BIO mąka
Mąka jest wytwarzana z ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. W czasie całego cyklu wzrostu nie są one poddawane działaniu nawozów sztucznych czy innych związków chemicznych. Ma to bezpośredni wpływ na ich jakość. Mąka nie ma w składzie polepszaczy smaku oraz sztucznych dodatków. To bezpośrednio wpływa na jakość przyrządzanych z niej potraw. Oprócz doskonale znanej mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej w kategorii produktów ekologicznych dostępnych jest wiele innych rodzajów. Stanowią one bazę do przygotowania wielu zdrowych i pełnowartościowych potraw.
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Składniki:
mąka kasztanowa* 100 %
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Ekologiczna mąka ryżowa jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna ryżu. Polecamy do wszelkich wypieków - chleba, ciast, ciastek oraz deserów, naleśników, placków.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Składniki:
ekologiczna mąka z PSZENICY orkisz razowa typ 2000.
Opis:
Mąka orkiszowa razowa może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Tapioka (Skrobia z Manioku) Bezglutenowa BIO 3 kg Horeca
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Topinamburu Bezglutenowa BIO 500 g Dary Natury
Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
Polecana dla diabetyków
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później został wyparty przez ziemniaki. Obecnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Migdały Mielone (Mąka Migdałowa) BIO 400 g Bio Planet
Migdały Mielone, Mąka Migdałowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Bananowa BIO 500 g Batom
Mąka Bananowa BIO 500 g Batom
Mąka z bananów warzywnych (plantany, platany) jest neutralna w smaku można więc przyrządzać z niej dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Doskonała także jako zagęszczacz do zup lub sosów.
Składniki:
banany zielone (plantany)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Informacja alergenna:
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy i sezam
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro
Mąka 00 jest włoską mąką, wykorzystywaną głównie do robienia pizzy. Jest ona bardzo drobno mielona - przypomina śnieżnobiały pył. Mąka 00 jest mąką najbardziej bogatą w GLUTEN, co za tym idzie… jest kaloryczna, ale czego nie robi się dla lepszego dania? Smak pizzy czy innej potrawy z wykorzystaniem mąki 00 rekompensuje ilość zjedzonych kalorii! Dlatego warto, by w naszej szafce znajdowała się również mąka 00. Wypiekane ciasto z mąki typu 00 jest miękkie oraz delikatne. Pizza, którą wykonamy z mąki 00 jest chrupiąca na zewnątrz, ale miękka i puszysta w środku. Dzięki temu, że mąka 00 jest drobno mielona, bardzo szybko i łatwo można z niej ugnieść ciasto.
Mąka 00 nadaje się również do ciasta na ravioli oraz lekkie włoskie bułki, chleb oraz typowe włoskie pieczywo – focaccia. Jest również idealna do pieczenia słodkich ciast i ciasteczek. Na jej bazie powstają wyśmienite biszkopty, pyszne kruche ciasta i delikatne ciasteczka.
Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* (100%).
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Typ 2000 BIO 1,5 kg Niro
Ekologiczna mąka orkiszowa TYP 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna orkiszu ekologicznego.
Charakteryzuje się dużą zawartością witamin i składników mineralnych.
Ziarna przeznaczone na mąkę mielone są w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Nasza pełnoziarnista mąka jest pakowana przez nas od razu po przemiale, by zachować wszystkie wartości odżywcze. Wszystko bez chemii, konserwantów i sztucznych barwników.
Mąką idealna do każdego rodzaju domowych wypieków. Może być używana do wypieku domowego chleba, ciast oraz do zagęszczania zup i sosów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro
Mąka produkowana jest z najlepszych jakościowo odmian orkiszu Schwabenkorn, Frankenkorn i Ostro - według zaleceń Św. Hildegardy z Bingen.
Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.
Jest to typ mąki szerokiego zastosowania. Z powodzeniem wyjdą z niej wszelkie kluski, placki, naleśniki, drożdżowe i kruche ciasta, czy zaparzane ciasto na pierogi.
Sprawdza się jako zagęstnik zup i sosów, doskonale komponuje się z innymi mąkami.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Pradawna Pszenica BIO 1 kg Niro
Mieszanka mąk ze świeżego pełnego przemiału ziarna: samopszy, płaskurki i ORKISZU ekologicznego. Typ 2000 - mąka pełnoziarnista.
Ziarna przeznaczone na mąke mielone są w młynach żarnowych dzień przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego.
Nasza pełnoziarnista mąka jest pakowana przez nas od razu po przemiale, by zachować wszystkie wartości odżywcze.
Mąką idealna do każdego rodzaju domowych wypieków.
Składniki:
świeżo zmielona pełnoziarnista mąka z: PSZENICY samopszy* (33,3%), PSZENICY płaskurki* (33,3%), PSZENICY ORKISZ* (33,3%).
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka Orkiszowa Typ 1050 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Składniki:
mąka z pszenicy orkisz typ 1050*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka orkiszowa otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych. dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna.
Certyfikat: BIO, Demeter
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet
Migdały Mielone - Mąka Migdałowa BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaskakująco sycąca. Idealna do zagęszczania sosów i zup. Polecamy także jako alternatywę dla tradycyjnej mąki do wypieku ciast i pieczywa.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Mąka z Samopszy Typ 1850 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Składniki:
mąka pszenna z samopszy typ 1850*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Ziarna z certyfikowanych upraw biodynamicznych. Mąka pszenna z samopszy otrzymana z mielenia ziaren w młynach żarnowych. Dzięki niewielkiej prędkości obrotowej kamienia mielącego zachowane zostają wszystkie wartościowe składniki ziarna
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy
Ekologiczna Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 1 kg Babalscy
Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego świata. Uprawiamy i do produkcji produktów używamy orkisz odmiany SCHWABENKORN.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Łubinowa BIO 500 g Bio Qlinar
Może służyć jako substytut jaj, do przygotowania gofrów, ciastek i deserów. W chlebie, jako zastępnik do 15 % mąk zbożowych.
Składniki:
nasiona ŁUBINu brązowego ekologicznego, tostowane, mikronizowane
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Chlebowa Nadbużańska Typ 1100 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Zapomniany na wiele dziesięcioleci, nie został poddany modyfikacjom. Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Jej wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż pokrewnych mąk pszennych chlebowych. Zawiera więcej witaminy PP, B-karotenu i witamin A, E i z grupy B, cynku, miedzi, selenu, żelaza, fosforu, magnezu i wapna. Odznacz się dużą zawartością kwasu krzemowego odpowiadającego za zdrowe włosy, paznokcie, skórę i układ pokarmowy.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Lniana Złota Pełnotłusta Bezglutenowa BIO 500 g Bio Qlinar
Składniki:
prażone, mielone nasiona lnu złotego*
* certyfikowany składniki ekologiczny
Opis:
Może służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, ryb i warzyw.
Produkt o niskiej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Gryczana Pełnoziarnista Polska BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna Mąka Gryczana Pełnoziarnista (Razowa) BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Należy do jednej z najbardziej odżywczych mąk. Najczęściej stosowana do wyrobu ciasta naleśnikowego, makaronu, klusek, placków oraz przy wypieku blinów. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Orkiszowa Jasna Nadbużańska Typ 700 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka o unikalnych walorach smakowych i wszechstronnych prozdrowotnych właściwościach orkiszu – zboża spokrewnionego z pszenicą. Mąka luksusowa jasna wysokiego stopnia przemiału odplewionych, obłuszczonych, oczyszczonych i rozdrobnionych 100% ziaren orkiszu pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Jasna Typ 550 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.
Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ jasna ekologiczna.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Chlebowa Typ 750 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.
Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ chlebowa, ekologiczna
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Mąki Podlaskie
„Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski. Zarówno uprawa zbóż, przemiał oraz konfekcjonowanie odbywają się w okolicach Bielska Podlaskiego, 30 km od Puszczy Białowieskiej. Dzięki temu nasi Klienci mogą być pewni, że otrzymują produkt najwyższej jakości, wytwarzany zgodnie z tradycyjną recepturą przez podlaskich młynarzy. Potwierdzeniem najwyższej jakości naszych mąk jest uzyskany przez nie certyfikat ekologiczny. Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb.
Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ razowa ekologiczna.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Migdałowa 250 g Naturavena
Jest jedną z najzdrowszych mąk, jakie istnieją. Wykonuję się ją poprzez zmielenie na drobniutki proszek MIGDAŁÓW obranych i tych ze skórką (wówczas mąką jest ciemniejsza).
Składniki:
MIGDAŁY mielone (mąka z migdałów) 100%
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka z Kasztanów Jadalnych BIO 250 g Viands
Mąka z Kasztanów Jadalnych Bezglutenowa BIO 250 g Viands
Mąka kasztanowa polecana jest jako dodatek do pieczenia chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek.
Może być łączona z innymi mąkami przy tworzeniu domowych wypieków
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka Gryczana Jasna BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Gryczana Jasna BIO 1 kg Bio Planet
Opis:
Ekologiczna mąka gryczana jasna otrzymywana jest z obłuskanego, nieprażonego ziarna gryki. Polecamy do ciasta naleśnikowego, makaronów, placków, blinów. Doskonała również do wypieku chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Składniki:
ekologiczna mąka gryczana jasna 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Lniana Brązowa Pełnotłusta Bezglutenowa BIO 500 g Bio Qlinar
Składniki:
prażone, mielone nasiona lnu brązowego*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Może służyć jako dodatek do pieczenia chleba, ciastek, naleśników, panierka do drobiu, ryb i warzyw.
Produkt o niskiej zawartości węglowodanów. Idealny składnik diety keto.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Ryżowa Pełnoziarnista BIO 1 kg Bio Planet
Ekologiczna mąka ryżowa jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna ryżu.
Polecamy do wszelkich wypieków - chleba, ciast, ciastek oraz deserów, naleśników, placków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Luksusowa Typ 550 Demeter BIO 1 kg Juchowo
Ziarno pochodzi z certyfikowanych upraw biodynamicznych z naszego gospodarstwa. Mąkę luksusową szczególnie polecamy do wypieku pierników, murzynków oraz wszystkich ciast drożdżowych. Znakomicie nadaje się do naleśników oraz na ciasto na pizzę.
Składniki:
ekologiczna mąka z PSZENICY ORKISZ typ 550.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Mąka Gryczana Bezglutenowa BIO 500 g Probio
Składniki:
mąka gryczana 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.
Kraj producenta: Czechy
Certyfikat: BIO, Bezgluten
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet
Mąka z Ciecierzycy BIO 800 g Bio Planet
Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki.
Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.
Polecamy do wypieku pieczywa, makaronów, a szczególnie naleśników, zwanych socca.
Posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym doskonała również do zagęszczania zup i sosów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Bananowa BIO 250 g Batom
Mąka Bananowa BIO 250 g Batom
Opis:
Mąka z bananów warzywnych (plantany, platany) jest neutralna w smaku można więc przyrządzać z niej dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Doskonała także jako zagęszczacz do zup lub sosów.
Jest naturalnie bezglutenowa, świetnie nadaje się do wszelkich wypieków oraz do przygotowywania deserów.
Szeroko stosowana w Afryce do przygotowania tradycyjnej potrawy zwanej fufu.
Składniki:
banany zielone (plantany)* 100%
* certyfikowany składnik ekologiczny
Kraj producenta: Polska
Kraj pochodzenia składników: Sri Lanka
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Ryżowa Jasna BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Ryżowa Jasna BIO 1 kg Bio Planet
Składniki:
ekologiczna mąka ryżowa jasna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opis:
ekologiczna mąka ryżowa jasna pochodzi z przemiału białego ryżu. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Polecamy do zagęszczania zup i sosów oraz słodkich i słonych wypieków.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Teff BIO 400 g Bio Planet
Mąka Teff BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczna mąka teff otrzymywana jest ze zmielonych ziaren miłki abisyńskiej. Dodaje potrawom lekko orzechowego aromatu. Od wieków stosowana przez ludność z krajów afrykańskich do przyrządzania tradycyjnego chleba, zwanego injera. Polecamy do wypieku pieczywa, placków, ciast, ciasteczek, naleśników, a także jako zagęstnik do zup i sosów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Orkiszowa Biała Typ 550 Luksusowa BIO 1 kg BioHarmonie
Składniki:
mąka orkiszowa typ 550* 100%
* składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Opis:
Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Orkisz jest starą odmianą pszenicy. W starożytności ceniony za swoje walory odżywcze. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm.
Ekologiczna mąka orkiszowa o przemiale 550 może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek. Również do przygotowywania naleśników lub do zagęszczania zup i sosów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka z Czerwonej Soczewicy Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z Czerwonej Soczewicy Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z soczewicy doskonale nadaje się do zagęszczania dań mięsnych, warzyw i zup, do wypieku ciasteczek, muffinów, panierowania czy przygotowywania ciast i naleśników.
Składniki:
Mąka z soczewicy* (*składnik ekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka z Żołędzi Bezglutenowa BIO 500 g Dary Natury
Mąka z Żołędzi BIO 500 g Dary Natury
Mąka żołędziowa była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 250 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 250 g Bio Planet
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak.
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jak powstaje mąka ekologiczna?
W uprawie mąki ekologicznej nie są wykorzystywane nawozy azotowe, herbicydy, fungicydy, insektycydy oraz chemiczne zaprawki nasion. Stosuje się za to płodozmian, dzięki któremu można zapewnić optymalne warunki glebowe do wzrostu i rozwoju roślin. Pod uprawę wybiera się wysokiej jakości, trwałe zboża o najwyższym stopniu odporności na choroby. Jedyną formą ochrony upraw są zabiegi ręczne lub mechaniczne oraz stwarzanie optymalnych warunków bytowych dla pożytecznych organizmów.
Produkcja mąki ekologicznej odbywa się wyłącznie w młynach posiadających stosowny certyfikat. To daje gwarancję, że produkt końcowy nie będzie sztucznie wybielany oraz „wzbogacany” niepożądanymi dodatkami.
Rodzaje mąki
Mąki to kategoria produktów, która cechuje się dużym zróżnicowaniem. Na liście najchętniej wybieranych znajduje się:
- Mąka pszenna – w zależności od typu nadaje się zarówno do wypieku chleba, jak i klusek, makaronów czy pierogów,
- Mąka orkiszowa – charakteryzuje się przyjemnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i nie zawiera goryczki typowej dla mąki pszennej,
- Mąka żytnia – świetnie nadaje się do produkcji makaronu, wypieku domowego chleba, jak i tradycyjnego piernika, tarty oraz kruchych ciasteczek.
Pozostałe rodzaje mąki warte wypróbowania to:
- Mąka ziemniaczana – stymuluje pracę jelita grubego, może obniżać poziom cukru we krwi, poprawiać wrażliwość na insulinę i wpływać na redukcję apetytu,
- Mąka amarantusowa – idealna dla osób z nietolerancją glutenu, zawiera błonnik, łatwo przyswajalne białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- Mąka z ciecierzycy – jest podstawowym składnikiem doskonale znanych potraw jak hummus czy falafel, świetnie zastępuje bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach,
- Mąka gryczana – wspomaga odchudzanie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz nieocenionym źródłem błonnika,
- Mąka jaglana – nie zawiera glutenu i odpowiada za jasny kolor wypieków oraz niepowtarzalny, aksamitny smak,
- Mąka kasztanowa – wartościowe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, które jest zalecane osobom na diecie cukrzycowej,
- Mąka kukurydziana – lekkostrawna mąka bezglutenowa, która nie podrażnia żołądka i zawiera ważny dla organizmu błonnik,
- Mąka kokosowa – mąka bezglutenowa wykorzystywana do wypieku ciast, muffinek, chlebków, naleśników oraz spodów do pizzy,
- Mąka migdałowa – mąka bezglutenowa, która doskonale nadaje się do słodkich wypieków jak naleśniki, ciastka, racuchy,
- Mąka owsiana – zawiera dużo białka, błonnika, cynku, magnezu, manganu, żelaza oraz cennych tłuszczów, jak kwas linolowy i oleinowy, dodana do wypieków zapobiega ich wysychaniu,
- Mąka ryżowa – mąka bezglutenowa, jest wykorzystywana do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek oraz przygotowania makaronu ryżowego i papieru ryżowego na sajgonki,
- Mąka z płaskurki – obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest źródłem antyoksydacyjnych lignanów oraz ważnej dla wzroku luteiny,
- Mąka z samopszy – ma charakterystyczną, żółtawą barwę i delikatnie orzechowy smak sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych, francuskich oraz biszkoptów,
- Skrobia kukurydziana – bogate źródło węglowodanów, może być stosowana jako zamiennik mąki oraz zagęszczacz zup i sosów,
- Tapioka – zamiennik tradycyjnie stosowanych mąk, nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest źródłem skrobi opornej, która wspomaga działanie układu pokarmowego.
Typy mąki
W obrębie wymienionych wyżej rodzajów można także wyróżnić kilka typów mąki BIO. Określający je parametr oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w produkcie. Im większa liczba (wyższy typ), tym więcej składników odżywczych znajduje się w danej mące. Poszczególne typy różnią się od siebie ciężkością, co przekłada się na zachowanie w trakcie obróbki termicznej (pieczenie, smażenie, gotowanie).
Mąka dzieli się na następujące typy:
- typ 00 – idealny do przygotowania ciasta na pizzę,
- typ 450 – najpopularniejszy typ mąki, którą można wykorzystać do pieczenia ciast, smażenia naleśników i gotowania pierogów,
- typ 700-750 – sprawdzi się do wyrobu cięższych ciast, chlebów i bułek,
- typ 1400, 1800 oraz 2000 – idealny do wyrobu pieczywa, pierogów, zakwasu do wypieku chleba, a nawet do produkcji wódki.
Mąka jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, A i E oraz cennych pierwiastków jak potas, wapń, żelazo i magnez. Poszczególne rodzaje mają swoje specyficzne właściwości i skład. Każdy z nich może stanowić bazę smacznych i wartościowych pod względem odżywczym dań.