieszą się najmłodsi. Gruszki w syropie to dobry dodatek do domowej tarty lub do deseru z bitą śmietaną. Przeciery owocowe są bardzo lubiane przez dzieci. Nie wymagają żadnych dodatków. Można je jeść bezpośrednio z opakowania.
Czy wiesz, że…
...co należy zrobić, jeżeli przetwory z owoców są zbyt kwaśne? Smak dżemów z bardzo kwaśnych owoców, takich jak: czerwona porzeczka, agrest, śliwki, rabarbar, można złagodzić poprzez dodanie szczypty sody na kilogram owoców. Do mycia owoców na przetwory oraz wszelkich warzyw lepszy jest roztwór sody.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.