Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO zbożowe płatki

Produkty zbożowe z pełnego ziarna, takie jak ekologiczne płatki zbożowe, warto włączyć do swojej codziennej diety. W zależności od rodzaju mają one nieco inne właściwości i wartości odżywcze. Ze względu na dużą różnorodność dostępnych typów każdy może znaleźć produkt odpowiedni dla siebie. Na bazie płatków zbożowych BIO można przygotować wiele pożywnych, zdrowych i smacznych potraw czy przekąsek. Płatki zbożowe są bogatym źródłem błonnika, minerałów oraz witamin. Dostarczają węglowodanów, które dodają organizmowi energii do działania.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym są płatki zbożowe?

Płatki zbożowe ekologiczne produkowane są z dojrzałych ziaren zbożowych. Uznaje się je za wartościowe źródło błonnika pokarmowego, który znany jest ze swego pozytywnego wpływu na funkcjonowanie jelit. Znajdują się w nich również cenne witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne z punktu widzenia prawidłowej pracy całego organizmu.

Naturalne płatki zbożowe to pożywna propozycja na śniadanie. Ich zaletą jest szybkość przygotowania. Często można znaleźć się w jadłospisach osób ceniących sobie zdrowy styl życia.

Jakie są rodzaje płatków zbożowych i jakie mają właściwości?

Dostępne jest wiele różnorodnych rodzajów ekologicznych płatków zbożowych. Poniżej umieszczamy krótką charakterystykę produktów najchętniej wybieranych przez konsumentów.

  • Płatki owsiane ekologiczne są najchętniej wybieranym produktem wśród płatków zbożowych. To cenne źródło witamin, minerałów, białka oraz antyoksydantów. Mają w swym składzie również dobre tłuszcze.

  • Płatki żytnie to skarbnica żelaza, wapnia, potasu, magnezu, sodu, witaminy E oraz witamin z grupy B. Zawarte w nich składniki pomagają regulować przemianę materii oraz usprawniać trawienie.

  • Płatki orkiszowe zawierają dużo białka oraz lepiej przyswajalny gluten (w porównaniu do produktów z pszenicy zwyczajnej). Ponadto mają w sobie cenne witaminy z grupy B oraz składniki odżywcze: żelazo, magnez, wapń, selen i potas.

  • Płatki jęczmienne są lekkostrawne i korzystnie wpływają na procesy trawienne. Zawierają dużo błonnika, a także witaminy z grupy B i wiele ważnych minerałów.

  • Płatki jaglane. Stanowią cenne źródło witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu krzemowego.

  • Płatki ryżowe - lekkostrawne. Mają w sobie bogactwo składników odżywczych, w tym żelaza, magnezu, wapnia, witaminy E oraz witamin z grupy B.

  • Płatki kukurydziane - lekkostrawne. Można w nich znaleźć m.in. magnez, żelazo, selen oraz potas.

  • Płatki gryczane nie zawierają glutenu, natomiast są wartościowym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, jodu, miedzi, witaminy E, C oraz witamin z grupy B. Ponadto znajduje się w nich lizyna.

ekologiczne płatki zbożowe

Jak są produkowane płatki zbożowe?

Płatki ze zboża mogą być pozyskiwane na trzy różne sposoby. W zależności od techniki wytarzania produkty wyróżniają się nieco innymi właściwościami oraz metodą przygotowania.

  • Płatki zwykłe naturalne – wytwarzane są z całych ziaren zbóż. Ziarna są łuskane, a następnie prasowane. Ten rodzaj produktu uważany jest za najcenniejsze źródło składników odżywczych – witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Przed spożyciem należy je ugotować (przez 10-15 minut) lub wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. Zazwyczaj rekomenduje się pozostawienie ich zamoczonych na całą noc. Wówczas rano są gotowe do spożycia.

  • Płatki górskie – wytwarzane są z krojonych lub rozdrabnianych ziaren zbóż. Są zatem drobniejsze niż płatki zwykłe. Ten rodzaj produktu nie wymaga długiego gotowania (wystarczy 2-5 minut) czy całonocnego namaczania.

  • Płatki błyskawiczne – są to pocięte i zgniecione płatki naturalne, które następnie poddane są obróbce (namaczanie, podgrzewanie). Z tego też względu taki produkt jest od razu gotowy do spożycia bez gotowania. Mają mniej składników odżywczych niż płatki zwykłe, jednak nadal stanowią wartościowy dodatek do owsianek czy koktajli.

Musli i granola – smaczne płatki zbożowe ekologiczne

Produkty zbożowe to także musli oraz granola. Są to produkty, które w swym składzie mogą zawierać różne mieszanki płatków zbożowych BIO. Ponadto są urozmaicane o m.in. suszone owoce, orzechy czy nasiona. Możemy stworzyć również swoje własne musli lub granolę – łącząc ze sobą ulubione składniki.

Z czym jeść płatki zbożowe?

Płatki zbożowe BIO można jeść na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie ich do owsianki wraz z ulubionymi owocami (świeże, suszone), orzechami, kakao, cynamonem czy miodem. Warto próbować nowych smaków i łączyć ze sobą różne rodzaje płatków. To prosty sposób na urozmaicenie jadłospisu. Dobrze smakują z tradycyjnym lub roślinnym mlekiem, kefirem, jogurtem czy maślanką.

Produkt ten może zostać dodany do koktajli. Wystarczą 2-3 łyżki ulubionych płatków zmiksowanych z owocami czy warzywami, aby taki posiłek był pożywniejszy i dostarczał większą dawkę energii do działania.

Ponadto płatki zbożowe ekologiczne można wykorzystać jako składnik do deserów, ciast, ciasteczek, batoników, mięs, farszów, domowego pieczywa, panierki do kotletów oraz jako dodatek do zup (mlecznych i warzywnych). Warto także wspomnieć, że w ostatnim czasie doceniane są nie tylko za swoje walory smakowe i odżywcze. Znalazły pewne zastosowanie w kosmetyce – jako składnik domowych maseczek na twarz.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium