Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Tradycyjna kawa ekologiczna ma wspaniały smak i aromat. Te dwie jej cechy sprawiają, że jest ona jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Kofeina naturalnie występuje w kawie BIO. Ten składnik jest odpowiedzialny za poprawienie koncentracji oraz ma działanie pobudzające. Jednak niektóre osoby źle reagują na kofeinę. Mogą mieć problemy z zasypianiem, stać się drażliwe lub cierpieć na kołatanie serca, czy bóle głowy. Dlatego wtedy bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy jest ekologiczna kawa bezkofeinowa. Jest równie smaczna i aromatyczna, ale nie ma w swoim składzie kofeiny.
Co to jest kawa bezkofeinowa?
Nie ma żadnych większych różnic pomiędzy wysokiej jakości kawą bezkofeinową BIO a tradycyjną kawą ekologiczną. Kawosze jednak często zauważają, że kawa bezkofeinowa BIO jest słabiej palona, mniej kwaśna i ma jaśniejszy kolor. Na te wszystkie parametry ma wpływ proces dekofeinizacji. Zgodnie z normami europejskimi w ekologicznej kawie bezkofeinowej może się znajdować od 0,1 do 0,3% kofeiny w stosunku do ilości początkowej (0,1 g kofeiny na 100 g kawy mielonej). Kawa bezkofeinowa nie ma działania pobudzającego. Może mieć w sobie trochę mniejsze ilości niacyny, potasu i magnezu.
Kto może pić kawę bezkofeinową?
Na pewno powinny po nią sięgnąć osoby, które po spożyciu kofeiny mają trudności z zasypianiem. Kofeina może utrudniać uspokojenie się i negatywnie wpływać na rytm dobowy organizmu. Tradycyjna kawa jest również niewskazana dla osób, które cierpią na silne bóle głowy.
Kawa mielona bezkofeinowa może być bardzo dobrym wyborem dla kobiet w ciąży i dla matek karmiących. Najbezpieczniejsze dla kobiet spodziewających się dziecka są niewątpliwie herbatki owocowe oraz ziołowe. Jednak niektórym osobom naprawdę trudno jest zrezygnować z kawy ekologicznej. Wtedy dobrym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po wysokiej jakości BIO kawę bezkofeinową, która zgodnie z normami nie będzie miała w swoim składzie kofeiny.
Jakie właściwości ma kofeina?
Szacuje się, że zdrowa osoba, może przyjąć do 400 mg kofeiny w ciągu dnia bez odczuwania skutków ubocznych. Są to mniej więcej dwie kawy. Jeżeli lubisz pić większe ilości kawy, to warto chociaż jedną filiżankę tradycyjnego naparu, zastąpić ekologiczną kawą bezkofeinową. W tym rodzaju kawy znajduje się w 100 gramach od 0,06 do 0,2 gramów kofeiny. Standardowo kawa rozpuszczalna bezkofeinowa może mieć w sobie trochę więcej kofeiny.
Osoby, które chcą zmniejszyć ilość kofeiny w diecie, powinny nie tylko ograniczyć picie tradycyjnej kawy, ale również mocnej herbaty, czy napojów energetycznych. Warto je zastąpić na przykład kawą zbożową lub ziołami na uspokojenie wieczorem.
Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?
Kawę bez kofeiny można otrzymać na trzy sposoby. Zawsze podstawą są zielone, niepalone ziarna kawy, Następnie moczy się je w rozpuszczalniku albo poddaje działaniu pary wodnej (w wersji ekologicznej). Wtedy pory ziaren kawy się otwierają i wydobywa się z nich kofeina. Dopiero, gdy kawa zostanie poddana procesowi odkofeinowania, to ziarna kawy zaczynają być palone. Kawę bezkofeinową można uzyskać przy użyciu następujących metod:
ekstrakcji przy użyciu mieszaniny rozpuszczalników (chlorku metylenu, octanu etylu i wody) – powodują one usuwanie kofeiny z ziaren kawy. Po procesie odkofeinowania rozpuszczalnik jest odparowywany. Dzięki niemu, w kawie nie ma żadnych pozostałości substancji chemicznych. W przeciwnym razie mogłoby być niebezpieczna dla człowieka.
szwajcarską (Swiss Water Process) – bazuje na procesie osmozy w wodzie oraz na filtrach węglowych. To metoda organiczna. Nie wykorzystuje się w niej substancji chemicznych do wypłukania kofeiny z ziaren.
Ekstrakcji przy użyciu dwutlenku węgla – ta metoda opiera się na przepuszczaniu gazowego dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym przez ziarna kawy. Powoduje to zlikwidowanie nie tylko kofeiny, ale również ochronę zawartych w niej związków aromatycznych i smakowych. Ta metoda jest najbardziej kosztowna, spośród wszystkich wymienionych.
Ile kawy bezkofeinowej można wypić?
W procesie dekofeinizacji wypłukuje się prawie całą kofeinę z ziaren kawy. Jej zawartość dokładnie określają wspomniane wcześniej normy europejskie. Nie powinno się pić ekologicznej kawy bezkofeinowej w nieograniczonych ilościach. Osoby wrażliwe na kofeinę nawet w minimalnych ilościach, nie powinny wypijać więcej niż trzy filiżanki dziennie.
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?
Kawa bezkofeinowa jest bogata w witaminę B2 i B3. Tiamina (witamina B2) może mieć między innymi pozytywny wpływ na przemianę węglowodanów, oddychanie międzykomórkowe, funkcjonowanie nerek oraz syntezę neuroprzekaźników. Natomiast witamina B3 funkcjonowanie układu odpornościowego oraz na metabolizm. W kawie bezkofeinowej BIO znajdują się również magnez i potas, żelazo, białko, oraz sód.
Czy wiesz, że …
… większość kaw bezkofeinowych to tak zwane omniroasty. Są to kawy wypalane w średnim stopniu. Nadają się do palenia metodą przelewową i w ekspresie. Mogą mieć różne nuty smakowe.