Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

23,39 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka

Mąka jest wytwarzana z ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. W czasie całego cyklu wzrostu nie są one poddawane działaniu nawozów sztucznych czy innych związków chemicznych. Ma to bezpośredni wpływ na ich jakość. Mąka nie ma w składzie polepszaczy smaku oraz sztucznych dodatków. To bezpośrednio wpływa na jakość przyrządzanych z niej potraw. Oprócz doskonale znanej mąki pszennej, żytniej czy orkiszowej w kategorii produktów ekologicznych dostępnych jest wiele innych rodzajów. Stanowią one bazę do przygotowania wielu zdrowych i pełnowartościowych potraw.

Mąka

Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 00 Na Pizzę BIO 1 kg Niro

Mąka 00 jest włoską mąką, wykorzystywaną głównie do robienia pizzy. Jest ona bardzo drobno mielona - przypomina śnieżnobiały pył. Mąka 00 jest mąką najbardziej bogatą w GLUTEN, co za tym idzie… jest kaloryczna, ale czego nie robi się dla lepszego dania? Smak pizzy czy innej potrawy z wykorzystaniem mąki 00 rekompensuje ilość zjedzonych kalorii! Dlatego warto, by w naszej szafce znajdowała się również mąka 00. Wypiekane ciasto z mąki typu 00 jest miękkie oraz delikatne. Pizza, którą wykonamy z mąki 00 jest chrupiąca na zewnątrz, ale miękka i puszysta w środku. Dzięki temu, że mąka 00 jest drobno mielona, bardzo szybko i łatwo można z niej ugnieść ciasto.
Mąka 00 nadaje się również do ciasta na ravioli oraz lekkie włoskie bułki, chleb oraz typowe włoskie pieczywo – focaccia. Jest również idealna do pieczenia słodkich ciast i ciasteczek. Na jej bazie powstają wyśmienite biszkopty, pyszne kruche ciasta i delikatne ciasteczka.

Składniki:
mąka z PSZENICY ORKISZ* (100%).
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

27,08 zł

szt.

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro
Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka Orkiszowa Typ 650 BIO 1 kg Niro

Mąka produkowana jest z najlepszych jakościowo odmian orkiszu Schwabenkorn, Frankenkorn i Ostro - według zaleceń Św. Hildegardy z Bingen.
Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.
Jest to typ mąki szerokiego zastosowania. Z powodzeniem wyjdą z niej wszelkie kluski, placki, naleśniki, drożdżowe i kruche ciasta, czy zaparzane ciasto na pierogi.
Sprawdza się jako zagęstnik zup i sosów, doskonale komponuje się z innymi mąkami.

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

23,39 zł

Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro

Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro
Mąka z Płaskurki Typ 2000 BIO 400 g Niro

Ekologiczna mąka z płaskurki ze świeżego pełnego przemiału ziarna płaskurki ekologicznej. Mąka z płaskurki idealnie sprawdzi się użyta do wypieku chleba, przyrządzania naleśników, racuchów czy innych pyszności. Mąka zawiera białko oraz niezbędne minerały.

Mąka z płaskurki pełnoziarnista produkowana jest z ziaren płaskurki pochodzących z polskich upraw ekologicznych, a u nas na świeżo mielona na młynkach żarnowych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

11,15 zł

szt.

Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro

Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro
Mąka z Samopszy Typ 2000 BIO 400 g Niro

Ekologiczna mąka z samopszy ze świeżego pełnego przemiału ziarna samopszy ekologicznej. Z mąki tej upieczesz wyśmienity, zdrowy chleb, przepyszne ciasta, ciasteczka, nada się również do przygotowania ciasta na pizzę, pierogów czy naleśników. Można nawet zagęścić nią sosy. Jest naprawdę zdrowa, a wypieki charakteryzują się wyśmienitym smakiem.

Mąka z samopszy pełnoziarnista produkowana jest z ziaren samopszy pochodzących z polskich upraw ekologicznych, a u nas na świeżo mielona na młynkach żarnowych.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

12,43 zł

szt.

Jak powstaje mąka ekologiczna?

W uprawie mąki ekologicznej nie są wykorzystywane nawozy azotowe, herbicydy, fungicydy, insektycydy oraz chemiczne zaprawki nasion. Stosuje się za to płodozmian, dzięki któremu można zapewnić optymalne warunki glebowe do wzrostu i rozwoju roślin. Pod uprawę wybiera się wysokiej jakości, trwałe zboża o najwyższym stopniu odporności na choroby. Jedyną formą ochrony upraw są zabiegi ręczne lub mechaniczne oraz stwarzanie optymalnych warunków bytowych dla pożytecznych organizmów.
Produkcja mąki ekologicznej odbywa się wyłącznie w młynach posiadających stosowny certyfikat. To daje gwarancję, że produkt końcowy nie będzie sztucznie wybielany oraz „wzbogacany” niepożądanymi dodatkami.

Rodzaje mąki

Mąki to kategoria produktów, która cechuje się dużym zróżnicowaniem. Na liście najchętniej wybieranych znajduje się:

  • Mąka pszenna – w zależności od typu nadaje się zarówno do wypieku chleba, jak i klusek, makaronów czy pierogów,
  • Mąka orkiszowa – charakteryzuje się przyjemnym, lekko słodkim, orzechowym smakiem i nie zawiera goryczki typowej dla mąki pszennej,
  • Mąka żytnia – świetnie nadaje się do produkcji makaronu, wypieku domowego chleba, jak i tradycyjnego piernika, tarty oraz kruchych ciasteczek.

Pozostałe rodzaje mąki warte wypróbowania to:

  • Mąka ziemniaczana – stymuluje pracę jelita grubego, może obniżać poziom cukru we krwi, poprawiać wrażliwość na insulinę i wpływać na redukcję apetytu,
  • Mąka amarantusowa – idealna dla osób z nietolerancją glutenu, zawiera błonnik, łatwo przyswajalne białka oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Mąka z ciecierzycy – jest podstawowym składnikiem doskonale znanych potraw jak hummus czy falafel, świetnie zastępuje bułkę tartą lub mąkę pszenną w kotletach,
  • Mąka gryczana – wspomaga odchudzanie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz nieocenionym źródłem błonnika,
  • Mąka jaglana – nie zawiera glutenu i odpowiada za jasny kolor wypieków oraz niepowtarzalny, aksamitny smak,
  • Mąka kasztanowa – wartościowe źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika, które jest zalecane osobom na diecie cukrzycowej,
  • Mąka kukurydziana – lekkostrawna mąka bezglutenowa, która nie podrażnia żołądka i zawiera ważny dla organizmu błonnik,
  • Mąka kokosowa – mąka bezglutenowa wykorzystywana do wypieku ciast, muffinek, chlebków, naleśników oraz spodów do pizzy,
  • Mąka migdałowa – mąka bezglutenowa, która doskonale nadaje się do słodkich wypieków jak naleśniki, ciastka, racuchy,
  • Mąka owsiana – zawiera dużo białka, błonnika, cynku, magnezu, manganu, żelaza oraz cennych tłuszczów, jak kwas linolowy i oleinowy, dodana do wypieków zapobiega ich wysychaniu,
  • Mąka ryżowa – mąka bezglutenowa, jest wykorzystywana do wypieku ciast, ciasteczek, babeczek oraz przygotowania makaronu ryżowego i papieru ryżowego na sajgonki,
  • Mąka z płaskurki – obniża poziom złego cholesterolu, stabilizuje poziom glukozy we krwi, jest źródłem antyoksydacyjnych lignanów oraz ważnej dla wzroku luteiny,
  • Mąka z samopszy – ma charakterystyczną, żółtawą barwę i delikatnie orzechowy smak sprawdza się do wypieku ciast drożdżowych, francuskich oraz biszkoptów,
  • Skrobia kukurydziana – bogate źródło węglowodanów, może być stosowana jako zamiennik mąki oraz zagęszczacz zup i sosów,
  • Tapioka – zamiennik tradycyjnie stosowanych mąk, nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest źródłem skrobi opornej, która wspomaga działanie układu pokarmowego.

mąka

Typy mąki

W obrębie wymienionych wyżej rodzajów można także wyróżnić kilka typów mąki BIO. Określający je parametr oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w produkcie. Im większa liczba (wyższy typ), tym więcej składników odżywczych znajduje się w danej mące. Poszczególne typy różnią się od siebie ciężkością, co przekłada się na zachowanie w trakcie obróbki termicznej (pieczenie, smażenie, gotowanie).

Mąka dzieli się na następujące typy:

  • typ 00 – idealny do przygotowania ciasta na pizzę,
  • typ 450 – najpopularniejszy typ mąki, którą można wykorzystać do pieczenia ciast, smażenia naleśników i gotowania pierogów,
  • typ 700-750 – sprawdzi się do wyrobu cięższych ciast, chlebów i bułek,
  • typ 1400, 1800 oraz 2000 – idealny do wyrobu pieczywa, pierogów, zakwasu do wypieku chleba, a nawet do produkcji wódki.

Mąka jest bogatym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, A i E oraz cennych pierwiastków jak potas, wapń, żelazo i magnez. Poszczególne rodzaje mają swoje specyficzne właściwości i skład. Każdy z nich może stanowić bazę smacznych i wartościowych pod względem odżywczym dań.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium