Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet

28,82 zł

Cena regularna:

33,51 zł

Najniższa cena: 25,99 zł
Tapioka w Małych Granulkach 400 g Merre
Tapioka w Małych Granulkach 400 g Merre

10,59 zł

Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet

7,50 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka

Mąka jest wytwarzana z ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. W czasie całego cyklu wzrostu nie są one poddawane działaniu nawozów sztucznych czy innych związków chemicznych. Ma to bezpośredni wpływ na ich jakość. Mąka nie ma w składzie polepszaczy smaku oraz sztucznych dodatków. To bezpośrednio wpływa na jakość przyrządzanych z niej potraw. Oprócz doskonale znanej mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej w kategorii produktów ekologicznych dostępnych jest wiele innych rodzajów. Stanowią one bazę do przygotowania wielu zdrowych i pełnowartościowych potraw.

Mąka

Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet

Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet
Tapioka Proszek, Bezglutenowa BIO 400 g Bio Planet

Bezglutenowa Tapioka w Proszku BIO 400 g Bio Planet
Skrobia z Manioku

Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecamy do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.  

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

7,50 zł

Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet
Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

6,35 zł

Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet

Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet
Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet

Mąka z Bananów Warzywnych (Plantanów) BIO 200 g Bio Planet

Ekologiczna mąka bananowa powstaje w wyniku zmielenia plantanów, czyli warzywnych bananów zielonych. Ma neutralny smak, można więc przyrządzać z niej dania zarówno słodkie jak i wytrawne.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

13,52 zł

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet

Mąka z Samopszy Pełnoziarnista BIO 500 g Bio Planet
Wysoka zawartość błonnika

Ekologiczna mąka z samopszy otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy. Mąka z pszenicy samopszy stanowi idealny składnik do wypieku razowego pieczywa, ciast, ciasteczek, a także naleśników i gofrów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

9,26 zł

Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio

Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio
Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio

Mąka z Sorgo Bezglutenowa BIO 450 g Probio

Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

9,95 zł

Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet

Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet
Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna Mąka Amarantusowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna mąka amarantusowa otrzymywana jest z ziaren amarantusa. Nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Polecamy do ciast, ciasteczek, słodkich naleśników, racuchów, makaronów oraz jako cenny dodatek do chleba.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,76 zł

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy
Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Mąka Gryczana Razowa Typ 2000 BIO 500 g Babalscy

Spożywanie mąki gryczanej oraz kaszy gryczanej uznawane jest za bardzo korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po pierwsze dostarczają wiele niezbędnych minerałów i mikroelementów, po drugie są źródłem licznych witamin. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,50 zł

Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet

Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet
Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet

Mąka Kasztanowa Bezglutenowa BIO 700 g Bio Planet 

Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. 
Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. 
Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

28,82 zł

Cena regularna: 33,51 zł

Najniższa cena: 25,99 zł
  • promocja

Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 BIO 1 kg Babalscy

Ekologiczna Mąka Orkiszowa Graham typ 1850 1 kg Babalscy

Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego świata. Uprawiamy i do produkcji produktów używamy orkisz odmiany SCHWABENKORN.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

21,32 zł

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet
Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Mąka Orkiszowa Razowa Typ 2000 BIO 4 kg Horeca Bio Planet

Składniki:
ekologiczna mąka z PSZENICY orkisz razowa typ 2000.

Opis:
Mąka orkiszowa razowa może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba, ciast, ciastek, naleśników, placuszków i klusek.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

49,57 zł

Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 800 g BIO Planet

Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 800 g BIO Planet
Mąka Owsiana Prażona Wysokobłonnikowa BIO 800 g BIO Planet

Ekologiczna mąka owsiana charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią oraz do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, blinów, placków.

Składniki:
ekologiczna mąka owsiana prażona wysokobłonnikowa 100%.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,02 zł

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne
Mąka Pszenna Chlebowa Nadbużańska Typ 750 BIO 1 kg Młyny Wodne

Mąka chlebowa średniego stopnia przemiału z oczyszczonych, rozdrobnionych 100% ziaren pszenicy pochodzących z certyfikowanych, polskich gospodarstw ekologicznych. Mielona „tak jak dawniej”, wraz z cennymi dla diety zarodkami, pradawną technologią wymiału mąk chlebowych w nadbużańskich młynach wodnych. Jest źródłem skrobi i białka, jak również wapnia, magnezu, potasu czy fosforu.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,67 zł

Mąka z Kasztanów Jadalnych BIO 250 g Viands

Mąka z Kasztanów Jadalnych BIO 250 g Viands
Mąka z Kasztanów Jadalnych BIO 250 g Viands

Mąka z Kasztanów Jadalnych Bezglutenowa BIO 250 g Viands

Mąka kasztanowa polecana jest jako dodatek do pieczenia chleba, ciast, naleśników, kruchych ciasteczek.
Może być łączona z innymi mąkami przy tworzeniu domowych wypieków

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

19,84 zł

Mąka z Quinoa BIO 350 g Bio Planet

Mąka z Quinoa BIO 350 g Bio Planet
Mąka z Quinoa BIO 350 g Bio Planet

Mąka z Quinoa BIO 350 g Bio Planet

Ekologiczna mąka z quinoa otrzymywana jest ze zmielonych, nieprażonych ziaren komosy ryżowej. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Idealna do domowego pieczywa, ciast, placków, naleśników, makaronów. 

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

13,03 zł

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy
Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

Mąka Żytnia Razowa Typ 2000 BIO 1 kg Babalscy

BioBabalscy to producent żywności oferujący produkty BIO najlepszej jakości. W ofercie znajduje się szereg mąk ekologicznych, w tym mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000. Żyto to zboże pochodzące z Bliskiego Wschodu, od 3000 lat pełniące istotną funkcję w żywieniu człowieka. Mąka żytnia 2000 powstająca z ziaren żyta to bogactwo wielu wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

11,36 zł

Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena

Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena
Mąka Żytnia Typ 1850 BIO 1 kg Naturavena

Mąka z ziaren ŻYTA typu 1850 jest mąką najbardziej pierwotną. Przemiał oznacza, że mąka ma dużo łupinek i otrąb i posiada najbogatsze wartości w swoim typie.

Składniki:
Zmielone ziarna ŻYTA pochodzące z kontrolowanych, certyfikowanych upraw ekologicznych

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

12,21 zł

Tapioka w Dużych Granulkach 400 g Merre

Tapioka w Dużych Granulkach 400 g Merre
Tapioka w Dużych Granulkach 400 g Merre

Tapioka powstaje ze skrobi manioku. Ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety bezglutenowej i niskobiałkowej.
W formie dużych granulek wykorzystywana jest głównie do wyrobu tzw. bubble tea (deseru herbacianego).

Składniki:
skrobia z tapioki 98%, substancja konserwująca: dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego).

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

14,43 zł

Tapioka w Małych Granulkach 400 g Merre

Tapioka w Małych Granulkach 400 g Merre
Tapioka w Małych Granulkach 400 g Merre

Tapioka powstaje ze skrobi manioku. Ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Stanowi ważny składnik diety bezglutenowej i niskobiałkowej.
Używa się jej głównie do wyrobu legumin i budyniów, a także jako zagęstnika.

Składniki:
skrobia z tapioki 98%, substancja konserwująca: dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego).

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

10,59 zł

Jak powstaje mąka ekologiczna?

W uprawie mąki ekologicznej nie są wykorzystywane nawozy azotowe, herbicydy, fungicydy, insektycydy oraz chemiczne zaprawki nasion. Stosuje się za to płodozmian, dzięki któremu można zapewnić optymalne warunki glebowe do wzrostu i rozwoju roślin. Pod uprawę wybiera się wysokiej jakości, trwałe zboża o najwyższym stopniu odporności na choroby. Jedyną formą ochrony upraw są zabiegi ręczne lub mechaniczne oraz stwarzanie optymalnych warunków bytowych dla pożytecznych organizmów.
Produkcja mąki ekologicznej odbywa się wyłącznie w młynach posiadających stosowny certyfikat. To daje gwarancję, że produkt końcowy nie będzie sztucznie wybielany oraz „wzbogacany” niepożądanymi dodatkami.

Rodzaje mąki

Mąki to kategoria produktów, która cechuje się dużym zróżnicowaniem. Na liście najchętniej wybieranych znajduje się:

  • Mąka pszenna – w zależności od typu nadaje się zarówno do wypieku chleba, jak i klusek, makaronów czy pierogów,
  • Mąka orkiszowa – charakteryzuje się przyjemnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i nie zawiera goryczki typowej dla mąki pszennej,
  • Mąka żytnia – świetnie nadaje się do produkcji makaronu, wypieku domowego chleba, jak i tradycyjnego piernika, tarty oraz kruchych ciasteczek.

Pozostałe rodzaje mąki warte wypróbowania to:

  • Mąka ziemniaczana – stymuluje pracę jelita grubego, może obniżać poziom cukru we krwi, poprawiać wrażliwość na insulinę i wpływać na redukcję apetytu,
  • Mąka amarantusowa – idealna dla osób z nietolerancją glutenu, zawiera błonnik, łatwo przyswajalne białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Mąka z ciecierzycy – jest podstawowym składnikiem doskonale znanych potraw jak hummus czy falafel, świetnie zastępuje bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach,
  • Mąka gryczana – wspomaga odchudzanie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz nieocenionym źródłem błonnika,
  • Mąka jaglana – nie zawiera glutenu i odpowiada za jasny kolor wypieków oraz niepowtarzalny, aksamitny smak,
  • Mąka kasztanowa – wartościowe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, które jest zalecane osobom na diecie cukrzycowej,
  • Mąka kukurydziana – lekkostrawna mąka bezglutenowa, która nie podrażnia żołądka i zawiera ważny dla organizmu błonnik,
  • Mąka kokosowa – mąka bezglutenowa wykorzystywana do wypieku ciast, muffinek, chlebków, naleśników oraz spodów do pizzy,
  • Mąka migdałowa – mąka bezglutenowa, która doskonale nadaje się do słodkich wypieków jak naleśniki, ciastka, racuchy,
  • Mąka owsiana – zawiera dużo białka, błonnika, cynku, magnezu, manganu, żelaza oraz cennych tłuszczów, jak kwas linolowy i oleinowy, dodana do wypieków zapobiega ich wysychaniu,
  • Mąka ryżowa – mąka bezglutenowa, jest wykorzystywana do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek oraz przygotowania makaronu ryżowego i papieru ryżowego na sajgonki,
  • Mąka z płaskurki – obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest źródłem antyoksydacyjnych lignanów oraz ważnej dla wzroku luteiny,
  • Mąka z samopszy – ma charakterystyczną, żółtawą barwę i delikatnie orzechowy smak sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych, francuskich oraz biszkoptów,
  • Skrobia kukurydziana – bogate źródło węglowodanów, może być stosowana jako zamiennik mąki oraz zagęszczacz zup i sosów,
  • Tapioka – zamiennik tradycyjnie stosowanych mąk, nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest źródłem skrobi opornej, która wspomaga działanie układu pokarmowego.

mąka

Typy mąki

W obrębie wymienionych wyżej rodzajów można także wyróżnić kilka typów mąki BIO. Określający je parametr oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w produkcie. Im większa liczba (wyższy typ), tym więcej składników odżywczych znajduje się w danej mące. Poszczególne typy różnią się od siebie ciężkością, co przekłada się na zachowanie w trakcie obróbki termicznej (pieczenie, smażenie, gotowanie).

Mąka dzieli się na następujące typy:

  • typ 00 – idealny do przygotowania ciasta na pizzę,
  • typ 450 – najpopularniejszy typ mąki, którą można wykorzystać do pieczenia ciast, smażenia naleśników i gotowania pierogów,
  • typ 700-750 – sprawdzi się do wyrobu cięższych ciast, chlebów i bułek,
  • typ 1400, 1800 oraz 2000 – idealny do wyrobu pieczywa, pierogów, zakwasu do wypieku chleba, a nawet do produkcji wódki.

Mąka jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, A i E oraz cennych pierwiastków jak potas, wapń, żelazo i magnez. Poszczególne rodzaje mają swoje specyficzne właściwości i skład. Każdy z nich może stanowić bazę smacznych i wartościowych pod względem odżywczym dań.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium