Ekologiczna czekolada na gorąco jest idealnym połączeniem naturalnego kakao oraz wysokiej jakości cukru trzcinowego. Surowce wykorzystane do jej produkcji pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Większość popularnych produktów powstaje w wyniku połączenia mleka w proszku z niewielką ilością kakao. Ponadto zawierają duże ilości białego cukru, sztucznych aromatów, barwników oraz konserwantów. To jednak tylko substytut dobrej jakości czekolady na gorąco. Produkty ekologiczne zawierają wyłącznie naturalne składniki. Nawet w przypadku smakowych czekolad ekologicznych, w których używane są naturalne aromaty orzechów laskowych, malin czy karmelu.
Opis: Czekolada o podwyższonej zawartości kakao 50%, intensywna w smaku. Mniej cukru, więcej kakao! Klasyczna czekolada w proszku zawiera minimum 32% kakao, zaś ta wersja zawiera, aż 50%.
Sposób przygotowania: Jak przygotować mleczną czekoladę do picia na gorąco? Podczas przygotowywania należy pamiętać, aby nie zagotowywać czekolady, jedynie podgrzać do ok. 60 - 70°C i cały czas powoli mieszać, dobra czekolada nie lubi pośpiechu.
Czekolada do Picia Mokka Fair Trade Bezglutenowa BIO 250 g Becks Cocoa
Czekolada w proszku z kofeiną. Zawartość kakao minimum: 50%.
Kakao inspirowane stylem arabskim z kofeiną składa hołd orientowi: wyrafinowane turecką kawą, daktylami i odrobiną kardamonu, TE Lawrence Mocha budzi zmęczone duchy i przypomina zapach dalekowschodniego powietrza.
Opis: Gorąca czekolada instant na bazie cukru trzcinowego. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Natychmiast rozpuszcza się zarówno w gorącym, jak i zimnym mleku. Bez laktozy i glutenu.
Sposób przygotowania: Dodaj 2 lub 3 łyżki do filiżanki lub szklanki. Dolej odrobinę gorącego lub zimnego MLEKA (ilość wedle uznania) i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę mleka.
Opis: Czujesz że opadasz z sił po całym dniu pracy, potrzebujesz czegoś gorącego by się rozgrzać lub zrelaksować przy kubku swojego ulubionego gorącego napoju. Nic prostszego, sięgnij po gorącą czekoladę od Diet-Food. Zawiera substancję słodzącą. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.
Sposób przygotowania: 4-6 łyżeczek zalać mlekiem lub wodą o temperaturze 90°C, starannie wymieszać, odczekać chwilę i cieszyć się swoim gorącym kubkiem czekolady.
Ekologiczna czekolada na gorąco powstaje przede wszystkim z kakao. Surowiec jest dostarczany do Europy w postaci surowych ziaren, które wcześniej zostały poddane fermentacji i suszeniu. Ziarna w takiej formie można zmielić kriogenicznie i otrzymać surowe kakao. Producenci czekolady potrzebują jednak produktu prażonego, który ma dłuższą przydatność do spożycia. Sam proces prażenia pozwala wydobyć z ziarna więcej smaku czekolady. Po jego zakończeniu surowiec jest mielony, w wyniku czego powstaje masa kakaowa. W kolejnym etapie odciska się z niej tłuszcz. Oddzielone masło kakaowe jest chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i cukierniczym. Pozostała masa kakaowa ma 10-12% tłuszczu (surowiec sprzedawany w USA ma 20-22% tłuszczu). Odtłuszczoną masę kakaową poddaje się alkalizacji, aby uzyskać neutralny poziom pH 7-8. Dzięki temu zyskuje ona ciemniejszy kolor i lepiej rozpuszcza się w cieczy.
Przygotowaną w ten sposób masę kakaową można wykorzystać do produkcji tabliczek czekolady lub BIO czekolady na gorąco w proszku. W tym drugim przypadku suchą masę kakaową przerabia się na proszek i dodaje do niego cukier trzcinowy.
Właściwości czekolady na gorąco
Ekologiczna czekolada na gorąco jest połączeniem kakao z cukrem trzcinowym, dlatego przejmuje prozdrowotne właściwości obu tych składników. Kakao ekologiczne to wartościowe źródło żelaza, magnezu, potasu, cynku, fosforu, miedzi i manganu. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, pomaga w leczeniu nerwic i depresji. Kakao stymuluje pracę mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Ponadto bierze udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ekologiczna czekolada na gorąco zawierająca naturalne kakao dostarcza do organizmu witaminę B1, B2 i B3. Zawiera także duże ilości antyoksydantów, które pomagają walczyć ze złym cholesterolem i chronią przed tworzeniem się skrzepów. Kakao zawarte w czekoladzie ekologicznej pomaga usuwać wolne rodniki, regulować ciśnienie krwi i neutralizować objawy menopauzy. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco i wspomaga regenerację organizmu.
Surowy cukier trzcinowy używany do produkcji ekologicznej czekolady na gorąco jest zdrowszą alternatywą dla jego białego i brązowego odpowiednika. Nie zawiera sztucznych dodatków i jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ponadto w jego składzie znajdują się cenne minerały jak wapń, potas, fluor i selen.
Ekologiczna czekolada na gorąco to idealna alternatywa dla kakao. Wykazuje bardzo podobne właściwości, a jednocześnie podbija smak dodatkiem cukru trzcinowego. Popularną formą podania jest zmieszanie jej z gorącym mlekiem. Ekologiczna czekolada może być także serwowana w formie zimnego napoju. Świetnie sprawdzi się na długie, jesienne wieczory, jak i gorące, letnie dni.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.