Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kasza

Kasza to nie tylko idealny zamiennik dla ryżu, ziemniaków czy makaronu. Stanowi także bazę dla dań śniadaniowych oraz deserów. Kasze ekologiczne mogą być serwowane z mięsem, warzywami lub jedynie z dodatkiem sosu. Przyrządzone w formie deseru są bardzo smacznym i zdrowym zamiennikiem dla słodkich wypieków. Kasza manna przygotowana z sokiem lub owocami stanowi pełnowartościowe śniadanie dla najmłodszych.

Kasza doskonale współgra z różnymi sałatkami i zupami. Jednocześnie stanowi bogate źródło cennych dla organizmu wartości odżywczych oraz witamin. Na bazie kasz ekologicznych można stworzyć w pełni zbilansowane i zdrowe menu dla dzieci oraz dorosłych.

Kasza

Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro

Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro
Kasza Manna z Płaskurki BIO 400 g Niro

W rodzinie orkiszowej płaskurka zajmuje miejsce starszej siostry pszenicy orkisz.

Płaskurka uchodzi za jedne z pierwszych roślin, które człowiek przystosował do uprawy.

W starożytnej Mezopotamii uprawiana była na szeroką skalę.

Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.

Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.

Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.

Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych płaskurka zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

13,58 zł

szt.

Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro

Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro
Kasza Manna z Samopszy BIO 400 g Niro

Samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż.

Ziarno samopszy to bogactwo białka, witamin, aminokwasów i minerałów.

Jej obfitość w inne składniki odżywcze sprawia, że przez specjalistów jest określana mianem żywności funkcjonalnej a nawet prozdrowotnej.

 

Kasza manna dla wielu osób jest dobrze znanym smakiem z dzieciństwa.

Kasza manna jest nie tyko smaczna, ale i zdrowa.

Ugotowana na mleku lub wodzie z dodatkiem konfitur lub świeżych owoców stanowi pyszne połączenie.

Pod względem struktury i zawartości składników odżywczych płaskurka zawiera nawet o 30% łatwo przyswajalnego białka, więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i B oraz mikroelementów, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Przede wszystkim zawierają jednak cenne aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka, fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę, istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Co ważne, obie zawierają też lepiej tolerowany gluten.

Idealna na śniadanie czy też podwieczorek.Ponadto, kasza doskonale nadaje się do dań na słono. Z jej użyciem można także zagęszczać zupy i sosy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,47 zł

szt.

Popularne rodzaje kasz

Najpopularniejsze kasze to przede wszystkim:

  • Kasza bulgur – powstaje wyłącznie z nieoczyszczonych ziaren i w porównaniu z innymi kaszami charakteryzuje się najniższym indeksem glikemicznym.
  • Kasza gryczana – jest jedną z najbardziej odżywczych kasz, która w 100 g zawiera aż 10 g błonnika.
  • Kasza jaglana – jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne, a dzięki zasadotwórczości pomaga zachować równowagę energetyczną organizmu.
  • Kasza jęczmienna – to najpopularniejsza z kasz, która dzięki zawartości niacyny pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i zachowaniu doskonałej kondycji skóry.
  • Kasza kuskus – charakteryzuje się dużą zawartością selenu, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i obniża ryzyko udaru, zawału serca czy rozwoju miażdżycy.
  • Kasza manna – jest bogatym źródłem jodu, witamin z grupy B oraz żelaza, dzięki czemu wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, układu nerwowego oraz chroni osoby zagrożone anemią.
  • Kasza orkiszowa – jest bardzo lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny, zawiera dobrej jakości gluten oraz zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego.
  • Quinoa (komosa ryżowa) – wykazuje dużą zawartość przeciwutleniaczy oraz stanowi bezcenne źródło węglowodanów dla osób z nietolerancją glutenu.

Kasze możemy także podzielić w zależności od stopnia przetworzenia. W tej klasyfikacji wyróżniamy:

  • Kasze niepalone
  • Kasze palone
  • Kasze mielone
  • Grysik

Za najzdrowsze uznawane są kasze ekologiczne o najmniejszym stopniu przetworzenia (niepalone).

kasza

Właściwości odżywcze kasz

Każda kasza stanowi zdrowe i smaczne pożywienie. Przede wszystkim jest jednak wartościowym źródłem cennych składników odżywczych. Kasza ekologiczna to skarbnica skrobi, białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, mikroelementów i witamin. Różne rodzaje kasz charakteryzują się bogactwem witamin z grupy B, A, E i D, a także minerałów jak potas, magnez, cynk, wapń oraz żelazo.

Kasza BIO to zdrowa żywność o minimalnym stopniu przetworzenia. To tak naprawdę wysuszone ziarna zbóż pozbawione niejadalnych elementów jak łuski czy łupiny. Pozostała część jest pełna składników ożywczych i pozbawiona konserwantów oraz polepszaczy smaku. Kasze ekologiczne są łatwe w przygotowaniu i dają nieograniczone możliwości komponowania smacznych, zróżnicowanych i pełnowartościowych dań na każdą porę dnia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium