BIO zbożowe płatki
Produkty zbożowe z pełnego ziarna, takie jak ekologiczne płatki zbożowe, warto włączyć do swojej codziennej diety. W zależności od rodzaju mają one nieco inne właściwości i wartości odżywcze. Ze względu na dużą różnorodność dostępnych typów każdy może znaleźć produkt odpowiedni dla siebie. Na bazie płatków zbożowych BIO można przygotować wiele pożywnych, zdrowych i smacznych potraw czy przekąsek. Płatki zbożowe są bogatym źródłem błonnika, minerałów oraz witamin. Dostarczają węglowodanów, które dodają organizmowi energii do działania.
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne Bezglutenowe Płatki Owsiane BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Raj
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Składniki
płatki owsiane* (bez glutenu) 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet
Płatki Jaglane BIO 600 g Bio Planet
Ekologiczne płatki jaglane uzyskuje się z gniecionych ziaren prosa. Płatki jaglane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami, lub przygotowane jak owsianka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Amarantusowe BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne Płatki Amarantusowe BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki amarantusowe uzyskuje się z gniecionych ziaren amarantusa. Płatki amarantusowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Gryczane BIO 300 g Bio Planet
Płatki Gryczane BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami. Polecane jako dodatek do pieczywa, kotletów - zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich - lub do zup, a także do muesli i deserów. Z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Gryczane BIO 600 g Bio Planet
Płatki Gryczane BIO 600 g Bio Planet
Ekologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami. Polecane jako dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów lub do zup, a także do muesli i deserów. Z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet
Płatki Jaglane BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki jaglane uzyskuje się z gniecionych ziaren prosa. Płatki jaglane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami, lub przygotowane jak owsianka.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Kukurydziane Jasne BIO 250 g Bio Planet
Płatki Kukurydziane Jasne BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczne płatki kukurydziane poddane lekkiemu procesowi prażenia stanowią idealny dodatek do mleka, napoju zbożowego lub jogurtu. Pyszne także jako samodzielna przekąska.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 500 g Probio
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 500 g Probio
Bezglutenowe płatki owsiane produkowane są według unikalnej technologii, która gwarantuje pełną ochronę przed skażeniem glutenem. Doskonale nadaje się do przygotowywania owsianki, muesli, ciastek, zup i hamburgerów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Quinoa (Komosa Ryżowa) BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne Płatki Quinoa BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki quinoa uzyskiwane są z gniecionego ziarna quinoa (komosy ryżowej). Polecamy jako dodatek do zup, jako składnik past oraz kotletów. Świetnie komponują się z mlekiem, jogurtem i owocami, doskonałe również jako dodatek do ciast i deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Krążki Zbożowe Kolorowe Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Krążki Zbożowe Kolorowe Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
mąka kukurydziana*, mąka owsiana* (bezglutenowa), mąka ryżowa*, cukier trzcinowy*, łuska kukurydziana*, koncentraty roślinne z (krokosza barwierskiego*, spiruliny*, rzodkiewki*, cytryny*, batatu*), sól morska, naturalne aromaty*
* certyfikowane składniki ekologiczne
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 3 kg Horeca
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa.
Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie.
Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne Bezglutenowe Płatki Owsiane BIO 300 g Bio Planet
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Bezglutenowe BIO 600 g Bio Planet
Ekologiczne Bezglutenowe Płatki Owsiane BIO 600 g Bio Planet
Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Błyskawiczne Bezglutenowe BIO 500 g Pięć Przemian
Płatki Owsiane Błyskawiczne Bezglutenowe BIO 500 g Pięć Przemian
Składniki:
płatki owsiane bezglutenowe* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Owsiane Górskie Bezglutenowe BIO 500 g Pięć Przemian
Płatki Owsiane Górskie Bezglutenowe BIO 500 g Pięć Przemian
Składniki:
płatki owsiane bezglutenowe* (100%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Teff BIO 300 g Bio Planet
Płatki Teff BIO 300 g Bio Planet
Płatki można ugotować lub dodać bezpośrednio do jogurtów, owsianek, musli.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Płatki Zbożowe z Wiórkami Czekoladowymi Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Płatki Zbożowe z Wiórkami Czekoladowymi Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
ryż*, otręby kukurydziane*, wiórki z gorzkiej czekolady* 11 % (miazga kakaowa*, cukier brązowy nierafinowany*, tłuszcz kakaowy*), cukier trzcinowy nierafinowany*, sól
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Poduszki Ryżowe z Nadzieniem Orzechowo-Kakaowym Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Poduszki Ryżowe z Nadzieniem Orzechowo-Kakaowym Bezglutenowe BIO 300 g Turtle
Składniki:
mąka ryżowa*, nadzienie z orzechów laskowych i kakao* 30% (cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*, orzechy laskowe* 8,5%, syrop ryżowy w proszku*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 4%, kakao w proszku* 4%, tłuszcz kakaowy*, emulgator: lecytyny (ze słonecznika* )), cukier trzcinowy*, mąka kukurydziana*, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu* 4 %, olej słonecznikowy*
* certyfikowane składniki ekologiczne
Opis:
Idealne jako dodatek do mleka, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Czym są płatki zbożowe?
Płatki zbożowe ekologiczne produkowane są z dojrzałych ziaren zbożowych. Uznaje się je za wartościowe źródło błonnika pokarmowego, który znany jest ze swego pozytywnego wpływu na funkcjonowanie jelit. Znajdują się w nich również cenne witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne z punktu widzenia prawidłowej pracy całego organizmu.
Naturalne płatki zbożowe to pożywna propozycja na śniadanie. Ich zaletą jest szybkość przygotowania. Często można znaleźć się w jadłospisach osób ceniących sobie zdrowy styl życia.
Jakie są rodzaje płatków zbożowych i jakie mają właściwości?
Dostępne jest wiele różnorodnych rodzajów ekologicznych płatków zbożowych. Poniżej umieszczamy krótką charakterystykę produktów najchętniej wybieranych przez konsumentów.
- Płatki owsiane ekologiczne są najchętniej wybieranym produktem wśród płatków zbożowych. To cenne źródło witamin, minerałów, białka oraz antyoksydantów. Mają w swym składzie również dobre tłuszcze.
- Płatki żytnie to skarbnica żelaza, wapnia, potasu, magnezu, sodu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawarte w nich składniki pomagają regulować przemianę materii oraz usprawniać trawienie.
- Płatki orkiszowe zawierają dużo białka oraz lepiej przyswajalny gluten (w porównaniu do produktów z pszenicy zwyczajnej). Ponadto mają w sobie cenne witaminy z grupy B oraz składniki odżywcze: żelazo, magnez, wapń, selen i potas.
- Płatki jęczmienne są lekkostrawne i korzystnie wpływają na procesy trawienne. Zawierają dużo błonnika, a także witaminy z grupy B i wiele ważnych minerałów.
- Płatki jaglane. Stanowią cenne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu krzemowego.
- Płatki ryżowe - lekkostrawne. Mają w sobie bogactwo składników odżywczych, w tym żelaza, magnezu, wapnia, witaminy E oraz witamin z grupy B.
- Płatki kukurydziane - lekkostrawne. Można w nich znaleźć m.in. magnez, żelazo, selen oraz potas.
- Płatki gryczane nie zawierają glutenu, natomiast są wartościowym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, jodu, miedzi, witaminy E, C oraz witamin z grupy B. Ponadto znajduje się w nich lizyna.
Jak są produkowane płatki zbożowe?
Płatki ze zboża mogą być pozyskiwane na trzy różne sposoby. W zależności od techniki wytarzania produkty wyróżniają się nieco innymi właściwościami oraz metodą przygotowania.
- Płatki zwykłe naturalne – wytwarzane są z całych ziaren zbóż. Ziarna są łuskane, a następnie prasowane. Ten rodzaj produktu uważany jest za najcenniejsze źródło składników odżywczych – witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Przed spożyciem należy je ugotować (przez 10-15 minut) lub wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. Zazwyczaj rekomenduje się pozostawienie ich zamoczonych na całą noc. Wówczas rano są gotowe do spożycia.
- Płatki górskie – wytwarzane są z krojonych lub rozdrabnianych ziaren zbóż. Są zatem drobniejsze niż płatki zwykłe. Ten rodzaj produktu nie wymaga długiego gotowania (wystarczy 2-5 minut) czy całonocnego namaczania.
- Płatki błyskawiczne – są to pocięte i zgniecione płatki naturalne, które następnie poddane są obróbce (namaczanie, podgrzewanie). Z tego też względu taki produkt jest od razu gotowy do spożycia bez gotowania. Mają mniej składników odżywczych niż płatki zwykłe, jednak nadal stanowią wartościowy dodatek do owsianek czy koktajli.
Musli i granola – smaczne płatki zbożowe ekologiczne
Produkty zbożowe to także musli oraz granola. Są to produkty, które w swym składzie mogą zawierać różne mieszanki płatków zbożowych BIO. Ponadto są urozmaicane o m.in. suszone owoce, orzechy czy nasiona. Możemy stworzyć również swoje własne musli lub granolę – łącząc ze sobą ulubione składniki.
Z czym jeść płatki zbożowe?
Płatki zbożowe BIO można jeść na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie ich do owsianki wraz z ulubionymi owocami (świeże, suszone), orzechami, kakao, cynamonem czy miodem. Warto próbować nowych smaków i łączyć ze sobą różne rodzaje płatków. To prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu. Dobrze smakują z tradycyjnym lub roślinnym mlekiem, kefirem, jogurtem czy maślanką.
Produkt ten może zostać dodany do koktajli. Wystarczą 2-3 łyżki ulubionych płatków zmiksowanych z owocami czy warzywami, aby taki posiłek był pożywniejszy i dostarczał większą dawkę energii do działania.
Ponadto płatki zbożowe ekologiczne można wykorzystać jako składnik do deserów, ciast, ciasteczek, batoników, mięs, farszów, domowego pieczywa, panierki do kotletów oraz jako dodatek do zup (mlecznych i warzywnych). Warto także wspomnieć, że w ostatnim czasie doceniane są nie tylko za swoje walory smakowe i odżywcze. Znalazły pewne zastosowanie w kosmetyce – jako składnik domowych maseczek na twarz.