Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Kasza

Kasza to nie tylko idealny zamiennik dla ryżu, ziemniaków czy makaronu. Stanowi także bazę dla dań śniadaniowych oraz deserów. Kasze ekologiczne mogą być serwowane z mięsem, warzywami lub jedynie z dodatkiem sosu. Przyrządzone w formie deseru są bardzo smacznym i zdrowym zamiennikiem dla słodkich wypieków. Kasza manna przygotowana z sokiem lub owocami stanowi pełnowartościowe śniadanie dla najmłodszych.

Kasza doskonale współgra z różnymi sałatkami i zupami. Jednocześnie stanowi bogate źródło cennych dla organizmu wartości odżywczych oraz witamin. Na bazie kasz ekologicznych można stworzyć w pełni zbilansowane i zdrowe menu dla dzieci oraz dorosłych.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Popularne rodzaje kasz

Najpopularniejsze kasze to przede wszystkim:

  • Kasza bulgur – powstaje wyłącznie z nieoczyszczonych ziaren i w porównaniu z innymi kaszami charakteryzuje się najniższym indeksem glikemicznym.
  • Kasza gryczana – jest jedną z najbardziej odżywczych kasz, która w 100 g zawiera aż 10 g błonnika.
  • Kasza jaglana – jest bogata w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne, a dzięki zasadotwórczości pomaga zachować równowagę energetyczną organizmu.
  • Kasza jęczmienna – to najpopularniejsza z kasz, która dzięki zawartości niacyny pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i zachowaniu doskonałej kondycji skóry.
  • Kasza kuskus – charakteryzuje się dużą zawartością selenu, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i obniża ryzyko udaru, zawału serca czy rozwoju miażdżycy.
  • Kasza manna – jest bogatym źródłem jodu, witamin z grupy B oraz żelaza, dzięki czemu wpływa na prawidłowe działanie tarczycy, układu nerwowego oraz chroni osoby zagrożone anemią.
  • Kasza orkiszowa – jest bardzo lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny, zawiera dobrej jakości gluten oraz zawiera dużo białka i błonnika pokarmowego.
  • Quinoa (komosa ryżowa) – wykazuje dużą zawartość przeciwutleniaczy oraz stanowi bezcenne źródło węglowodanów dla osób z nietolerancją glutenu.

Kasze możemy także podzielić w zależności od stopnia przetworzenia. W tej klasyfikacji wyróżniamy:

  • Kasze niepalone
  • Kasze palone
  • Kasze mielone
  • Grysik

Za najzdrowsze uznawane są kasze ekologiczne o najmniejszym stopniu przetworzenia (niepalone).

kasza

Właściwości odżywcze kasz

Każda kasza stanowi zdrowe i smaczne pożywienie. Przede wszystkim jest jednak wartościowym źródłem cennych składników odżywczych. Kasza ekologiczna to skarbnica skrobi, białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, mikroelementów i witamin. Różne rodzaje kasz charakteryzują się bogactwem witamin z grupy B, A, E i D, a także minerałów jak potas, magnez, cynk, wapń oraz żelazo.

Kasza BIO to zdrowa żywność o minimalnym stopniu przetworzenia. To tak naprawdę wysuszone ziarna zbóż pozbawione niejadalnych elementów jak łuski czy łupiny. Pozostała część jest pełna składników ożywczych i pozbawiona konserwantów oraz polepszaczy smaku. Kasze ekologiczne są łatwe w przygotowaniu i dają nieograniczone możliwości komponowania smacznych, zróżnicowanych i pełnowartościowych dań na każdą porę dnia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium