Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Chia BIO 400 g Bio Planet
Chia BIO 400 g Bio Planet

13,97 zł

Cena regularna:

16,96 zł

Najniższa cena: 12,60 zł
szt.
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet

14,95 zł

Cena regularna:

18,71 zł

Najniższa cena: 14,95 zł
szt.
Amarantus Bio 500 g Bio Planet
Amarantus Bio 500 g Bio Planet

11,92 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO pestki i nasiona

Pestki i nasiona to tak naprawdę skondensowane źródło cennych pierwiastków. Ich właściwości zdrowotne i lecznicze są doskonale znane od tysięcy lat. Pestki i nasiona ekologiczne stanowią cenne źródło witaminy E, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto są wartościowym źródłem nieprzetworzonych kwasów tłuszczowych w diecie. Tłuszcze oraz witamina E mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wątroby i właściwego przebiegu procesów samooczyszczania organizmu.

Nasiona i Pestki ekologiczne

Pestki Dyni Ciemnozielone BIO 1 kg Bio Planet Pestki Dyni Ciemnozielone BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

43,49 zł

Cena regularna: 50,38 zł

Najniższa cena: 39,99 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Pestki Dyni Ciemnozielone Polskie BIO 1 kg Bio Planet Pestki Dyni Ciemnozielone Polskie BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

32,99 zł

Cena regularna: 39,90 zł

Najniższa cena: 34,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Sezam Biały Niełuskany BIO 1 kg Bio Planet Sezam Biały Niełuskany BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

22,99 zł

Cena regularna: 26,22 zł

Najniższa cena: 23,95 zł
zobacz więcej
  • promocja
Pestki Dyni Ciemnozielone BIO 350 g Bio Planet Pestki Dyni Ciemnozielone BIO 350 g Bio Planet
Cena:

17,75 zł

Cena regularna: 21,63 zł

Najniższa cena: 18,23 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Amarantus BIO 1 kg Bio Planet Amarantus BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

16,49 zł

Cena regularna: 21,52 zł

Najniższa cena: 14,49 zł
zobacz więcej
  • promocja
Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

16,38 zł

Cena regularna: 19,88 zł

Najniższa cena: 16,56 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet Mak Niebieski BIO 400 g Bio Planet
Cena:

15,49 zł

Cena regularna: 18,71 zł

Najniższa cena: 13,99 zł
zobacz więcej
  • promocja
Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet Słonecznik Łuskany, Bezglutenowy BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

14,95 zł

Cena regularna: 18,71 zł

Najniższa cena: 14,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Chia BIO 400 g Bio Planet Chia BIO 400 g Bio Planet
Cena:

13,97 zł

Cena regularna: 16,96 zł

Najniższa cena: 12,60 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Pestki Dyni Ciemnozielone Europejskie BIO 350 g Bio Planet Pestki Dyni Ciemnozielone Europejskie BIO 350 g Bio Planet
Cena:

13,49 zł

Cena regularna: 16,61 zł

Najniższa cena: 13,24 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Nasiona i pestki ekologiczne – jak wybierać i przechowywać?

Kupując nasiona i pestki ekologiczne najlepiej wybierać je w formie niełuskanej. Dzięki temu przechowywanie jest łatwiejsze, a w jego trakcie nasiona nie są tak narażone na jełczenie i utratę cennych wartości odżywczych. To oczywiście nie oznacza, że należy zrezygnować z zakupu łuskanych nasion i pestek. Ważne jednak, aby przechowywać je w ciemnych, szklanych słoikach lub butelkach. Najlepiej składować je w chłodnym miejscu. Dlaczego nie można wybierać plastikowych opakowań? Badania dowiodły, że produkty oleiste wchodzą w reakcję z tym tworzywem. W efekcie powstają szkodliwe dla zdrowia związki zwane plastycydami.

Nasiona i pestki ekologiczne – jak uniknąć jełczenia nasion i pestek?

Spożywanie zjełczałych nasion i pestek oleistych jest niewskazane. Jełczenie to szereg procesów, które samoistnie zachodzą w tłuszczach podczas ich zbyt długiego przechowywania. Dochodzi wtedy do utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w nich wiązań estrowych. Zjedzenie zjełczałych nasion i pestek może spowodować pogorszenie samopoczucia oraz podrażnić wyściółkę żołądka i jelit. W takiej sytuacji w organizmie zachodzą niekorzystne zmiany, w tym spowolnienie działania enzymów trzustkowych. W efekcie pojawiają się trudności z trawieniem oraz prawidłowym metabolizmem spożywanych tłuszczów. Jełczenie znacząco zmniejsza wartości odżywcze nasion oleistych. Dotyczy to szczególnie niezwykle cennych, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E.

Najpopularniejsze nasiona i pestki ekologiczne

Na liście najpopularniejszych nasion i pestek ekologicznych, które warto włączyć do planu żywienia, znajdują się:

  • Amarantus

Nazywany jest również szarłatem. Posiada wiele właściwości odżywczych, które pozwalają zaliczyć go do tzw. super foods. Nasiona amarantusa zawierają duże ilości skwalenu. To związek organiczny, który jest naturalnym składnikiem lipidów w organizmie. Ułatwia on usuwanie toksyn i chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Skwalen działa ochronne na ośrodkowy układ nerwowy oraz wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Nasiona ekologiczne amarantusa to cenne źródło białka. Zawierają również duże ilości węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Amarantus ekologiczny nie zawiera glutenu oraz ma niski indeks glikemiczny.

  • Nasiona chia

Ekologiczne nasiona chia są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej. To roślina pochodząca z Meksyku oraz Gwatemali. Chia stanowią najbogatsze roślinne źródło kwasu ALA. Olej wyprodukowany z tych nasion jest w 63% złożony z kwasów omega-3. To czyni go najcenniejszym źródłem tego związku. Nasiona ekologiczne chia dostarczają również cynk oraz błonnik. Ponadto zawierają pełnowartościowe białko, magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas oraz wiele innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

  • Len brązowy

Ekologiczne nasiona lnu brązowego odgrywają ważną rolę w procesie leczenia schorzeń żołądka oraz jelit. Działają osłonowo oraz wzmagają ruchy perystaltyczne. Siemię lniane pomaga przy nadkwasocie żołądka oraz chorobie wrzodowej. Nasiona ekologiczne łagodzą podrażnienia błony śluzowej oraz działają przeciwbólowo w przypadku bólów żołądka. Siemię lniane jest polecane przy biegunkach, zaparciach, chorobach dróg moczowych i pęcherza moczowego. Ekologiczne nasiona lnu brązowego mogą być stosowane zewnętrznie przy leczeniu stanów zapalnych skóry, problemów dermatologicznych, owrzodzeń czy oparzeń.

  • Len złoty

Ekologiczne nasiona lnu złotego zawierają 43-44% oleju. Połowa tej wartości to kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwas alfa-linolenowy. Złote nasiona lnu mają wyższą zawartość od brązowego. Len złoty jest stosowany jako element profilaktyki chorób serca i naczyń krwionośnych. Nasiona ekologiczne są także cennym źródłem lignanów, których zawartość jest 7 razy większa niż w przypadku sezamu. Złoty len posiada zdrowy, świetnie zbilansowany stosunek tłuszczu, kalorii i białka.

  • Mak niebieski

Ekologiczny mak niebieski jest wartościowym źródłem wapnia oraz minerałów jak cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, miedź, wapń i żelazo. Dostarcza także do organizmu witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, D i E. Nasiona maku niebieskiego są wypełnione zdrowymi tłuszczami roślinnymi. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy oraz linolowy). Mak niebieski jest doskonałym źródłem błonnika, który razem z kwasami tłuszczowymi wspomaga przemianę materii oraz stymuluje pracę jelit.

  • Pestki dyni

Ekologiczne pestki dyni są wykorzystywane jako wsparcie procesu leczenia schorzeń nerek oraz pomagają przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych. Dodatkowo stosuje się je przy skurczach mięśniowych, bólach nadgarstków i dłoni oraz dolegliwościach związanych z napięciem przedmiesiączkowym. Olej wytłaczany z ekologicznych pestek dyni wykazuje silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. To zasługa obecności lignanów, czyli związków roślinnych uczestniczących w regulacji hormonalnej. Pestki dyni wykazują także właściwości przeciwpasożytnicze oraz zawierają w składzie wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

  • Ziarna kukurydzy

Ekologiczne ziarna kukurydzy to cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Ponadto zawiera wysokie stężenie polifenoli, które mają silne działanie przeciwutleniające, pomagają zapobiegać powstawaniu chorób zwyrodnieniowych oraz opóźniają procesy starzenia. Ekologiczne ziarna kukurydzy to cenne źródło witaminy E, protein, fosforu, żelaza, manganu.

  • Sezam

Ekologiczne nasiona sezamu zawierają sezamol oraz sezamolinę, która chroni je przed jełczeniem. Sezamolina stanowi cenne wsparcie dla osób cierpiących na schorzenia układu krążenia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć zawartość złego cholesterolu oraz obniżyć stres oksydacyjny. Ekologiczne nasiona sezamu są jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli. Ponadto zawierają ok. 20% białek, fosfor, potas, magnez, lignany oraz duże ilości witaminy E. Ziarna sezamu wykazują działanie przeciwbólowe, wykrztuśne i moczopędne.

  • Słonecznik

Ekologiczne nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E. To dla organizmu nieocenione wsparcie w zwalczaniu wolnych rodników, które wywołują stany zapalne. Ziarna słonecznika są polecane osobom cierpiącym na choroby reumatyczne, astmę oraz chorzenia układu krążenia. Ekologiczne nasiona są cennym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Słonecznik zawiera także fitosterole wspomagające obniżenie poziomu cholesterolu i zwiększające ochronę przed rozwojem chorób układu sercowego.

  • Nasiona na kiełki

Ekologiczne nasiona na kiełki stanowią cenne źródło składników odżywczych w tym witamin, soli mineralnych, mikroelementów oraz enzymów. Można je dodawać do sałatek, surówek, kanapek oraz używać jako dekoracji potraw.

pestki i nasiona ekologiczne

Jak wykorzystać nasiona i pestki ekologiczne?

Ekologiczne pestki i nasiona spożywa się najczęściej na surowo lub lekko podprażone. W takiej formie smakują najlepiej. Najwięcej wartości odżywczych mają nasiona oraz pestki namoczone w wodzie przez kilka godzin. Dlaczego? Kilkugodzinne namoczenie inicjuje proces kiełkowania i poprawia strawność białek oraz tłuszczy w nich zawartych. Po wcześniejszym namoczeniu nasiona można osuszyć i poddać prażeniu. Ten proces zmniejsza ryzyko jełczenia. Prażenie nie może trwać zbyt długo, ponieważ wysoka temperatura wywołuje negatywne zmiany w budowie kwasów tłuszczowych. W efekcie zmniejszają się ich właściwości prozdrowotne.

Optymalną dzienną ilością jest jedna łyżka pestek i nasion. Podczas spożycia należy je dokładnie przeżuwać, co ułatwia trawienie. Spożywanie nadmiernych ilości pestek i nasion obciąża układ trawienny i może powodować wzdęcia oraz gazy.

Nasiona i pestki ekologiczne to wartościowy dodatek do codziennej diety, który może wzbogacić wiele potraw. Warto je wykorzystać do sałatek, zup czy deserów, aby urozmaicić plan żywieniowy o cenne składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium